Kısa adı UYAP, açılımı ise Ulusal Yargı Ağı Projesi olan, Türkiye’deki adaletle alakalı hizmetlerin en hızlı ve en kolay yapılmasını sağlayan ağdır. Bu ağ kendisini sürekli yenilemekte, her geçen gün gelişmektedir. UYAP programı içinde adalet ağı olan bilgisayarlarda kullanılabilir. Yani sıradan bir bilgisayarda, adalet ağına bağlı olmadan UYAP’ı kullanmak mümkün değildir. Bu sistemi basit bir örnekle açıklayacak olursak, mesela samsunda oturan bir vatandaş için Edirne taraflarından dava açıldı. Bu kişinin davanın detaylarını öğrenmesi, sicil kaydında neler olup bittiğini görmesi için Edirne mahkemesine belgeler hazırlayıp yollamalıdır. Ancak UYAP sayesinde bu kadar uğraşa ve masrafa gerek kalmadan kişi hiç zaman kaybetmeden ağ üzerinden işlerini halledebilecek. UYAP ağı son derece hızlı işleyen bir ağdır. Önceleri bir dosyayı mahkemeye yollarken veya mahkemeden haber beklerken haftalar, aylar kadar hiçbir şey yapamıyorduk. Ancak şimdi UYAP ağı sayesinde teknolojinin nimetlerinden sonuna kadar yararlanabileceğiz. UYAP’ta bir dosya yolladığınızda saniyeler içinde karşı tarafa bu dosya yollanmış olur. Kontrol sırasında eskiden eksik olan veya kabul edilmeyen belgeler için mahkemenin yanıtını beklemek oldukça zamanımızı alıyordu ancak UYAP sayesinde artık eksikleri veya kabul edilmeyenleri öğrenmek en fazla saatlerimizi alacaktır.

Uyap sistemi sayesinde tonlarca kâğıt masrafından ve postane masrafından kurtulmuş oluruz. Tabii ki çok hızlı işleyen sistem sayesinde zamanımızdan da tasarruf ederiz. Olayı hızla sonuca bağlarız. Görevine yeni başlayan adalet bakanlığına bağlı arkadaşlara öncesinde 1- 2 haftalık bir UYAP eğitimi verilir. Bunun sebebi bu eğitimi iyice öğretip, hâkimlerin, savcıların, avukatların hayatlarına profesyonel olarak yerleştirmektir. Adalet bakanlığı bu yenilik ile işleri son derece hızlandırmış, yıllarca kara bağlanmayan dava itemlerine son vermiştir. Uyap eğitimini ilgili kişilere verenler son derece profesyonel bir şekilde eğitilmiştir. Bu da eğitim sırasında veririm had safhada olmasını sağlamaktadır. Bakanlık tarafından hazırlanan dokümanlar sizlerin programı rahatça anlayabilmenizi sağlayacaktır.

Uzun süredir adalet bakanlığına bağlı olarak görev yapanların da UYAP eğitimlerinden faydalanması gerekmektedir. Kendi zamanlarında böyle bir hizmetin olmaması ve şu an da bunu alabilecek konumda olmadığından UYAP’tan mahrum kalacak kişiler hiç ama hiç üzülmesin. Uyap uzaktan eğitimleri sayesinde herkes bu sistemi tanıyacak, bilgi edinecektir. Uyap eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan, sistemi tamamen anlayan kişilere bakanlık tarafından özel bir sertifika da verilecektir.

UYAP sistemine girmek için elektronik imza olması gerekir bunun için http://eimza.gen.tr/e-imza-basvuru.html adresinden başvuru yapabilirsiniz.