Türkiye’de sosyal ağ kullanımı

Sosyal ağ bireylerin internet üzerinde arkadaşlarıyla iletişime geçmeleri için 21. Yy ‘da bulunan en önemli internet gereçlerindendir. Küreselleşmenin hızlanmasını ve dünya üzerindeki insanların ortak platformlarda birbirleriyle rahatça iletişime geçebilmesi için son derece yararlı olan bu platformların en büyüğü hepimizin bildiği gibi Facebook ve Twitter adlı web siteleridir. Son yıllarda kullanımı iyice yaygınlaşan bu sosyal ağların ülkemizde de küçük boyutlarda olanları mevcuttur. Sosyal ağ sitesi sayesinde insanlar çok hızlı şekilde birbirleriyle iletişime geçebilmekte, çevrimiçi olarak paylaşımlar yapabilmekte ve önemli anlık haberleri çok hızlı yayabilmektedirler. Türkiye’de sosyal üyeliği tüm dünya ortalamasının üzerindedir, bunun en büyük avantajı internette aktif bir jenerasyonun olması genç neslin teknoloji ile birlikte büyümesidir. Çağın gerisinde kalmayan gerek ülkemizde gerek dünyada olan gelişmeleri saniyesinde yakalayabilen bir nesil ülke ekonomisi ve geleceği için umut vermektedir.

Son birkaç yılda ülkemizde çok fazla sayıda sosyal ağ sitesi türemiştir. Özellikle Harvard Üniversitesi öğrencisi olan ve sonradan milyarder olan Mark Zucerberg’in hayatı birçok bilgisayar programcısına ve webmastera ilham olmuştur. Gözden kaçırılan en önemli nokta ise yapılan işin duyurulması boyutunda ülkemizdeki bilgisayar programcılarının yetersizliğidir. Pazarlamadaki en önemli kural “Ürününüzün ne kadar iyi olduğundan daha önemli olan bir şey varsa oda ürününüzü ne kadar çok kişiye duyurduğunuzdur” sözü ülkemizdeki sosyal ağ sahiplerinin en büyük eksiğini gözler önüne sermektedir. Bu olayı çok iyi başaran bir sosyal ağ sitesinden bahsetmek isterim adı ise http://www.poydos.com. İngilizcede kullanılan “Launcer” bizdeki karşılığı tam denk düşmese de “başlatıcı” olmak konusundaki eksiklerden dolayı Türk sosyal ağ ve sosyal paylaşım siteleri yurt dışındaki bazı sitelerin gölgesi altında kalmıştır. İstatiksel olarak alabileceğimiz en iyi rol model olan Facebook adlı web sitesi, Sosyal ağ filmi piyasa düştükten sonra üye sayısını iki buçuk katına çıkarmıştır.

Bu web sitelerinin aktif kullanılması durumunun avantajları olduğu kadar dezavantajları da bulunmaktadır. Bilgisayar başında harcanan uzun zaman sonrasında kullanıcılarda göz hastalıkların baş göstermekte ve buna bağlı fiziksel diğer hastalıklar meydana gelmektedir. İşin fiziksel zararlarının dışında belki de daha önemlisi mental olarak kişiye verdiği zararlardır. Uzun saatlerini bilgisayar başında harcayan bireyler her ne kadar dostlarıyla iletişim halinde gözükse de, hiçbir sosyal ağ üzerinde kurulan iletişim yüz yüze iletişim kadar kalıcı dostluklar oluşturmak için yeterli değildir. Bireylerin daha fazla bu sitelerde vakit geçirmeleri zihnin erken yorulmasına, çocuklarda zeka geriliğine sebep olduğu gözlemlenmiştir.
Avantajları ve dezavantajları düşünüldüğünde sosyal siteleri de her şey de olduğu gibi fazlası zarar bir durumun içerisindedir. Hem takip etmeli ülkemizde ve dünyada neler olup bittiğini öğrenmeliyiz, hem de fazla zaman harcamamalı ve kendimizi bir ekran karşısına kitlenmemeliyiz. Türkiye’de kurulan dünya ki diğer tüm sosyal ağ siteleriyle yarışabilecek donanıma sahip olan sitelere destek vermeli ve çevremize bunların tanıtımını yapmalıyız.