VPN nedir?

Bunun için tek ihtiyacınız olan şey cihazınızda bulunacak bir VPN uygulaması ve düşük maliyetli bir aboneliktir.

En iyi VPN’ler dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletlerde, hatta bir Akıllı TV’de ethernet kablosu veya bir Chromecast donanım kilidi yardımıyla çalışmaktadır.

Gerçek konumunuzu gizlemek istediğinizde, VPN uygulamasını başlatmanız ve bağlanmak istediğiniz ülkeyi seçmeniz yeterlidir, hemen sonrasında işe koyulabilirsiniz! Bu işlemden sonra tarayıcınızı ve herhangi bir uygulamayı aynı şekilde kullanın.

Otellerdeki, kafelerdeki veya havaalanlarındaki herkese açık Wi-Fi noktalarıyla İnternet’e bağlanırken VPN’lerin kullanılması oldukça faydalı olabilir. Dizüstü bilgisayara, tablete veya akıllı telefona (İnternet üzerinden) aktarılmakta olan tüm veriler, güvenlik ve gizlilik açısından en iyi şekilde koruma sağlanacak biçimde şifrelenir.

VPN kullanmanın avantajları nelerdir?

VPN kullanmanın kendi başına büyük bir avantaj olduğu çeşitli örnekler vardır. IP Vanish ve Hide My Ass gibi şirketler, aşağıdakiler dahil olmak üzere çok sayıda temel avantaj sağlayan bir dizi ücretli VPN hizmeti sunmaktadır:

1. Gelişmiş Güvenlik

VPN kullanmak için en geçerli nedenlerden biri de beraberinde sağladığı ek güvenlik hizmetidir. İnternet üzerinden göndermek veya almak istediğiniz her türlü hassas bilgi için VPN kullanmak önemlidir. Çevrimiçiyken her zaman güvende ve emniyette olduğunuzdan emin olmak için ihtiyacınız olan güvenlik düzeyiyle VPN protokolünü eşleştirin.

2. Gizlilik ve Anonimlik

Tam bir gizliliğe ihtiyaç duyuluyorsa, ideal çözüm VPN’dir. Cihazınızın IP adresini gizleyen proxy hizmetleri veya uygulamalarının aksine VPN, cihazınız ve bağlı olduğunuz sunucu veya ağ arasında güvenli bir bağlantı sağladığı için daha yüksek düzeyde bir gizlilik sunar.

VPN'e nasıl bağlanırım?

Bu çoğu zaman, VPN’e bağlanmak istediğiniz aygıt(lar) üzerine kurduğunuz bir VPN istemcisini (yazılımını) kullanmanız anlamına gelir. VPN istemcisi, dünyanın dört bir yanında bulunan bir dizi sunucuyla bağlantı kurma olanağı sağlar. Kullanılabilecek konumların sayısı, bağlanmayı tercih ettiğiniz VPN sağlayıcısına bağlıdır. VPN kullanarak, cihazınız (masaüstü, dizüstü bilgisayar, tablet veya akıllı telefon) ve bağlanmanız gereken sunucu, ağ veya başka bir dijital cihaz arasında güvenli bir bağlantı kurmuş olursunuz.

Bilinmesi gereken bir nokta da, VPN’lerin ağ protokolleri olarak adlandırılan araçları kullanmasıdır. Bu, VPN üzerinden gönderdiğiniz veya aldığınız bilgiyi şifrelemek için VPN’in kullandığı dildir (daha fazla bilgi için özel protokol cevaplarına bakın).

Kullandığınız VPN türü, İnternet’e nasıl bağlanmak istediğinize ve bu bağlantının ne kadar güvenli olmasını istediğinize bağlıdır.

Genellikle bir sağlayıcıya kaydolup bunu cihazınıza kurduktan sonra kurulum yazılımını indirerek VPN’i kurabilirsiniz. Çoğu VPN, önde gelen tüm işletim sistemleri için yazılım sunmaktadır.

VPN’i herhangi bir cihazda veya işletim sisteminde kullanabilir miyim?

Genel olarak konuşmak gerekirse, kullanmayı planladığınız çoğu VPN hemen hemen her cihazda kullanılabilir, yine de abone olmayı planladığınız VPN’in işletim sisteminizi kapsayıp kapsamadığını lütfen kontrol edin. Örneğin, SaferVPN ve CyberGhost önde gelen tüm işletim sistemlerini desteklemektedir.

İhtiyacınız olan güvenlik düzeyi, aynı zamanda doğru VPN protokolünü seçmek demektir. VPN satıcılarının, belirli işletim sistemleri için farklı protokollere sahip olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle kullanmak istediğiniz VPN protokolünü değerlendirmek üzere zaman ayırıp, hangi VPN satıcılarının kullandığınız işletim sistemi için bunu sunduğunu belirlemelisiniz.

Ücretli ve Ücretsiz VPN'ler

Dünya çapında pek çok VPN sağlayıcısı bulunmakta ve bunların çoğu ücretsiz hizmet sunmaktadır. Asıl sorulması gereken, bu ücretsiz hizmetlerin hangi düzeyde hız, güvenilirlik, güvenlik ve destek sunacağıdır. İçeriğinizi aktarmak için genellikle VPN’inizi kullanacağınızdan, hız ve güvenilir bir bağlantı, sağlayıcı seçerken dikkate alınması gereken önemli faktörlerdendir. Buna ek olarak, VPN bağlantınız hassas bilgiler de taşıyor olabilir, bu nedenle bu verinin güvenli ve verimli bir ağ üzerinden güçlü bir şifreleme hizmetiyle iletilmesini sağlamak önemlidir. Aşağıda, dikkate alınması gereken önemli unsurların bir özetini bulabilirsiniz.

VPN sağlayıcısı seçerken Güvenlik son derece önemli faktörlerden biridir. Ücretsiz VPN hizmetleri, çoğunlukla en kolay şekilde kurulan bir PPTP (Noktadan Noktaya Tünel Protokolü) sunar (bu aynı zamanda tüm işletim sistemlerinde kurulu olacak VPN protokolü tipidir). Bazı güvenlik kusurlarının asıl nedeni bu VPN bağlantılarını oldukça saldırıya açık hale getirebilen PPTP’lerdir. Öte yandan, ExpressVPN ve PureVPN gibi satıcıların sunduğu ücretli hizmetler, IPsec (İnternet Protokol Güvenliği) ve L2TP (Katman 2 Tünel Protokolü) gibi, PPTP’den daha güvenli olan bir dizi VPN protokolü sunmaktadır.

Bununla birlikte VPN ile kullanılan protokoller, VPN verimliliğini belirleme sürecinde dikkate alınması gereken unsurlardan yalnızca biridir. Önemli diğer bir faktör ise VPN hizmetinde kullanılan bant genişliği değeridir. İşin aslı şu ki, ücretsiz hizmetler, İnternet’e verimli bir şekilde bağlanma amacıyla yatırım yapmak için gerekli gelire sahip olmayacaktır, bu nedenle de bağlantılar zayıf ve yavaş olacaktır. Diğer taraftan ücretli VPN’ler, altyapıya yatırım yapmak için gerekli fonlara sahiptir ve müşterilerine daha güvenli ve daha hızlı bağlantılar sunar.

Bağlanabileceğiniz sunucuların sayısı, güvenlik ve ağ genişliğiyle doğru orantılıdır. Ücretli VPN hizmetleri, VPN bağlantınızın her zaman canlı ve hızlı olmasını sağlamak üzere çok sayıda sunucuya yatırım yapılmasına imkan tanıyan gelire sahiptir; bu sayede, arabelleğe alma sorunu yaşamadan veya bağlantı kopma sıkıntısı çekmeden içeriğinizi yayınlayabilirsiniz.

Ücretli hizmetlerin müşteri hizmetleri, ücretsiz hizmetlere kıyasla hemen hemen her zaman daha iyidir. Ücretsiz hizmetler, kendi VPN sorunlarınızı gidermenizi ve düzeltmenizi beklerken Ücretli hizmetler sorunu hızlı bir şekilde çözmeye yönelik dahili yardım sunar. Sorunu çevrimiçi çözemediğiniz takdirde ücretli VPN’ler ile telefon üzerinden görüşerek işinize yarayabilecek iyi bir müşteri hizmeti alabilirsiniz.

Dolayısıyla ücretli hizmetlerin, ücretsiz emsallerinde olmayan bir takım avantajları vardır. Özetlemek gerekirse:

Daha güçlü güvenlik

Birden fazla VPN protokolü seçeneği

Daha geniş bir sunucu (ve konum) havuzuna erişim

Hızlı ve verimli bağlantılar için daha yüksek bant genişliği

Genelde 7/24 erişebileceğiniz Uzman Müşteri desteği ve BT destek hizmeti