Ortalama bir insan yaşamında günün ortalama iki saatinin trafikte harcandığı düşünüldüğünde, kişilerin araçlarına göstermekle yükümlü oldukları önemin ne denli büyük olduğu ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde ve dünyada giderek artan araç sayısı, trafikte karşılaşılması muhtemel tehlikelerin sayısını ve ihtimalini de arttırmakta olduğundan, kaza oranları da yükselmektedir. Her ne kadar her kazada sağlık açısından ciddi bir sorun yaşanmasa da, araçların maruz kaldıkları hasarlardan dolayı kişilerin ciddi maliyetler ödemek zorunda kaldığı durumlar meydana gelebilmektedir. Bu tarz kazaların maddi anlamda büyük sorunlar yaratmaması ancak uygun sigorta korumaları sayesinde mümkün olabilmektedir.

Bu konuda ilk olarak tercih edilen ve kullanılması ülkemizde zorunlu olan trafik sigortası, kişilerin karşılıklı zararlarının ödenmesini ve ortaya çıkan maliyetin ciddi boyutlara ulaşmamasını sağlamaktadır. Araç alkollü veya ehliyetsiz biçimde kullanılmadığı takdirde meydana gelen her türlü kazada oluşan zararın belirli bir kısmını karşılayan trafik sigortası, trafikte bulunan tüm sürücüleri dolaylı yoldan güvence altına almaktadır. Zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçlar tespit edildiğinde, sürücüler oldukça yüklü cezalar ödemeye mahkûm bırakıldığından dolayı bu durum işleyişini uzun yıllardır sorunsuzca sürdürmektedir. Farklı sigorta firmaları farklı fiyat politikalı izlediğinden dolayı sektörde değişimler yaşanabilmektedir. Her ne kadar aracın türü ve sigortanın süresi açısından değişen fiyatlar uygulansa da ortalama değerlere ulaşabilmek için trafik sigortası sorgulama sistemleri kullanılabilmektedir.

Trafik alanında tercih edilen bir diğer koruma türü ise araç sigortalarıdır. Trafik sigortasından benzer olarak aracın tamamında meydana gelebilecek hasar ve bozuklukların onarımını sağlayan bu sigorta çeşidi, özellikle on yaş ve öncesi araçlara kati suretle uygulanması gereken bir işlemdir. Araç sigortası ile aracının kullanım veya bekleme halinde karşılaşabileceği her türlü soruna karşı önlem alan mal sahibi, meydana gelebilecek tüm sıkıntı ve sorunlara karşı koruma sağlamaktadır. Halk arasında bilinen genel adı kasko olan bu sistem, profesyonel sigorta şirketlerinin en sık talep aldığı konular arasındadır. Aracı kullanmaya başladığı ilk günden itibaren kaskosunu yaptıran kişi, belirli aralıklarla ödediği primler sayesinde sigortasını güncel tutmaktadır. Karşılaştığı herhangi bir probleminde kaskosunu bozdurarak masrafları bu sigortadan ödeyebilen kişi, arzu edildiği durumlarda da herhangi bir işlem yapmayabilmektedir. Geçen uzun seneler boyunca kazasızlık indirimi olarak bilinen prim kesintilerinden faydalanabilen kişiler, belirli sürelerde bozdurmadıkları kaskolarına çok düşük ücretler karşılığı kayıtlı kalmayı sürdürebilmektedirler. Bu sebeple kişiler kasko primlerini aşmayan ufak hasarları kendileri ödemeyi seçerek gelecekte oluşabilecek ciddi hasarlara kadar indirimli fiyatlar üzerinden sigortalarını sürdürmektedirler. Araç sigorta sorgulama ekranları sayesinde sahip olduğu aracın şu anki sigortalama tutarı hakkında bilgi edinebilen kişi, detaylı ve kesin bilgiye ancak sigorta firmasına başvurarak ulaşabilmektedir.

Kasko sigortalarının prim ücretleri pek çok parametrenin incelenmesinden sonra ortaya çıkmaktadır. Aracın toplam kilometresi, yaşı, bugüne kadar geçirdiği kazaları, hali hazırda sahip olduğu sorunları ve benzeri maddeler uzman kontrolünden geçtikten sonra toplamda ödenecek ücret ortaya çıkmaktadır. On beş yaş ve üstü araçların kasko sigortasından faydalanması tavsiye edilmese de çoğu insan eski araçlarına tam koruma sağlamayı tercih etmekte ve bu sigorta işleminden faydalanmaktadır.

Kasko sigortası hesaplama her ne kadar basit bir işlem gibi gözükse de durum bundan çok daha ayrıntılıdır. Prim ücretleri hesaplanırken araç sahibinin sigorta yetkililerine tamamen dürüst olması ve istenen bilgileri en ince ayrıntısına kadar sunması büyük önem taşımaktadır. Bu sayede incelemesi kısa sürede sonlanan araç, bir an önce kapsamlı koruma altına girebilecektir. (Tanıtım Yazısı)