Tezler arasında benzerlik durumları ortaya çıkabilir. Bu durumlarda tezde düzenlemeye gidilmelidir. Tezlerde benzerlik oranını inceleyen uygulamalar bulunur. Tezin tek bir dosya olarak bu uygulamaya yüklenmesi ile benzerlikler tespit edilir. Bu sınır yüzde yirmidir. Bu sınırın aşılması durumunda tezde düzenlemeye gidilmelidir. Aksi durumda alıntı yapılan bölümler için patent durumu ortaya çıkar. Bu sebepten yapılan alıntıların belirtilmesi gerekir. Alıntılar belirtildiği durumda benzerlik oranı düşürülmüş olur. Benzerlik oranının sıfır çıkması şart değildir. Yüzde yirminin altına düşmesi bizim için yeterlidir.

Tezlerde Benzerlik Durumunda Ne Yapılması Gerekir?

Tez yazmada planlı ve düzenli bir şekilde ilerlemek gereklidir. Plana uygun bir takvim hazırlandıktan sonra danışmanla birlikte bir ilerleme gerçekleşir. Başkalarının araştırmalarına, bulgularına, yorumlarına, fikirlerine kaynak göstermeden tezlerde yer vermek etik bir davranış olmaz. Böyle bir durumla karşılaştığımızda bu benzerliği gidermeliyiz.

Aksi durumda tezin onayı mümkün değildir. Bu tip durumlar ile karşılaşmamak için yüksek lisans tez danışmanlık sitelerinden faydalanabiliriz. Tez danışmanlık firmaları, benzerlik oranını en aza indirerek tez yazma konusunda bizlere yardımcı olabilecek bir sitelerden biridir. Tez benzerlik oranını düşürmek için hileye başvurmamak gerekir.

Benzerliğin olduğu yerlerde eş anlamlı kelimeler tercih edilebilir. Tespit edilen benzerlik tezi çok değiştirmeden sadece benzerlik oranını düşürmeye yönelik olmalıdır. Eş anlamlı kelimeler seçilirken alanda kullanılan kelimelere dikkat edilmelidir. Cümleler yeniden düzenlenirken anlamı değiştirmemeye özen gösterilmesi gerekir.

Tezlerde Benzerlik Oranı Nasıl Anlaşılır?

Tezlerde benzerlik oranını tespit etmek için farklı uygulamalar vardır. Bu uygulamalardan faydalanarak tezlerde benzerliği tespit ederiz. Benzerlik oranı akademik çalışmalar için oldukça önemlidir. Benzerlik oranının yüzde yirminin üstünde olmaması gerekir.

Yüzde yirminin üstünde olduğu durumda düzenleme yapılmalıdır. Benzerlik oranı hesaplanırken tezde yer alan kelimelere bakılır. Benzerlik oranını tespit etmede kullanılan sitelerin seçimine dikkat edilmelidir.

Güvenilir bir site olmadığı durumda tezin çalınma riski yüksektir. Bu noktada kurumlar birbirinden farklı siteler tercih edebilir. Önemli olan güvenilir bir siteden bu konuda yardım almak olacaktır. Özellikle bu konuda ücretsiz programların kullanımına dikkat edilmelidir. Güvenilir olmayan bir site tezin çalınmasına sebep olabilir.