Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavı olarak bilinen ve kısaca TEOG olarak adlandırılan bu sınav Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 8.sınıf öğrencilerine 2013 yılından bu yana uygulanan bir sınav.

Bu sınavın amacı nedir? Niçin yapılıyor?

Ülkemizde Meslek Liselerine , Anadolu liselerine , fen liselerine , sağlık meslek ve sosyal bilimler liselerine bu sınav ile öğrenci yerleştirilmektedir. Ortaokul 8.sınıf öğrencilerine uygulanan TEOG sınavında 6 temel ders olan Türkçe, Matematik , Fen Teknoloji , İnkılap Tarihi , Din Kültürü ve İngilizce derslerinde her dönem öğrencilere 20'şer test sorusu sorularak bilgi, analiz ve yorumlama kabiliyetleri ölçülüyor.

8.Sınıfta aktif eğitim öğretim yılı içerisinde okuyan öğrencilere 6 temel dersten sorulacak sorulara ait kazanımlar her eğitim öğretim yılı başından itibaren MEB tarafından belirlenmekte, sınav soruları da bu kazanımlar çerçevesinde sorulmaktadır. TEOG sınavında öğrencilere 1.dönem 120 soru, 2.dönem 120 soru olmak üzere toplam 240 soru test sorusu soruluyor.

Ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı nedir?

TEOG sınavı kapsamında, sınav yapılan derslerden alınan puanlar , kendi ağırlık katsayıları ile çarpılmakta, çarpımların toplamından elde edilen değerin , derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi ile de ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanıyor.      

TEOG sınavında yıl sonu başarı puanın etkisi ne kadardır?

TEOG Tercih Puanı 6, 7 ve 8. sınıf yılsonu başarı puanlarının %30’u ile 8. sınıfta uygulanan merkezi ortak sınav puanlarının %70’inden oluşmakta. 6 ve 7.sınıflarda bütün derslerin notları öğretmen tarafından veriliyor. 8.sınıflarda ise 6 temel dersten 3 yazılısı olanların 2.’si, 2 yazılısı olanların 1.’si merkezi yazılı olarak yapılıyor. Geri kalan derslerin yazılılarının tamamı öğretmen tarafından yapılmaktadır. Başarı puanı hesaplanırken bütün derslere ait yazılıların ve performans değerlendirmelerinin ortalaması alınarak öğrencinin o derse ait başarı notu belirlenecektir.

6, 7 ve 8.sınıfların yılsonu başarı puanı 300 üzerinden merkezi ortak sınavların puanı 700 üzerinden hesaplanacak, ortaöğretime yerleştirmeye esas puan yani tercih puanı ise bu ikisinin ortalaması alınarak 500 puan üzerinden hesaplanıyor.

TEOG sınavında yanlış cevaplar doğru cevapları etkiliyor mu?

TEOG'da yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemiyor. Merkezi değerlendirmelerde uygulanan yazılılardan farklı olmadığı için yanlış cevapların doğru cevapları etkilememesi değerlendirme açısından daha uygun görülmektedir.

TEOG puanı nasıl hesaplanıyor?

1.ve 2.dönem yapılan TEOG sınavları ardından öğrenciler bu sınavda kaç puan alabileceklerini çeşitli internet sitelerinin puan hesaplama araçlarını kullanarak öğrenebiliyorlar.

Siz de TEOG Puan Hesaplama yapmak isterseniz MEB ile %100 aynı sonucu veren Sorubak sitesini kullanabilirsiniz. Bu sitedeki puan hesaplama aracı ile TEOG tercih puanınızı öğrenebileceğiniz gibi site içerisindeki TEOG Tercih Robotu ile de yerleşebileceğiniz Meslek liselerini, Sağlık Meslek Liselerini, Fen Liselerini, Anadolu Liselerini, Sosyal Bilimler liselerini ve İmam Hatip Liselerini ve taban puanlarını sistem üzerinden online olarak öğrenebiliyorsunuz