İşletmenizi sosyal medyada tanıtmak, İnternet'in sunduğu fırsatlardan profesyonel bir şekilde yararlanmanın bir örneğidir. Bu, geniş bir hedef kitleyle çalışmayı, trafiği, dönüşümleri ve şirket bilincini artırmanın yanı sıra daha birçok avantajı beraberinde getirir. İş için bir sosyal ağın nasıl seçileceğini görelim ve tanıtmaya başlayalım.

Sosyal Ağlar İş Geliştirme için Neden Önemli?

SMM'yi - sosyal medyada iş tanıtımı - geleneksel offline reklamcılıkla karşılaştırırsanız, aşağıdaki başlıca avantajlarla karşılaşırsınız:

• Bir alıcıya reklam vermek için uygun fiyatlı: sosyal ağınızdaki değerli bir hedef kitle üzerinde özel bir etki yaratılabilir;

• Doğru ve geniş bir şekilde hedef kitleye erişim. Dünyada 3,2 milyar kişi sosyal medya kullanıyor;

• müşterilerden hızlı geri bildirim alma ve cevaplama imkanı;

• markaya olan müşteri bağlılığında artış. Sosyal medyada doğru tanıtım, agresif reklamcılıkla değil, iletişim ve faydalı içeriğin oluşturulması ile ilgilidir. Bu eğlence ve yarışmaları, özel teklifleri ve gayri resmi iletişim biçimlerini içerir.

Sosyal Ağlarda İş Tanıtmanın Temel Aşamaları

İşinizi sosyal ağlarda nasıl tanıtırsınız? Başlamadan önce hazırlamanız gerekenler birkaç adımdan oluşmaktadır:

1. Hedef belirleme. Neden bir işletme hesabı oluşturduğunuzu ve bunu pazarlayarak hangi sonuçları elde etmeyi hedeflediğinizi belirlemeniz gerekir. Hedefler spesifik olmalıdır: kesin bir süre, beklenen kazanç ve yatırım miktarı. Örneğin, “Web site dönüşüm oranını $ 2000 yatırım yaparak bir yıl içinde %45 oranında arttır."

2. Tanıtım için bir platform seçmek. İşletmeler için en iyi sosyal ağ, şirkete, ürüne, konumlanmaya ve hedef kitleye bağlı bireysel bir kavramdır. Platformunuzu seçmek için temel pazar analizi gerçekleştirmeli, hedeflenen müşteri kitlesinin ihtiyaçları üzerinde çalışmalı ve rakiplerin hangi sosyal ağlar üzerinde pazarlama yaptıkları incelenmelidir.

3. Sayfayı oluşturma ve tasarlama. Neredeyse tüm sosyal ağlar işletmeler için ayrı bir hesap oluşturma imkanı sunar (Facebook, Instagram, Pinterest). Profil, kitlenizle etkileşim kurmak, içerikleriniz üzerinde çalışmak, analiz verileri almak ve işletmenizi tanıtmak için ihtiyacınız olan bir dizi araç içerir. Esas görev, hesap için markalı görsel öğeler oluşturmaktır (buna profil fotoğrafı, bir başlık ve sayfa açıklaması da dahil).

4. Sayfayı içerikle doldurmak. Bir işletme sayfası kişisel bir sayfa değildir. Yayınların düzenliliği, tutarlı tek tip bir stilin (görsel ve metinsel) korunması ve reklam yayınlarının bilgilendirici ve eğlenceli olacak şekilde birbirini takip etmesi önemli bir yer tutmaktadır. Malzemenin kalitesi gerçekten önemlidir: hatalı yayınlardan, belirli grupları rahatsız edebilecek konulardan kaçınmaya kadar her şey. Yayınların göründüğü (en iyisi - hedef kitlenin azami faaliyet dönemlerinde) aralıklar da önemlidir. Bu nedenle, profilin doldurulması önceden hazırlanmış bir içerik planına ve programına göre yapılmalıdır.

5. Takipçi çekmek. Kapsamlı bir çalışma gerektirir: her zaman yayın hazırlamak ve yayınlamak, yorumları yanıtlamak, incelemelere ve eleştirilere cevap vermek, reklam oluşturmak, metrikleri izlemek ve analiz etmek, strateji ayarlamak vb.

Tanıtım için Doğru Sosyal Ağ Nasıl Seçilir

Marka tanıtımı açısından dünyanın en popüler sosyal ağlarının dünyanın en popüler sosyal ağlarının özelliklerini ele alalım.

Facebook

2,2 milyar aktif kullanıcıyı bir araya getiren dünyanın en büyük sosyal ağıdır. İşletmenizi Facebook’ta tanıtmak ümit vericidir: öncelikle neredeyse tüm iş alanlarına uygun bir hedef kitle mevcuttur. İkincisi ise sosyal ağ genellikle yetişkin ve alım gücüne sahip kitlelerini bir araya getirir.

Facebook’un kitlesi kaliteli içeriği takdir etmektedir. Markalara, çeşitli ücretli tanıtım araçları, performans metrikleri, kullanıcı davranış bilgilerini toplamak için Facebook Pixel, özelleştirilmiş Facebook Messenger botları ve düzinelerce başka özellik sunulmaktadır.

Genel sonuç, bu sosyal ağın neredeyse tüm işletme alanları için uygun olduğu yönündedir (site kuralları ve kanunlar gereği yasak olanlar hariç). Promosyon verimliliği direkt olarak reklama bağlıdır.

Twitter

Kısa mesajları ile bilinir. Bunlardan en ilginç olanları, kullanıcılar tarafından retweet yoluyla hızlı bir şekilde dağıtılır. Twitter iş tanıtımı, kitleyi hızlı bir şekilde bilgilendirmek ve kullanıcıları siteye çekmek (trafiği artırmak) için bir fırsat olarak düşünülmelidir. Bu sosyal ağ, markalar için reklam araçları sunmaktadır.

Genel sonuç, bu platformun aktif çalışmaları ve sosyal başarıları olan şirketler için uygun olduğu yönündedir. Güncel olaylar hakkında kısa raporlarla günde 3-5 tweet oluşturabilecek durumdaysanız – bu sosyal ağ markanız için uygundur.

Instagram

Hızlı bir gelişime sahip gelişen bir platformdur. Temel özelliği resimler, fotoğraflar, kısa videolar şeklinde bulunan içeriktir. Genç kitleleri bir araya getirir ve kıyafet, aksesuar, dekor ve yüksek görsel değere sahip diğer ürünleri satan markalar için hızlı dönüşümleri mümkün kılar. Doğal olarak Instagram’da iş yapabilirsiniz (kaliteli içerik oluşturup yayınlayarak). Reklam araçları da sunulmaktadır.

Genel sonuç, Instagram'ın aktif satışları ve kitle büyümesini artırmaya yardımcı olduğu yönündedir. Bu ağ, takipçilerine canlı duygular veya güzel ürünler sunan şirketler için uygundur.

Pinterest

Instagram gibi bu site de görsel içeriğe odaklanmıştır. Pinterest'te iş tanıtımı, ürün ve hizmetler sunan markalar için geçerlidir. Pinterest'te iş tanıtımı, ürün ve hizmet sunan markalar için uygundur. Kullanıcılar genellikle bu sosyal ağı “planlanan satın alma listesi” olarak kullanır: istedikleri ürünleri eklerler. İstatistiklere göre satın alımların %21’i eklenen ürünler arasından yapılmaktadır.

Genel sonuç: Pinterest, gösterecek bir şeyleri olan herhangi bir işletme için uygundur. Başarıya ulaşmak için göz alıcı ve güzel içeriklerin yanı sıra eşsiz ve dikkat çekici bir düzen kullanmalısınız.

3 Sosyal Ağlarda Tanıtım Stratejileri

İçerik pazarlaması, topluluk yönetimi, viral pazarlama, organik ve hedefli reklamcılık gibi markanın işletme hesabının tanıtımında kullanılan tüm yöntemler neredeyse her platforma uygundur. Peki ya yöntemler ve araçlardan uzaklaşıp ortak tanıtım stratejileri hakkında düşünecek olursak?

Takipçilerinizi Dinleyin

Her düşünceye saygı gösterin. Her yoruma teşekkür edin. Tüm soruları cevaplayın. Eleştiriyi göz önüne alın ve durumu anlamaya çalışın.

Negatif olanlar da dahil olmak üzere tüm abonelerin görüşleri marka için yararlıdır. Memnuniyetsiz müşterilerin duygularını ortaya koyar ve bir servis veya ürünü geliştirmenize yardımcı olur.

They demonstrate the negative customers’ emotions and help find ways to improve a service or product. Yani:

• müşterilerin sayfanıza yazdığı her şeyi okuyun. Tartışmalara katılın;

• müşteri fikirlerini almak için anketler düzenleyin;

• problemleri (negatif yorumları) çözüme dönüştürün.

Uzman Bilginizi Gösterin

Hedef kitlenize yeni bilgiler sunan içerikler paylaşın. Uzman bilginizi açık bir sunum ile harmanlayın. Şirketiniz ve ürününüz hakkında bilgi verin. Sektörünüzde uzman olduğunuzu gösterin. Ne yapılabilir?

• ürünlerinizin üretim süreci hakkında bir video çekin, insanlarınızı ve teknolojinizi gösterin;

• ürününüzün kullanımı hakkında talimatlar (video formatında) oluşturun;

• şirket temsilcilerinin takipçilere faydalı bilgiler sunduğu bir dizi gönderi geliştirin.

Denge önemlidir: sosyal medya için uygun enteresan sunum formatını koruyun fakat yetersizliğe müsaade etmeyin. İçerik oluştururken, şirketin uzmanlarının çabalarını SMM'den sorumlu yaratıcı ekiple birleştirin.

Yalnızca Kalite

Formül basit: 10 gerçek marka destekçisi çekmek, 100 “rastgele” kişiyi çekmekten daha iyidir. Günde 1 enteresan içerik yayınlamak 10 “günaydın”, “tünaydın”, “iyi akşamlar” mesajından daha iyidir. Her kelimeyi mükemmel bir şekilde okumak ve doğrulamak, bir hata veya belirsiz bir ifade nedeniyle itibarınızı kaybetmekten daha iyidir. Sosyal ağlar için kaliteli içerik:

• profesyonellerden tavsiye, talimat ve fikirler;

• gerçek olaylar ve başarı hikayeleri;

• önemli haber ve mesajlar;

• marka liderlerinden düşünce ve fikirler;

• takipçiler için enteresan kitap ve film koleksiyonları;

• diğerleriyle doğru bir kombinasyonda eğlenceli yayınlardan oluşur.

Yardımcı Tanıtım Araçları

SMM alanında uzmanları dahil etmeden promosyona başlamaya karar verirseniz, bu araçları kendi sayfa tasarımınız ve içerik oluşturma işlemleriniz için yararlı bulacaksınız:

1. Logaster – profil fotoğrafı, kapak fotoğrafı ve fotoğraf yayınlarında filigran olarak kullanılabilecek bir logo üreteci.

2. Sproutsociale – hazır görselleri farklı sosyal ağların boyutlarına uygun biçimde düzenlemek için kullanılabilecek basit bir servis.

3. Crello - bir iş profili için kapak tasarımının geliştirilmesinde yardımcı. Kendi resimlerinizi veya servis görsellerini kullanabilirsiniz.

4. Coolors.co - markanın görsel öğelerini geliştirirken odaklanabileceğiniz renk şemaları koleksiyonu.

5. Pexels - şirket profillerinin yazı ve kapaklarını oluşturmak için bir dizi ücretsiz fotoğraf.

Sonuç

Sosyal ağlarda iş tanıtımı birçok marka için acil bir görevdir. Bir kitleyi kendine çekme, iş performansını artırma ve olumlu bir itibar oluşturma yeteneği gerçekten cezbedici. İlk adımları atmak için hedefleri tanımlamanız, doğru siteyi seçmeniz, doğru bir şekilde tasarlamanız ve yüksek kaliteli içerik oluşturmanız gerekir. Başarı kriterleri: kitlenize saygı, kaliteye odaklanma ve uzman yaklaşımı.