Sonbahar mevsimine geçerken günlerin kısalması, hava sıcaklıklarının aniden düşmesi gibi sebepler, kişinin ruh halinde dalgalanmalara yol açmaktadır. Güneş ışınlarından alınan serotonin hormonun sonbahar aylarında düşmesi kişinin depresyona girmesine sebep oluyor. Yaşanan depresyondan kurtulmak ve bunalımdan çıkmak düzenli ve dengeli beslenmeklle mümkündür. Sonbahar depresyonuna girdiğinizde sizi depresyondan çıkaracak besinlere Taze ve Lezzetli’den ulaşabilirsiniz. Sizi sonbahar mevsiminde daha enerjik ve zinde hissettirecek besinleri sizler için araştırdık.

Triptofan Açısından Zengin Olan Besinler

Mutluluk hormonu serotoninin ön maddesi olan triptofan, beyne kendini iyi hissetmesi için sinyaller gönderir. Vücut bu maddeyi tek başına üretmedği için bu maddenin besinlerden alınması gerekir. Peynir çeşitleri, yağsız kırmızı et, hindi, susam, tavuk, keten tohumu, fındık, fıstık gibi besinler tüketerek triptofan maddesini alabilirsiniz. Öğünlerinizden eksik etmeyeceğiniz bu besinler, sizi sonbahar depresyonundan kurtaracaktır.

Omega 3 İçeren Besinler

Sinir hücrelerinin düzgün çalışmasında etkin rol oynayan omega 3, beyni oluşturan yağ arasında önemli bir paya sahiptir. Bağırsak problemlerinin giderilmesine ve bağırsak geçirgenliğinin düzenlenmesinde rol  oynayan Omega 3, bu sebepten dolayı depresyona olan eğilimi azaltır ve kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olur. Uskumru, somon, hamsi, sardalya gibi soğuk su balıkları, ceviz, avokado, chia tohumu, semizotu gibi besinler Omega 3 bakımından zengindir.Bu besinleri tüketerek sonbahar depresyonunu kendinizden uzaklaştırabilirsiniz.

D Vitamini

En büyük D vitamini kaynağı güneş olmakla beraber süt, yoğurt, yumurta sarısı da D vitamini bakımından oldukça zengindir. Daha önce de bahsedildiği gibi depresyona iyi gelen peynir, burada da karşınıza çıkıyor. Peynir de D vitamini bakımından zengin besinler arasında yer alır. Bu besinleri bol bol tüketerek depresif ruh halinden çıkabilirsiniz.

Hava koşullarındaki değişikliklerden dolayı oluşan sonbahar depresyonundan doğru besinler ve dengeli beslenmeyle kurtulabilirsiniz. Sizler için saydığımız besinleri, günlük beslenme rutininize dahil ederek karamsar ruh halinden çıkabilir ve gününüzü daha enerjik geçirebilirsiniz.