Geçmişten gelen haberleşme yöntemlerine baktığımızda güvercin, ulak, mektup, telgraf, çevirmeli telefon, faks gibi yöntemler günümüzde yerini internet tabanlı haberleşme araçlarına bırakmıştır. İnternetin hayatımıza girmesi ile chat kavramı da hayatımıza girdi. Chat kelimesi İngilizce bir kelime olup Türkçe karşılığı sohbet demektir. Bilgisayardan, tablet ya da akıllı telefondan chat programına girip, farklı bir yerde bulunan kişi ile internetten programı aracılığı ile programın özelliğine göre yazılı, sesli ya da görüntülü sohbet edilir. Türkiye’de ilk chat programı 19995 yılında kullanılmaya başlanmıştır.

Chat odalarında konuşmanın, internet kullanımı dışında bir maliyeti yoktur. İnternet bağlantısı olan bilgisayar ya da akıllı telefon/tablet ve karşı tarafta görüşeceğimiz kişi ya da kişilerde de internet bağlantısı olan donanımın olması yeterlidir. Maliyetsiz olması bu sohbet ve haberleşme şeklini cazip hale getirmiştir.

Chat Kullanım Yerleri

Hem iş hayatında farklı yerlerde bulunulduğu takdirde iş görüşmelerinin yapılması, hem de sosyal ve günlük hayatta arkadaşlarla ve aile ile sohbet etmek amacı ile chat kullanılır. Özellikle ailesinden ayrı farklı şehirde olan kişiler için görüntülü konuşma şekli, aileden uzakta olmanın hasretini bir nebze de olsa azaltmaktadır. Chatde karşılıklı iki kişi de konuşulabilir, biden fazla kişi ile de konuşulabilir. Tanıdığımız kişilerle yaptığımız dışında, Sosyalleşme ve arkadaş bulmaya yönelik olan sistemde tanımadığımız ve sohbet amacı ile chatde tanıştığımız kişilerin olduğu chat siteleri vardır.

Chat sitelerinin temeli internet tabanlı olduğu için, internet bağlantısı olduğu takdirde dünyanın her yerinden giriş yapılabilir. Böylece yurtdışından kişilerle de sadece internet maliyeti ile görüşme imkânı da olur.

Chat Hayatımızda Yarattığı Dezavantajlar

Sanal bir dünya olan chatte sohbet aradaki mesafeleri kaldırmış olsa da gerçek dünyadan uzaklaştıran bir haberleşme aracıdır. Fiziki olarak görüşme imkânı ve zamanı olsa bile görüşmelerini chat ortamında yapan kişiler bir süre sonra asosyalleşmeye başlarlar ve zamanları sanal dünyada geçer.

Günümüzde akıllı telefonlarda whatsapp ve benzeri haberleşme uygulamaların olması, bu uygulamaların hem yazma hem görüntülü hem de sesli konuşma özelliklerinin olması chat ile etmeye talebi azaltmıştır. Ama yine de chatden vazgeçemeyen ve chat uygulamalarını kullanmaya devam eden bir kesim vardır. Bu sebeple yerini başka uygulamalar alsa da ilk günkü yoğunluğu kadar olmasa da kullanılmaktadır.

Web Üzerinden Ulaşmak İçin;