Yangın tehlikesi geçmişten günümüze halen en fazla dikkat edilmesi gereken kazalardan biri olarak görülmeye devam etmektedir. Bunun en büyük nedenlerinin başında ise tahmin edilenden çok daha hızlı şekilde yayılıyor olması ve farklı etkenlerden dolayı da aniden ortaya çıkabiliyor. Her an ortaya çıkabilecek ve beraberinde çok ciddi sorunlar getirebilecek olan bu durum ile alakalı önlemleri alınması gerekiyor. Yangın söndürme sistemleri ise yalnızca hasarların beraberinde getireceği maliyeti düşürmeyi değil aynı zamanda insan hayatının da korunmasını hedeflemektedir. Özellikle de son dönemlerde pek çoğunuz yangın söndürme sistemleri arasından en iyisini nasıl seçebileceğiniz hakkında tam anlamıyla bilgi sahibi olamayabilirsiniz. Yazımızda ise bu konuda aklınızda yer alan soruların cevaplarını sizlere sunuyoruz.

Gazlı Yangın Söndürme Sistemi

Yangın söndürme sistemleri arasında yer alan gazlı yangın söndürme sistemleri dahilinde basınçlı gaz ve yangın söndürme gazı özel bir şekilde hazırlanmıştır. Bu karışım korunacak olan alana yangın dedektörüne bağlı ya da manuel tahliye edilebilecek tarzda depolanmaktadır. Yangının söndürülmesi adına mevcuttaki prensip ise kullanılacak söndürme gazına bağlı olarak değişim göstermektedir. Yangının söndürülmesi esnasında alanda yer alan oksijen konsantrasyonu seyretilmesi sonucunda ortaya çıkacak boğulma etkisi ile beraber yanma reaksiyonunun etkisinin kontrol edilmesi hedeflenir. Kullanılacak olan söndürme gazının özelliklerine bağlı olarak kullanım alanında farklılıklar ortaya çıkmaktadır. Hazırlanmış olan gazlı söndürme sisteminin en önemli temsilcileri ise FM 200 yangın söndürme sistemi ile Novec 1230 yangın söndürme sistemi olarak bilinmektedir.

Köpüklü ve Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri

Yanıcı sıvının çok fazla bulunduğu geniş alanlarda meydana gelen yangınların hızlıca söndürülebilmesi adına köpüklü yangın söndürme sistemleri tercih edilmektedir. Köpüklü yangın söndürme sistemleri yalnızca yangının hızlıca söndürülmesi adına kullanılmıyor, aynı zamanda bölgedeki alevlerin tekrardan tutuşmasının engellenmesi adına boğma özelliğinin olması da ön plana çıkmasını sağlıyor.

Gazlı yangın söndürme sistemleri başta BT sistemleri olmak üzere arşiv odaları, bilgisayar odaları, internet servis sağlayıcı merkezler, sanat galeri, ameliyathaneler, görüntüleme sistemleri, kontrol odaları, acil durumlar için güç jeneratörleri, kablo ve alçak gerilim bölmeleri, radyo televizyon ve kontrol odaları gibi akla gelen gelmeyen pek çok farklı alanda meydana gelebilecek yangının en iyi şekilde kontrol altına alınabilmesi adına tercih edilmektedir.

Köpüklü Yangın Söndürme Sistemi

Pek çok kişi evi ya da işyeri için yangın söndürme sistemleri konusunda incelemeler yaparken öncelikli olarak köpüklü yangın söndürme sistemleri hakkında araştırma yapıyorlar. Köpürtücü madde ile su ayrı olarak depolanmakta ve ikisi boşaltma işlemi öncesinde boru sistemi içerisinde karıştırılmaktadır. Var olan bu durum ise tercih edilen köpük sisteminin ıslak sprinkler arasındaki en büyük farkı oluşturmaktadır.

Köpüklü yangın söndürme sistemindeki boru hattının sonundaki alanda ise nozul yer almaktadır. Köpürtücü madde su ile son anda karıştırıldığı zaman genişleme ortaya çıkar ve geniş alanların doldurulabilmesi adına oldukça etkili bir köpük kaplaması meydana gelir.

Yangın sistemi seçimi konusu son derece önemlidir. Kullanılacağı alan ile alakalı doğru adımlar atılmazsa seçilecek sistem ne yazık ki asla istenilen sonuçların ortaya çıkmasını engelleyecektir. Deka Mühendislik Yangın Söndürme Sistemleri web sitesini incelediğiniz zaman konu ile alakalı istemiş olduğunuz bilgileri alanındaki en iyi isimlerden alma olanağına erişeceksiniz. Sonraki aşamada ise artık yapacağınız görüşmelerin sonrasında bulunduğunuz alanın ve buradaki kişilerin yangın esnasında korunabilmesi adına en etkili yangın söndürme sistemini seçerek bunları satın alma imkanına sahip olabileceksiniz. Web site adresi: https://dekamuhendislik.com.tr