İş dünyasında saygınlık kazanmak, özellikle yeni şirkette işe başlamışsanız oldukça önemlidir. Yeni bir organizasyon içinde yer aldığınız zaman diğer iş arkadaşlarınızın saygısını kazanmanız gerekiyor. Aynı zaman eğer üst bir konumdaysanız ve liderlik görevini üstlenmişseniz, altınızda çalışan kişilerin zorunluluktan değil, istedikleri için size saygı duyması gerekmektedir.

Liderlik konumundaysanız kendinize sormanız gereken bir soru vardır; "insanlar bana saygı duymak zorunda oldukları için mi saygı duyuyor, yoksa bu saygıyı hak ederek mi kazandım!" Birçok kişi yüksek bir pozisyona sahip olmayı, insanların ona saygı duyması için ister. Ama zorunda kaldıkları için size saygı duyan çalışanlarınız varsa, bu pek iyiye işaret değildir. Yani saygıyı kazanmanız ve hak etmeniz gerekiyor.

İnsanlar unvanınız ve otoriteniz nedeniyle size saygı duyuyorlarsa, sizin için minimum çaba sarf edeceklerdir. Size belli özellikleriniz, başarılarınız, hal ve hareketleriniz nedeniyle saygı duyulmalıdır. Örneğin bazı kişiler zeki oldukları için saygınlık kazanmıştır. Elbette herkesin zeki olması söz konusu değildir; ama farklı şekillerde saygınlık kazanmanız mümkündür. Özellikle yeni mezunların ilk iş deneyiminde dikkat etmesi gereken bir konu olan saygı kazanmak üzerine birkaç teknikten bahsetmek istiyorum. Yeni mezunların dikkat etmesi gereken konular için bakabilirsiniz.

Saygı kazanmak için işinize nasıl büyük bir tutkuyla yaklaştığınızı insanlara gösterin ve buna dikkat çekin. İşinize bu şekilde yaklaşırsanız, diğer çalışanlar sizi takip etmekten hoşlanacaklardır. Ayrıca sizde güvendiğinizi belli etmelisiniz. Genel olarak belli bir otoriteye sahip olan kişiler, güven duyduklarını pek dile getirmek istemezler. Kendi üstünüze olan güveni belli etmeniz ne kadar önemli ise birlikte çalıştığınız ve altınızda çalışan kişilere de güvendiğinizi belli etmeniz gerekiyor.

Birlikte çalıştığınız kişilerle ilgilenmeniz de saygı kazanma konusunda oldukça önemlidir. Eğer çalışanlarınızı ne yapması gerektiği hakkında toplantıya çağırıp daha sonra kapınızı kapatıyorsanız, güven kazanmanız pek mümkün olmayacaktır. Güven kazanamazsanız, saygı da kazanamazsınız. Çalışanlara açık olmalı, onların zayıf noktalarını bilmeli ve bu konularda onlara yardımcı olmalısınız. Çalışanlarınız karşısında bir dağ gibi dikilmeniz sizi yüceltmeyecektir.

Özellikle dikkat etmeniz gereken bir konuda biliyormuş gibi yapmaktır. Bilmediğiniz ve zayıf olduğunuz konularda dürüst davranmanız gerekiyor. Bu şekilde dürüst davrandığınız zaman takım arkadaşlarınızla aranızda daha sıkı bir iletişim kurulacak ve itibar kazanacaksınız. Özellikle genç yaşta bu itibarı kazanmak oldukça güçtür; ama yapabileceklerinizin bulunduğunu da asla unutmamalısınız. Genç bir girişimci itibar sahibi olmak için neler yapabilir, öğrenebilirsiniz.

Kibirli olmak, boşboğazlık, anlaşılırlık ve verdiğiniz vaatler konusunda da son derece dikkatli olmalısınız. arasında bu kişisel özellikler yer alır. Eğer bu konularda başarısız iseniz insanların size saygı duymasını da bekleyemezsiniz. Bilmediğiniz konularda biliyormuş gibi yapmanız takım arkadaşlarınızın dikkatini çekecektir. Dürüst olarak bu durumları aşabilir ve aranızdaki güveni oluşturabilirseniz, işlerinizi saygı çerçevesinde yürütebilirsiniz.

İçten davranmalı ve egonuzla hareket etmemelisiniz. İyi niyetinizin de hemen fark edileceğini unutmamalısınız. Bir şirkette herhangi bir tartışma konusunda yorum yaptığınız zaman iyi veya kötü herhangi bir geri dönüş alamıyorsanız, bu son derece kötüdür. Çünkü umursanmıyorsunuz demektir. Bunun karşılığı ise yorum yapmak veya cevap üretmek değildir. İtibar kazanmak için asıl niyetinizi belli etmelisiniz. Amaçları tam merkeze oturtup herkesin gözüne sokmaya çalışırsanız, insanlar bunu hemen fark ederler. Ama düşünceli bir şekilde fark yaratarak katılımı sağlarsanız, asıl o zaman itibar kazanır ve insanların size güvenmesini sağlarsınız. Başarıları tebrik etmeyi ihmal etmeyin ve çalışanlarınızın da fikrini alın. Bu şekilde saygı kazanabilir ve büyük işler başarabilirsiniz.