Mardin’den Sakarya’ya fındık toplamaya giden Kürt işçilerin, işveren ve köylülerin saldırısına uğradığı yönündeki haber, kısa sürede gündem oldu. Sakarya Valisi saldırı olayı yaşanmadığını açıklarken, darp edilen işçilerin yakını Tuba Demir, “Olay dün yaşandı ve akrabalarımız feci şekilde dövüldü” dedi.

Sakarya’ya fındık toplamaya giden işçiler, işveren ve köylülerin saldırısına uğradı. İşçiler olayın ardından memleketlerine dönmek için yola çıktılar.

Saldırı haberiyle ilgili Sakarya Valisi açıklama yaptı ve olayı yalanladı. Valilik tarafından yapılan açıklamada, olayın Sakarya’da değil 22 Ağustos günü Kocaali’de yaşanmış olabileceği iddiasında bulundu. Valilik, Sakarya’da jandarmaya bu yönde bir şikâyet gelmediğini de iddia etti.

‘NASIL GİZLERİZ’ FİLMİ

Saldırı haberi üzerine işçilere ulaşan HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar’ın açıklaması ise Valiliği yalanlar nitelikte oldu. Dündar, işçilerle yaptığı görüşmenin ardından, “Görüştüğüm işçiler valiliğin açıklamasının yalan olduğunu, kendilerinin jandarmayı aradıklarını ve onların da kendilerinden konum istediklerini söyledi. Köylülerin kendilerine saldırmak için toplandıklarını görünce jandarmayı beklemeden köyü terk ettiklerini aktardılar. Olay sırasında olay yerinde bulunanların çoğunun da kadın olduğunu aktardılar” açıklamasında bulundu.

İşçilerin can güvenliği nedeniyle vakit kaybetmeden Sakarya’dan çıkmaya çalıştıklarını aktaran Dündar, “Tarım işçileri ilk kez saldırıya uğramıyor. Biz de onlar için endişeliyiz” dedi.

İnsan hakları savunucusu avukat Eren Keskin de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Aile ile görüştük. Olay 4 eylülde yaşanmış. Irkçı bir saldırı olduğu kesin. Önlemeye, cezalandırmaya çalışmak yerine bundan sonra, ‘nasıl gizleriz’ filmini seyredeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÇATIYA ÇIKARAK KURTULDU

Vecdi Erbay'ın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, olayın ardından Mardin Mazıdağı’na dönen Kürt tarım işçilerinden 14 yaşındaki Tuba Demir, bahçe sahibi için, “Bize nefretle bakıyordu” dedi. Bu yıl liseye başlayacağını ve masraflarını karşılamak için Sakarya’ya fındık toplamaya gittiğini söyleyen Demir, tanık olduğu olayı şöyle anlattı: “Bize saldırdıklarında evin çatısına çıktık. Çığlık attık belki birileri bizi duyar, yardıma gelir diye. Çok korkmuştum çünkü hepimizi öldürmek için saldırıyorlardı.”

Tuba Demir, jandarmayı aradıklarını ama jandarmanın yolu bulamadığını söyledi. Demir, “Bahçe sahibi bizi tehdit etti, ‘5 dakika içinde burayı terk etmezseniz evi yıkarız, yakarız’ dediler. ‘Hepinizin başını keseceğiz’ diyorlardı.

Tuba Demir, sabah saatlerinde bahçede çalışırken bahçe sahibinin kendilerine hakaret etmeye başladığını, hakareti kabul etmedikleri için bahçeden çıktıklarını, saldırının bu sırada gerçekleştiğini belirterek, “Bahçe sahibi sanki geceden hazırlanmıştı. Yanımıza gelerek ‘İt sürüsü’ diye hakaret etti, ağza alınmayacak küfürler etti. Biz ekmek parası için oradaydık, hakaret için gitmemiştik” şeklinde konuştu.

Demir, “Irkçılık mı bilmiyorum ama adam hepimize nefretle bakıyordu” dedi.

‘OLAYIN ÜSTÜNÜ KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR’

Saldırıya uğrayan işçilerin kuzeni Şirin Demir ise saldırıyla ilgili bütün akrabalarıyla konuştuğunu belirterek, “Belki bizim akrabalarda bir yanlış vardır diyerek hepsiyle konuştum. Hepsi aynı şeyleri söylediler. Bahçenin sahibi oğullarıyla gelmiş, hakaret etmiş. Bunlar da işi bırakmışlar. Bunun üzerine saldırı olmuş. Diğer köylüler de saldırmak için toplanınca oradan ayrılmak zorunda kalmışlar. Eğer oradan ayrılmasalar daha kötü olabilirdi” şeklinde konuştu.

Sakarya Valiliğinden yapılan açıklamaya da değinen Şirin Demir, “Olayın üstünü kapatmaya çalışıyorlar” ifadesini kullandı.