FUE saç ekimi nedir?

Saç ekimi, saçın dökülen ve seyrekleşen kısımlarının, genellikle dökülmeye dirençli olan ense bölgeden alınarak, kapatıldığı kalıcı bir saç restorasyon işlemidir. Saç ekimi genellikle erkek tipi saç dökülmesi için etkili bir yöntemdir zira başka birçok saç ekimi türünde saç dökülmesi tekrarlar. Hâlbuki erkek tipi saç dökülmesinde erkeklik hormonları (androjenler) önemli bir etkendir ve ense bölgesindeki saçlar bu hormonlara dirençli olduğu için ekildikten sonra tekrar dökülmezler.

Temelde saç ekimi FUE ve FUT olmak üzere ikiye ayrılır. FUT bildiğimiz anlamda kelliği doğal bir şekilde tedavi edebilen saç ekim tekniğinin ilk örneğidir. Bu yöntemde saç ekimi için alınacak saç köklerinin toplanması için kafa arkasında deri kesilir ve bu nedenle artık çok fazla tercih edilmemektedir. FUE saç ekimi ise gelişmiş ve hasta için daha az travmatik olan modern bir saç ekim yöntemidir ve doktorunuz deriyi kesmeden saç köklerini tek tek toplar.

FUE saç ekimi nasıl yapılır?

FUE saç ekimi yöntemi standart saç ekim aşamalarını izler ancak bazı çeşitlendirmeler ve teknik farklılıklarla uygulanabilir. FUE saç ekimi yönteminin aşamaları şu şekildedir:

Ameliyat öncesi

Saç ekimi öncesi doktorunuz sizi kapsamlı bir şekilde muayene edecek ve saç derinizin durumunu analiz edecektir. Bu süreçte saç dökülmesine neden olan sorunun tespit edilmesi ve işlemden sonra saç dökülmenizin devam edip etmeyeceğinin belirlenmesi gerekir. Eğer saç dökülmeniz tekrarlayacak bir nedenden kaynaklanıyor ise saç ekim işlemi için uygun bir aday olmayabilirsiniz. Ayrıca saç ekim işlemi için tehlikeli olabilecek bir sağlık sorununuz var ise doktorunuz işlemi iptal etmek isteyebilir.

Ameliyat öncesi hazırlık kapsamında doktorunuz ne kadar saç kökü toplanması gerektiğine dair bir hesaplama da yapmalıdır. Toplanacak greft sayısı kellik olan bölgeyi kapatacak sayıda olmaz ise işlem başarısız olur. Bunun için doğru bir hesaplama yapılır ve greftlerin toplanacağı donör bölgede yeterli miktarda saç olup olmadığı araştırılır. Greft hesaplamasının akabinde saç çizgisi belirlenir. Saç çizgisi alın ile saçların birleştiği kısımdır ve saç ekimi prosedüründe önemli bir yeri vardır. Eğer saç çizgisi doğal olmazsa ameliyat sonrası yapay bir görüntü oluşur. Aşırı simetrik ve düzgün çizilen saç çizgisi gerçekle örtüşmez ve estetik olarak hoş olmayan bir görüntüye neden olur.

Ameliyat

Ameliyat öncesi hazırlıklar tamamlandıktan sonra ameliyat günü doktorunuz lokal anestezi uygulaması ile işleme başlar. Lokal anestezik maddeler, saç derinizi uyuşturarak işlem esnasında hiçbir ağrı ve acı duymamanızı temin ederler. Böylece işlemden korkmanızı gerektirecek tüm pürüzler ortadan kaldırılır.

Lokal anestezi uygulandıktan sonra doktorunuz greftleri toplamaya başlar. FUE saç ekim yönteminde saç kökleri iki şekilde toplanabilir: mikromotor FUE ve manuel FUE. Mikromotor yönteminde saç kökleri bir aletle otomatik olarak toplanır. Manuel yöntemde ise doktorunuz punch isimli bir aletle saç köklerini tek tek toplar. Mikromotor FUE daha hızlıdır ve işlem kolaylığı sağlar fakat doktorunuz bu aleti kullanmayı iyi bilmiyor ise saç köklerinizin zarar görme riski vardır ki bu da saç derisine tutunmalarını güçleştirerek ameliyatın başarısını olumsuz olarak etkileyebilir. Manuel punch ise işlemin süresini uzatır ve doktorunuzun bir seansta toplayacağı greft sayısını sınırlar. İhtiyaçlarınıza göre bu iki yöntemden biri kullanılarak greftler toplanır.

Toplanan greftler ekilmeden önce eğer DHI yöntemi kullanılmayacak ise greftler bir besleme solüsyonunda tutulur ve ekim yapılacak bölgede kanallar açılmaya başlanır. Daha sonra toplanan greftler bu kanallara ekilir. Eğer DHI tekniği kullanılacak ise doktorunuz özel bir kalem kullanarak (Choi implanter) saç köklerini ekerken aynı zamanda kanalları da açar. DHI tekniği işlem kolaylığı ve zamandan tasarruf sağlar.

Ameliyat sonrası

Saç ekiminde ameliyat sonrası süreç, en az ameliyat öncesi ve ameliyat esnası kadar önemlidir. Saç ekimi sonrası özellikle bazı hususlarda özenli olduğunuz takdirde ameliyat sonrası komplikasyon riski azalır ve işlemin başarı şansı da aynı düzeyde artar. Doktorunuz bu süreçte dikkat etmeniz gerekenler hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir. Kısaca FUE saç ekimi iyileşme süreci boyunca dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • İşlem sonrası ilk üç gün saçınıza su değdirmemelisiniz. 3. gün ilk yıkamayı özel bir losyonla doktorunuz yapar. Daha sonra 2 hafta boyunca ılık suyla her gün nazikçe saçınızı yıkamalısınız.
  • Saç ekimi işlemi sonrası saç köklerinin zarar görmemesi için saçınızı bir ay kadar kaşımamalısınız.
  • Güneşe çıkmamalısınız. Çıkacak iseniz fötr şapka gibi başınıza temas etmeyen bir şapka ile saçınızı korumalısınız.
  • İşlem sonrası iyi beslenmeli ve birkaç ay alkol ve sigaradan uzak durmalısınız.
  • Saçlarınız tamamen iyileşene kadar birkaç ay saçınızı boyamamalı ve kafa derinize ve saçınıza kimyasal madde değdirmemelisiniz.

Kaynak: https://sacekimibilgileri.com