Dışa dönük kişiler her durumda kendinden emin bir şekilde insanlarla rahatça iletişim kurabilen ortak bir anlaşma noktası bulabilirler. Fakat herkes bu kadar şanslı değil. Birçoğumuz tanımadığımız kişilerle konuşmaktan çekinir ve kendimizi bir garip hissederiz.

Öncelikle kedinizde bir sorun olduğu hissine kapılmayın. Utangaçlık çok normaldir. İkincisi, aşırı utangaçlık doğru bir biçimde hareket edilip gerekli çaba sarf edilirse üstesinden gelinebilecek bir duygudur. Şimdi burada sizlerle rastgele görüntülü sohbetlerin yardımıyla bunu nasıl yapabileceğinize dair bilgiler vereceğiz.

Utangaçlıkla baş etme yöntemi olarak rastgele görüntülü sohbetler

Birçoğunuza sokaktaki tanımadığımız biriyle gidip tanışma fikri garip gelebilir. Bu konuda yalnız değilsiniz. En önemli tavsiyemiz online sohbet ile başlamanız yönündedir. Fakat bu sohbet gerçek hayattakine olabildiğince yakın olmalıdır. Sosyal medya üzerinden mesaj yollamak yetersiz kalacaktır bu nedenle sesli veya görüntülü olarak konuşmanız gerekmektedir. Bu konuda en iyi olan platformlar ise şunlardır: Omegle, Chatroulette, CooMeet vb.

Rastgele görüntülü sohbetler utangaçlığı yenmede nasıl yardımcı olabilir?

  1.  Konuşma becerilerini geliştirir. Ne kadar çok insanla iletişim kurarsanız gelecekte sizin için iletişim kurmak daha kolay oacaktır.
  2.  Özellikle small-talk olarak adlandırılan ilgi çekici ve dikkat dağılan konular üzerinekısa konuşmalar yapmada pratik kazanmaya yardımcı olur.
  3.  Tanımadığınız insanlar karşısında kendinizi iyi hissetmeniz doğrultusunda sizi yönlendirir. Kişi aslında uzakta bir yerde bulunmakta fakat yakındaymış gibi algılanmaktadır. Bu şekilde sohbet etmek yüz yüze sohbet etmekten daha basittir. Fakat gelecekte yüz yüze yapacağınız görüşmeler size artık eski zorlukları yaşatmayacaktır.
  4.  Sizin için sohbet etmenin rahat olduğu kişiler bulmanıza yardımcı olur. Görüntülü sohbette istediğiniz sayıda yeni kullanıcı bulabilir ve onlarla istediğiniz kadar sohbet edebilirsiniz. Bu şekilde size en uygun olan insan tipini anlayabilirsiniz. Gelecek için yararlı.
  5.  İletişim tarzınız ve üslubunuz üzerinde çalışmalar yapmanıza olanak sağlar. Farklı kişilerle farklı tonlamalar jest ve mimikler kullanabilir hatta rol bile yapabilirsiniz. Bu sırada kişilerin size nasıl tepki verdiğini inceleyerek size en uygun üslubu seçebilirsiniz.

Tabiki tüm bunlar utangaçlığın ilk aşamasını geçtikten sonra yeni kişilerle tanışmaya hazır hale geldiğinizde işe yarayacaktır. Peki tüm bu sorunların üstesinden gelemeyip rastgele sohbette ''Başla'' düğmesine basmaya hazır olmayanlar ne yapmalı? Şimdi bunlara bakalım!

Yeni insanlarla görüntülü sohbet etmekten utananlar için bazı faydalı ipuçları

İpucu 1. Sesli olarak okuyun

Sorun şu ki bilincinizde sesinizi utangaçlıkla ilişkilendiriyor olabilirsiniz. Dikkat ettiğinizde çoğu kişinin sesinin aslıda biraz garip hatta bazılarının korkunç olduğunun farkına varırsınız. Çünkü kendi sesimizi olduğundan daha farklı bir biçimde duyuyoruz. Sesinizden utanmayı bırakmak için sesli bir şekilde bir şeyler okuyun. Ayrıca sesli mesaj özelliğini kullanmaya da başlayabilirsiniz. Veya sesinizi kaydedebilir ve sonra onu dinleyebilirsiniz. En önemlisi kendi sesine alışmak ve sesinden utanmayı yenmektir.

İpucu 2. Uyku sürenizi daha kısa tutmaya çalışın

Fakat aşırıya kaçmayın. Sıkça uykunun bölünmesi ve uyuyamamak sağlık için zararlıdır. Fakat hafif bir uykusuzluk sizin işinize yarayacaktır. Yeterince uyumadığınızda hisleriniz biraz körleşir. Ve doğal olarak utangaçlığınız da. Bu hali hafif sarhoş ve mayhoşluk durumuna benzetebiliriz. Sadece bu sizin için tehlike arz etmez.

İpucu 3. Tanımadığınız kişilerle daha çok iletişim kurun

Tekrar small-talk'a dönüyoruz. Markette, sırada, sokakta. Size lazım olan adresi veya satın almak istediğiniz ürün hakkında sorular sormaktan çekinmeyin. Birincisi; size başka birinin tavsiyesi gerçekten yardımcı olabilir. İkincisi; bu şekilde tanımadığınız kişilerle rahat bir biçimde konuşmayı öğrenirsiniz.

Konuşurken kendinize değil de konuşmuş olduğunuz kişiye odaklanmaya çalışın

Çoğu kişinin problemi sürekli kendine odaklanmak ve derinlemesine düşüncelere dalmaktır. Aynı şekilde ''Nasıl görünüyorum acaba?'', ''Sesim titriyor mu ki?'', ''Bir aptallık yapar mıyım acaba?'' gibi sorular aklına gelmektedir çoğu kişinin. Tüm bunlar gereksiz. Gittikçe daha çok içinize kapanarak muhatabınızın gözünde de garip bir imaj oluşturursunuz. Hatta çok iyi görünmenize, sesinizin titrememesine ve saçma şeyler söylememenize rağmen tam tersini düşünürsünüz.

Bu yüzden rastgele görüntülü sohbete başlayacağınız zaman tüm bu düşünceleri bir kenara bırakın. Ve yalnızca muhatabınıza odaklanın. Muhatabınızı dinleyin, ona bakın ve konuyu ilginçleştirecek sorular sorun. Başlarda konuşmak biraz zor olacak. Ama sizden hiç susmadan sürekli konuşmanız beklenmiyor. Daha çok dinlemeyi tercih edin.

Önemli! Konuşma esnasındaki durakladığınız her zaman bir şeyler söylemek ve o boşluğu doldurmak zorunda değilsiniz. Sessizlik anları çok normal. Biraz nefes alın. Eğer sohbetin çıkmaza girdiğini düşünüyorsanız konuyu değiştirip başka bir şeyler hakkında konuşun. Eğer doğaçlama yapamıyorsanız sohbete başlamadan önce bazı konuların listesini not alın. Hatta konuları unutmamak için listeyi yanınıza alabilirsiniz.

Konfor alanınızı genişletin

Kendi kabuğuna çekilip dış dünyadan soyutlanmak en kolayı. Orada daha keyifli ve rahat olduğunuzu düşünebilirsiniz. Fakat bu bir tuzak. Kendi kabuğunuza çekilip dış dünyayla bağlantınızı kestiğiniz sürece kabuğunuzdan çıkmak gün geçtikçe daha da zorlaşacaktır. Tam olarak utangaçlığınızı yenmenize yardımcı olacak ortamı yaratmaya çalışın.

Rastgele görüntülü sohbete girin, derin bir nefes alın ve ''Başla'' tuşuna basın. Dakikalarca oturup başla tuşna öylece bakarak düşünmek durumu iyice zorlaştırır ve sonunda sayfayı kapatıp çıkarsınız. Biraz daha rahat olmaya çalışın.

Ve son olarak! Muhatabınıza arkadaşça davranın, gülümseyin, duyulur sesle ve acele etmden konuşun, yeri geldiğinde şakalar yapın ve muhatabınız konuşurken onu dinleyin. Dışa dönük kişilerin bile sohbet esnasında zorluklar yaşadığını unutmayın. Ve bunun gibi. İçine kapanık kişiler doğal oarak daha fazla sayıdadır. Özellikle şimdi pandeminin getirdiği şartlarda sayıları daha da çoğalıyor. Ve yüz yüze iletişim kurmak da neredeyse imkansız hale geldi. Bu yüzden hepimiz yakında iletişim becerilerimiz geliştirmek zorunda kalacağız. Neden buna şimdiden başlamayalım?

Konu kaynağı rastgele görüntülü sohbet tarafından sağlanmıştır https://coomeet.com/tr/chatrandom.