Son yılların en uzun süre oruç tutulacağı Ramazan ayına girmiş bulunuyoruz. Vücut, oruçluyken hem dinlenir hem de kendisini yeniler; özellikle de mide. Ancak uzun saatler aç kalınacağı düşünülerek iftar ve sahurda tüketilecek besinlerin abartılmaması gerekiyor. Öyleyse Ramazan’da en sağlıklı şekilde nasıl beslenmeli?

17 saati aşacak oruç süresince vücut enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Tatilde olmayıp çalışan insanlar için bu enerji ihtiyacı daha fazla olacaktır. Gün içerisinde kendinizi daha dinç ve zinde hissetmeniz için sahur ve iftarda sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekiyor. Bunun için de beslenme uzmanlarının tavsiyelerine mutlaka kulak vermek gerekiyor. Hatta bu noktada vücudumuzun bize vereceği mesajları da doğru algılamakta fayda var. Örneğin sahurdan sonra gün boyu mide yanması veya aşırı susuzluk hissediliyorsa sahurda tüketilen katı ve sıvı gıdaları tekrar gözden geçirmelisiniz. Çok yağlı, çok sıcak, çok soğuk ve asitli besinlerden uzak durmalısınız.

Saatler süren oruç sonunda iftarda her şeyi yemeye kalkmak doğru bir davranış olmayacaktır. Uzun süre aç kalınacağı endişesiyle sahurda da tıka basa mideyi doldurmak sağlıklı bir tutum değildir. Özellikle sahurda nelerin yendiği bütün bir gününüzü çok etkileyecektir. Bu sebeple sağlıklı bir oruç için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Sahurda yemek yemek kadar yeterli miktarda sıvı tüketmek de ihmal edilmemelidir. Gün boyu susuzluk çekilmemesi için özellikle çayın harareti alan özelliğinden dolayı tüketimine önem vermek gerekiyor. Hoşaf ve kompostolar da sahur için faydalı alternatiflerin başında geliyor. Ayrıca yaz döneminden dolayı bol miktarda bulunan karpuz tüketimi de vücudun gün boyu ihtiyaç duyacağı sıvıyı almanızı sağlayacaktır. Gazlı ve asitli içecekler ile dondurma gibi bol şekerli gıdaların sahurda tüketilmesinden uzak durulmalıdır. Bunlar susuzluğu beraberinde getireceği gibi mide rahatsızlıklarına da yol açacaktır.

Oruçluyken güçsüz düşecek vücudun en ihtiyaç duyacağı şey protein olacaktır. Bu sebeple yumurta başta olmak üzere yoğurt, peynir ve süt her sahur sofrasında mutlaka bulunmalıdır. Yaz günlerini yaşadığımız bu Ramazan, sahurları kahvaltı şeklinde yapabiliriz ancak burada zeytin gibi çok tuzlu gıdaların kahvaltı sofrasında bulunmamasına özen göstermelisiniz. Zeytinin susuzluğa yol açma gibi özelliği olduğu unutulmamalıdır.

İftar için en öncelikli öneri orucun suyla açılmasıdır. Uzmanlar bu noktada aşırı su tüketiminin yanlışlığına da dikkat çekmektedir. Saatlerce aç kalan mide bir anda birkaç bardak suyla doldurulmamalıdır. Suyla açılan oruç çok sıcak olmayan bir çorbayla desteklenmelidir. Diğer yemeklere geçmeden önce de midenin dinlenmesi için 10 – 15 dakika ara verilmesi gerekmektedir.

www.e-gazeteler.com