Psikolojik gerilim türü, gerilim türünün özel bir alt seçeneği olan karakterlerin duygusal ve dengesiz hallerinin gizemle beraber devamlı olarak değişiklik gösterdiği bir gerilim türü sinema filmidir. Fakat gerilim türünün niteliklerini göstermesinin yanı sıra içerisinde drama ve gizem türlerine de yer vermektedir. Gizem ve drama ek olarak, birçok psikolojik gerilim filmleri, genelde psikolojik korku çeşitlerinin en üst maddelerinde yer almaktadır. Herhangi bir psikolojik gerilim türü, genelde bir film ya da kitapta özellikle sunulan bir vurgu değil, söz konusu olan karakterin psikolojisine de yapılan bir vurgudur. Gerilim türünde olduğu gibi, kahraman olan karakter için herhangi bir tehlike oluştuğunun vurgulanmasıdır. Fakat psikolojik gerilim türü filmlerde gerilimin sadece karakterin zihinsel olarak ve çok daha düşük bir gerilimle karşı karşıya kaldığını belirtmektedir. Bunun nedeni ise, kahraman olan karakter genelde kendi düşüncelerine zihni içerisinde karşı çıkmak için savaşır. Psikolojik gerilim türü ‘akıllı kırmızı balıklar, farklı anlatılar ve özenerek belirlenmiş sürpriz faktörler’ gibi unsurlar da dâhil edilmektedir.

·      Psikolojik Gerilim Türü Filmlere Ufak Örnekler ve Bu Örneklerin Detayları

Psychology Today filmi ve The Vanishing filmi, Fransa ve Hollanda ortak yapımı olan bu film, yukarıda sözünü ettiğimiz psikolojik gerilim türüne bir örnek niteliğinde gösterilebilir. Film içerisinde kayıp olan eşine ne olduğunu öğrenmek isteyen ve bunu bir saplantı haline getiren adam ve bu savaşta karşı karşıya geldiği son derece ciddi tehlikeler bulunmaktadır. Psikolojik ndeki karakterler dürüstleriyle dikkat çekerler. Dünyayı görmek istedikleri gibi anlatırlar ve hikâyesine belli olmayan sebepler kazandıran gerilimler getirirler. Asıl unsurları çoğunlukla ‘yanlış yönlendirmeler ve karşılıklı şüpheler’ oluşturmaktadır. Psikolojik gerilim türü içerisinde de pek çok kavram yer almaktadır.

·      Psikolojik-Gerilim ve Psikolojik Gerilim Kavramlarının Tanımı

Psikolojik kavramından başlarsak eğer, aklın ya da zihnin doğal süreçleri yerine hiç de doğal olmayan ve daha zihinsel faktörler bulunduğunu söyleyebiliriz. Bazı durumlarda gerilim, yalnızca bir karakterin kendi zihnindeki düşüncelerden gelmektedir. Bu karakter ise bazı sorunları çözmek zorunda kalır. Genelde bu tür zıt düşünceler karakterlere bazı şeyleri anlatma gayreti içerisinde olurlar. Çatışmalar ve zıtlıklar, karakterlerin fiziksel tansiyonu yüksek oyunculuğu ile gerçekleştirilmektedir. Bu sayede zıtlıklar ve çatışmalar bir bakımdan canlandırılır. Gerilim türü ise, genel açıdan gerilim türünde karakter üstüne farklı komplolarla odaklanılmaktadır. Bu odaklanma sonucunda karakterlerin fiziksel eylemleriyle beraber gerilim düzeyinin oranı da artış gösterir. Psikolojik gerilimde ise, aynı durum bir noktaya kadar tam tersine döndürülmek için uğraşılır. Karakter yerine karakteri vurgulayan değerler göz önüne çıkartılmaktadır. Karakterler, kendi düşmanlarını alt etmek amacı ile fiziksel güçlerini kullanmaya başlar ve bunu uygulamaktan çekinmezler. Yani çoğunlukla aksiyon gerilim türlerinde bahsettiğimiz gibi aynen bu şekilde ilerleme kaydedilir.