PCR testi (Polymerase Chain Reaction) Corona salgını öncesinde yaygın şekilde kullanılan vücuttaki virüslerin belirlenmesini sağlayan test yöntemiydi.

Polimeraz Zincir Reaksiyonu testi olarak adlandırılan bu yöntem Covid-19 öncesi gerek biyolojik araştırmalarda, gerekse farklı hastalıklar için kullanılmıştır.

Pandemi sürecinde daha sağlıklı sonuçlar verdiği için ismi popüler hale gelen PCR testi vücuttaki virüsün kimliğini göstermenin yanında metabolizmanın Covid-19 ile nasıl mücadele ettiğini, enfeksiyona karşı nasıl reaksiyon gösterdiğini gösterebilmektedir.

Pandemi sürecinde özellikle ‘‘taşıyıcı’’ olarak nitelendirilen ve hiçbir Covid-19 belirtisi göstermeyen kişilerin belirlenmesinde aktif rol oynamaktadır.

Uzmanlar tarafından Covid-19 belirtilerini en etkili gösteren test olarak son aylarda adını sık duyduğumuz bu test tanı testi olarak ifade edilmektedir. Koronavirüs sürecinde ise virüse ait olan RNA’yı göstermekle ön plana çıkmıştır. Diğer bir ifade ile Covid-19 pandemi sürecinde vücuttaki virüsün kimliğini belirleyen bir testtir. PCR sadece Covid-19 değiş vücuda giren pek çok ve farklı virüsü tespit etme noktasında etkin rol oynamaktadır.  Moleküler test olarak da adlandırılan PCR testi vücutta virüslerin sadece varlığını belirlemekle kalmaz aynı zamanda nasıl tepki verdiğini de belirler. Bunu da vücudun ürettiği antikor hacminden belirler.

PCR Testi Nasıl Yapılır?

Covid-19 salgını sürecinde uzmanlar tarafından en güvenilir test olarak gösterilen PCR testine burun ve ağızdan alınan sürüntü örnekleri marifetiyle başlar. Uzman hekim tarafından gerekli hijyen ortamı ve şartları sağlandıktan sonra alınan numune örnek bir kaba konularak güvenli bir şekilde laboratuvar ortamına taşınır. Devamında, laboratuvarda gerekli işlemlerden geçirilir.

PCR Testi Nerede Yapılır?

PCR testi Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan hastane ve kurumlar tarafından yapılmaktadır. Bunun yanında T.C Sağlık Bakanlığında yetkilendirilmiş veya hizmet anlaşmalı olan kurumlar PCR testi yapmaktadır.

Bulunduğunuz illerde ilgili kurumlarla iletişime geçerek örnek verebilirsiniz. İstanbul’da Özel Tetra Tıp Laboratuvarı PCR (Covid-19)  testi kabul etmektedir.    

PCR Covid-19 Virüsünü Belirler mi?

PCR testi her ne kadar Covid-19 salgını sürecinde adını duyursa da tıp dünyasında uzun zamandır bilinen bir yöntemdir. PCR testi Covid-19 başta olmak üzere vücudun maruz kaldığı pek çok parazit, mikrop ve bakteriyi tespitinde etkili rol oynaya bildiği gibi, genetik sorunlarda ve babalık testlerinde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Günümüze kadar PCR testi pek çok hastalığı erken teşhis ettiği gibi günümüzde hiç belirti göstermeyen Covid-19 vakalarını belirle bilmektedir.

PCR Testi Covid-19 İçin Güvenilir mi?

PCR testi uzmanlar tarafından Covid-19 salgınından önce virüs, bakteri ve mikropların belirlenmesinde yaygın şekilde kullanılan güvenilir bir yöntemdi. Günümüzde ise Covid-19 belirtisi göstermeyen kişilerde dahi etkili bir yöntem olarak gösterilmektedir.