Size ya da kurumunuza ait bir fikri veya buluşu koruma altına almak için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Patent alma, böyle bir durumda buluşunuzu veya fikrinizi koruma altına almanın en doğru yoludur.

Size ait olan ve başkaları tarafından kullanılmasını istemediğiniz bir buluşu ancak patent alarak koruyabilirsiniz. Aksi takdirde, patentini almadığınız buluşunuz başkaları tarafından izinsiz kullanılabilir ya da daha erken hayata geçirilebilir.

Patent alma işlemleri, çoğu kişiye karmaşık gelen konulardır. Patent nedir, nereden alınır, nelere patent verilir? Merak ediyorsanız lütfen okumaya devam edin.

Nelere Patent Verilir?

Patent hakkı; özgün bir fikre ya da buluşa sahip olan bir kişinin, söz konusu buluşa ait ürünü belli bir süreyle üretme, kullanma, ithal etme ya da satma hakkına sahip olmasıdır. Patent hakkını somut bir şekilde gösteren belgeye ise patent adı verilir. Ayrıca, aynı buluş için başvurulduğunda patent alma hakkı, patent başvurusunu ilk yapan kişiye aittir.

Buluşunuz için patent aldığınızda; buluşunuzun kullanılması, üretilmesi veya satılması için sizden izin alınması gerekir. Diğer bir deyişle, patentini aldığınız buluş, patent süresince sizin mülkiyetinizde kabul edilir.

Buluşu birkaç kişi ile beraber gerçekleştirdiğinizde diğer kişilerle eşit patent hakkına sahip olursunuz. Fakat, isterseniz bu hakkı kendi aranızda farklı şekilde de paylaşabilirsiniz.

Buluşunuza patent alabilmek için aşağıdaki 3 şartın yerine getirilmesi gerekir:

  1. Yenilik: Buluşunuzun yeni kabul edilmesi için teknik açıdan yeni ve ilk kez ortaya çıkmış olması gerekir.
  2. Buluş Basamağı: Bu aşamada, patent başvurusundan önce buluş hakkında erişilebilen yazılı ya da sözlü tanıtım, açıklama veya kullanım gibi bilgiler yer alır. Buluşun ortaya koyduğu bir yenilik, bilgili ve tecrübeli bir kişi tarafından biraz düşünüldüğünde kolayca ortaya çıkabiliyorsa bu çalışmada buluş basamağının yer almadığı kabul edilir. Bu nedenle, söz konusu başvuru için patent verilmez.
  3. Sanayide Uygulanabilirlik: Buluşunuza patent verilebilmesi için buluşun sonucu olan ürünün üretilebilir, uygulanabilir ya da kullanılabilir olması gerekir. Buluşunuzun yalnızca teoride kalmayıp pratikte uygulanabilmesi ve mutlaka bir faydasının olması gerekir.

Patent Veren Kurumlar

Patent alabilmeniz için atmanız gereken en önemli ve ilk adım Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapmaktır. Ayrıca, patent araştırması da yapmanız gerekir.

Buluşunuz fayda sağlamanın yanı sıra benzer buluşlardan ayrılıyorsa patent başvurunuzun onaylanma ihtimali yüksektir. Peki, patent nereden alınır, başvuru esnasında nasıl bir yol izlenir?

  • Patent alma için öncelikle Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvuru yapmanız gerekir.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığınız başvuru incelenir ve araştırma sonucu rapor halinde yayınlanır.
  • Türk Patent ve Marka Kurumu araştırma raporuna ilave olarak patent inceleme sonucu için yeni bir rapor hazırlar.
  • Son olarak, başvurunuzun uygun görülmesi halinde Türk Patent ve Marka Kurumu buluşunuz için patent belgesi verir.

Patent için başvurmanız gereken kurumlar ile ilgili dikkat etmeniz gereken konulardan biri de patent hakkının kapsamıdır. Örneğin, koruma talebinin Türkiye içerisinde mi, yoksa uluslararası alanda mı geçerli olacağı, patent başvurusu esnasında mutlaka belirlenmelidir.

Patent hakkının kapsamının Türkiye sınırları dahilinde olmasını istiyorsanız Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapmanız yeterlidir. Eğer patent hakkı kapsamının Avrupa sınırlarını kapsayacak bir şekilde olmasını talep ederseniz Avrupa Patent Ofisi’ne başvuru yapmalısınız.

Fikir ya da buluşunuzla ilgili patent almak istiyorsanız süreci uzman kişilerle beraber yürütmeniz yararınıza olacaktır. Destek Patent’in bilgi birikimi ve uzman kadrosuyla patent işlemlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.