Kurban Bayramı tatilini memleketinde geçirmek isteyen vatandaşlar biletlerini internetten aldı, büyük oranda otobüs biletleri tükendi. Firma yetkilileri, yoğunluk sebebiyle ek seferler koyduklarını belirtti.

Kurban Bayramı nedeniyle Esenler’de bulunan İstanbul Otogarı’nda hareketlilik başladı.

Kurban Bayramı’nı memleketinde geçirmek isteyen vatandaşlar, bilet bulma telaşına düştü. Otobüs firması yetkilileri biletlerin tükendiğini, ancak yoğunluk nedeniyle ek seferler düzenlediklerini söyledi.

EK SEFERLER DEVREDE

Otobüs firması yetkilisi Bahtiyar Mehmet Yenginoğlu, “Ayın 2’si, 3’ü ve 4’ü olmak üzere listelerimiz doldu. Ama ek seferlerle hizmet ediyoruz. Fiyatlarımız standart. Bayram için herhangi bir fırsatçılık yaratmıyoruz. Ne uyguluyorsak, aynı fiyatla devam ediyoruz” dedi.

Otobüs şoförü Ahmet Varol, “Şu anda otogara yoğunluklar başlamadı ama gidiş dönüş listelerimiz dolu. Yoğunluk var” diye konuştu.

Siirt’e gitmek için bilet alan Erdal Karahan, “Kısmet olursa Siirt’e gideceğiz. Otogarda acayip bir yoğunluk var. Bayram vesilesiyle gidiyoruz. Fiyatlar çok pahalı” şeklinde konuştu.

Bir otobüs firması yetkilisi ise Ramazan Bayramı’na göre bu bayram fazla bir yoğunluğun yaşanmadığını belirterek, “Kurban Bayramı’nda bu sene fazla yoğunluk olmadı. Fiyat 120 TL, bin 600 kilometre yol” dedi.

KAYSERİ OTOBÜS TERMİNALİNDE BAYRAM YOĞUNLUĞU

Kayseri'de de, memleketlerine gidecek olan vatandaşlar otobüs terminalinde yoğunluk oluştururken, bayramda otobüslerdeki biletlerin tükendiği öğrenildi.

Kurban Bayramında memleketlerine gitmek isteyen vatandaşlar otobüs terminalinde yoğunluk oluşturmaya başladı. Otobüs firması yetkilileri bayramda satacak otobüs bileti kalmadığını belirterek, işlerinin iyi olduğunu söyledi. Bayramda ayrıca bazı otobüs firmalarının ek seferler düzenlediği belirtildi.

OTOBÜS FİRMALARINDA "BAYRAM" SEVİNCİ

Kurban bayramı turizm firmalarının yüzünü güldürdü. Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali'ndeki firmalar da, ek seferlerle talebe cevap vermeye çalışıyor.

Bayram tatilinin 5 gün olması dolayısıyla vatandaşlar en çok Akdeniz ve Ege kıyılarını tercih ediyor. Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde kurban bayramı öncesi yoğunluk devam ederken, yaşanan yoğunluğun havaların soğuması sebebiyle Akdeniz ve Ege kıyılarının dışındaki illere kaydığı açıklandı. Otobüs terminalinde koşuşturmaca yaşanırken, işletmeciler ise ek seferler başlatarak müşterilerin taleplerine cevap vermeye çalışıyor.

Otobüs ile yolculuk yapmayı tercih eden tatilcilerin bir kısmının bilet işini son güne bırakması yazıhaneler önünde uzun kuyrukların oluşmasına sebep oldu.

Bir otobüs firmasının Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü Mustafa Sönmezay, Bursa Terminali'nin yoğun dönemlerinden birini daha yaşadığını söyledi. Yoğunluktan memnun olduklarını kaydeden Sönmezay, "Yolcuların taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Bayram öncesi yoğun mesai harcıyoruz. Bu yoğunluktan biz memnunuz. Beklediğimiz yolcu sayısına ulaştık" dedi.

Kurban bayramına sayılı günler kala başlattıkları seferlerin büyük kısmının dolduğunu belirten Sönmezay, "Geçen bayrama göre sefer sayılarımız da ciddi artış var. Geçen bayram havaların sıcak olması dolayısı ile vatandaşlar Ege ve Akdeniz'i tercih ediyordu. Bu dönem diğer illerimize de ilginin olduğunu gördük. Yolcularımız bu bayram tatilden çok aileleriyle birlikte zaman geçirmeyi tercih etmiş. Biz şu anda bütün seferleri karşılamak için gece gündüz çalışmalarımızı yapıyoruz. Sefer sayılarımız yüzde 50 arttı. Rezervasyonlarımız üst seviyeye çıktı. Tatil bitine kadar yoğunluğun devam etmesini bekliyoruz. Bu bayram yolcularımıza ikramlarımızın haricinde küçük sürprizlerimiz olacak' diye konuştu.

OTOGARLAR HAREKETLİ FAKAT FİRMA SAHİPLERİ YAKIT FİYATLARINDAN DERTLİ

Bayram için otogarlardaki hareketlilik dikkat çekiyor. Kimi yakınlarını görmek için gelirken kimileri ise yaşadıkları şehirden büyüklerini görmek için ayrılmak zorunda kalıyor.

Adana Büyükşehir Otogarı bayrama sayılı gün kala gelen gidenin uğrak yeri oldu. Otobüs firmaları hareketlilikten memnun ancak yakıt fiyatlarının aşırı yüksek olmasından yeterince kazanamamaktan yakınıyorlar. Firma sahibi Fadıl Hürriyetoğlu, "Uçak bileti otobüsle eşit olursa bize yolcu mu kalır?” diyor. Mazotun litresinin 4,5 lira olduğunu hatırlatan Hürriyetoğlu, işlerden kesinlikle memnun olmadıklarını bayramda veya öncesinde para kazanamadıklarını belirterek “Otobüs sektörü kan ağlıyor” dedi.

Büyükşehir Otogarı Dernek Başkanı Ramazan İlgan ise bayram arefesinde yolcuları sağ salim getirip götürmenin telaşında olduklarını söyledi. Akaryakıt fiyatlarının yüksekliğinden dert yanan İlgan, "Elhamdülillah bir sıkıntımız yok, kazamız yok belamız yok. Mazot yüksek olmasa daha iyi olacak ama yüksek olmasından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Uçak şirketleri ile yarışıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaptan şoför trafiğin normal olduğunu ancak bayram sırasında yoğun olacağını tahmin ettiğini söyledi.

DİYARBAKIR’DA BAYRAM HAREKETLİLİĞİ OTOGARA YANSIMADI

Diyarbakır’da ise yaşanan bayram hareketliliği otobüs firmalarına yansımadı. Bilet satışları, firmaların beklentilerinin altında kaldı. Firma yetkilileri, tek umutlarının bayram ertesi olduğunu belirtti.

Hem uçak fiyatlarının geçmiş yıllara oranla ucuzlaması hem de benzinin pahalılaşması nedeniyle bilet fiyatları yükselen bu nedenle de yolcu sayısı düşen otobüs firmaları bayramdan da umduğunu bulamadı. Bayram hareketliliğinin yansımadığı Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde bilet satışları, seyahat firmalarının beklentilerinin çok aşağısında kaldı. Hükümetten teşvik isteyen firma yetkilileri, yolcu uçaklarına sağlanan teşviklerin otobüs firmalarına da sağlanmasını istedi.

"UZAK İLLERE BİLET SATAMIYORUZ"

Has Diyarbakır Seyahat firması çalışanı Ramazan Galin, otobüs firmalarının bilet satışlarının geçmiş yıllar gibi olmadığını belirterek, "Yolcu gelişinde yoğunluk var ancak gidişlerde beklenilen yoğunluk yok. Günde ortalama 50 bilet satabiliyoruz. Bu da bir otobüsü bile doldurmuyor. Ayrıca sattığımız biletler hep yakın iller. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi uzak illere bilet satamıyoruz" dedi.

Suriye’de yaşanan sorunların ve yakıtların pahalı olmasının da bilet satışlarını etkilediğine dikkat çeken Galin, "Özellikle yakıtlar çok pahalı. Vatandaşlar da ulaşımlarını uçakla yapmaktan yanalar. Uçaklara sağlanan olanaklar bizlerde yok. Aynı olanakların bizlere de sağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

"DEVLET BİZE İMKAN SUNSUN"

Has Bingöl Seyahat çalışanı Mehmet Göntürk ise, yaklaşık 10 gün öncesine kadar hiç yoğunluk olmadığını ancak iki gündür bayram nedeniyle az da olsa bir kıpırdanmanın yaşandığına dikkat çekerek, "Bu bahsettiğim hareketlilik de önceki yıllara göre çok büyük bir durgunluk aslında" şeklinde diye konuştu.

Benzin fiyatlarının yüksek olması nedeniyle araçların sefere gidemediğini anlatan Göntürk, "Kaçak mazot da kullanamıyoruz. Çünkü bu yüzden sürekli ceza kesiliyor. Biz Diyarbakır-İstanbul arası 90 TL’ye yolcu taşıyoruz. Uçaklar ise 240 ile 300 lira arasında taşıyorlar. Ancak buna rağmen iş yapamıyoruz. Devlet uçaklara sunduğu imkanı bizlere de sunarsa biz de belki iş yapabiliriz" ifadelerini kullandı.

Süleyman Çiftçi isimli bir çalışan da gelişlerin gidişlere göre daha yoğun olduğunu kaydederek, "Bayramdan sonra biraz hareketlilik bekliyoruz. Çünkü gelenler geri dönecektir. Umudumuz bayram ertesi" dedi.

BİLETİNİZİ ONLİNE ALIN

Tüm otobüs firmalarının biletlerini karşılaştırarak almanızı sağlayan Online Terminalim sitesi de kolay kullanımı, rahatlığı ve güvenilirliği nedeniyle yoğun talep görüyor:

www.onlineterminalim.com