Akülerin kullanımına enerjinin söz konusu olduğu hemen her alanda rastlanabilir. Fakat kurşun asit aküler gibi zahmetli ve yeni teknolojilerle geliştirilen ürünlerin yanında daha düşük verimli kalan ürünlerin yanında jel aküler çığır açmış durumda. Kurşun asit akü gibi bakım gerektiren aküler yerine jel akü tercih edenlerin sayısı da enerji sistemlerinde jel aküleri kullanmayı tercih eden markaların sayısı da günden güne artıyor.

Neden jel akü sorusunun cevabı ise çok basit:

  • Bakım gerektirmez. Herhangi bir madde, saf su eklenmesi söz konusu değildir.
  • Yüksek güvenlikli ve yüksek verimlidir. Yüksek basınçta aktif olan valf sistemi sayesinde akü içindeki gazların uçmasını önler.
  • Daha geniş kullanım alanına sahiptir.
  • Oksijen dönüşümü prensibiyle çalışır. Akü içinde sıvı elektrolit bulunmaz.

Temel olarak bu sebepler jel akülerin tercih edilme oranını önemli derecede artırmıştır. Jel akülerin çalışma prensibi içindeki sülfürik asidin silika ile karışıp jel haline getirilmesine dayanır. Bu sayede içeride gerçekleşen iyon transferi derin deşarj özelliğinin yüksek olmasını sağlar. Jel akü verimi diğer akü çeşitleriyle kıyaslanmayacak kadar yüksek olup, %80 oranına kadar ulaştığından jel akü kullanımı günden güne artmaktadır.

Herhangi bir sulu aküde kullanılabilir maksimum kapasite yalnızca %50o oranındayken, jel akü kullanım kapasitesi %80’dir. Bu da 100Ah kapasiteli bir kuru aküde kullanılabilir kapasite 50Ah iken, jel akülerde 80Ah şeklindedir.

Bunların yanı sıra jel akülerin kullanım süreleri de oldukça uzundur. Jel akülerin kullanım ömrü, sulu akülere göre 4-5 kat fazla kullanım ömrüne sahiptir. Kullanılabilir kapasite ve kullanım ömründen sonra çevrim ömründen de bahsetmek gerekir. 100Ah jel akü çevrim ömrü 450’dir. Bunun anlamı da 100Ah jel akünün tamamının şarj edilmesine gerek kalmadan, örneğin %80’i dahi şarj edildiğinde bile 450 kere şarj ve deşarj için kullanım imkanı sunmasıdır.

Jel Akü Kullanım Alanları

Jel aküyü diğer akülerin önüne geçiren bir sebebin de kullanım alanının epey geniş olduğunu belirtmiştik. Yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanıldığı her alanda; karavanlar, tekneler, yer temizleme araçları, golf araçları, telekomünikasyon sistemleri, mobil dükkanlar, tekerlekli sandalyeler gibi birçok alanda kullanılabilir.

Jel Akü Fiyatları

Daha ileri bir teknoloji kullanılarak üretilen, yüksek verimlilik ve güvenlik sağlayan, uzun süre kullanım sunan jel aküler elbette diğer akü çeşitlerine göre daha yüksek fiyatlıdır. Fakat eğer enerji sisteminde kısa süre içinde meydana gelebilecek kullanım ömrünün dolması, ürünün arızalanması gibi durumlarla karşı karşıya gelmek istemiyorsanız bu fiyat farkını düşünmeden doğru olanı yapıp, tercihinizi jel aküler tarafından yapmalısınız.

Jel akü fiyatları ürün kapasitesine göre değişirken, 100Ah jel akü yaklaşık 1200 TL, 150Ah jel akü 1700 TL, 200Ah jel akü 2500 TL gibi fiyatlara sahiptir. Solar jel akü seçimi yaparken panel ve inverter gibi ekipmanların da kapasiteleri göz önüne alınarak seçim yapılmalıdır.

Jel Akü Önerileri

Birçok farklı marka da çok tercih edildiği için kuru asit aküler yerine jel akü üretimine başlamıştır. Fakat eğer yenilenebilir enerji sistemlerinde kullanmak için jel akü araştırması yapılıyorsa, o zaman ‘solar jel akü’ olarak tanıtılan ürünleri tercih etmekte fayda var.

Jel akü ürünlerinde en fazla tercih edilen markalardan birisi Ritar Jel Akü’dür. Özellikle solar sistemlere tam uyumluluk gösteren Ritar Jel Akü 100Ah, 150Ah ve 200Ah gibi farklı güçte ürün çeşitlerine de sahiptir. Jel akü önerisi için söylenebilecek bir başka marka Orbus Jel Akü’dür. 100Ah ve 200Ah güçteki ürün çeşitleriyle solar sisteme uyum sağlayarak elde edilmesi beklenen yüksek verimliliğinin korunmasını sağlar.