Ofis programları denildiğinde herkesin aklına bu işi ilk defa yapan Microsoft’un kullanıcılarına sunduğu programlar gelmektedir. Bilgisayar işletim sistemlerini kişisel bilgisayarlar üzerinden ilk defa bizlerle tanıştıran Microsoft’un kişisel bilgisayarlarımızı evlerimizde kullanmaya başladığımız dönemlerde işletim sistemi ile birlikte kullanımımıza sunduğu bu programlarla kişisel bilgisayarlar ilk defa 1989 yılında tanıştılar.

Ofis programlarına bu ismin verilmesinin sebebiyse bilgisayarların ofis iş ve işlemlerini bu programları kullanarak oldukça kolay bir şekilde gidermesine imkan tanıyor olmasıydı. Zira, bugün tüm devlet daireleri ve özel sektördeki evrak işlerinin tamamının bu programlarla yapılıyor olması da ofis programlarının ne kadar geniş ölçüde ülkemizde benimsendiğini gösterir.

Bu programların bu kadar çok kullanılmasının sebebi ilk olarak Microsoft’un ve Macintosh’un bu programların kurulu olduğu bilgisayarlarda ücretsiz sunmasıydı. İnsanlar da zaman geçtikçe bu programları kullanmaya alıştılar ve bunlara aşina oldular.

Ancak son yıllarda Microsoft’un politika değişikliğiyle ofis programları da ücretli hale geldi. Bu ücretlerin de haddinden fazla olması nedeniyle insanlar alışkın oldukları programlara farklı yollardan erişmeye çalışıyorlar.

Şu bilinmeli ki teknolojide yaşanan ilerleme ve yüksek rekabet nedeniyle bu programların da alternatifsiz olduğu düşünülmemeli. Biz de Microsoft ofis programlarına alternatif olarak kullanabileceğiniz programlardan bahsetmek istedik. Uzatmadan başlayalım.

Word için alternatif | Libre Office - Writer

Microsoft ofis programlarının neredeyse tamamını ücretsiz ve açık kaynak olarak sunan Libre Office özellikle Word alternatifi olarak en çok beğendiğimiz program.

Programın temeli ismi farklı olsa da Staroffice programına dayanmaktadır. İlk olarak 2010 yılında Microsoft Office’in piyasadaki tekelini kırmak amacıyla geliştirilmeye başlayan program açık kaynak ve tamamen ücretsiz olmasıyla Microsoft’un halihazırda en büyük rakibi denilebilir.

Ayrıca Libre Office tüm Microsoft Office uzantılı dosyaları açarak düzenleme yapmanıza imkan sağlar. Düzenlemeyi yaptıktan sonra dosyayı yine Microsoft Office programlarının uzantılarıyla kaydediyor. Bu sayede Microsoft’un yoğun olarak kullanılmasından kaynaklı bir endişe de taşımayacaksınız.

Libre Office programlarının en başarılı bulduğumuz versiyonu Libre’nin Word’ü olarak değerlendirebileceğimiz Writer programı. Writer’ın en beğendiğimiz özelliği bugün çok sık kullanılan bir dosya dokümanı olan pdf’i ek bir programa ihtiyaç duymadan doğrudan üretebiliyor olması. Bu noktada Word’e göre çok büyük bir avantaja sahip olan Writer, en iyi Word alternatifi olarak gönül rahatlığıyla belirtilebilir.

Excel için alternatif | Free Office - Planmaker

Tablo denilince akla gelen ilk program ve Microsoft’un küresel çaptaki belki de en büyük başarısı Excel programıdır. Bugün, pek çok kişi Word’e alternatif uygulamalar kullanabilir ancak Excel’i bırakmakta zorlanabilir. Yine de eskiden günü kurtaran en büyük ofis destekçisi Excel’e alternatif olarak çok daha gelişmiş özelliklere sahip farklı programlar çıktı.

Bunlardan bizim Excel’e alternatif olarak önereceğimiz program ise Freeoffice’in Excel benzeri uygulaması olan PlanMaker. Tüm karmaşık hesaplamaları, iş yerinizde kullanabileceğiniz tüm tabloları istediğiniz özel gelişmiş özelliklerle kolayca hazırlayabileceğiniz Planmaker, Excel dosya uzantısı olan xls ve xlsx uzantıya sahip tüm dosyaları kolayca açabilen bir programdır.

Planmaker’ın Excel’den ayrılan en önemli özelliği tablolarınızı sunum kalitesinde oluşturmanıza imkan tanımasıdır. Görsellik ve estetiği ön plana çıkaran Planmaker’ın bu noktada Excel’den fazlası var eksiği yok denilebilir. Planmaker’dan tablonun istediğiniz yerine eklemeler yapabilir, resim çizebilir ve şekiller oluşturabilirsiniz. Planmaker 1 milyon satır, 16.384 sütuna kadar olan tabloları desteklemektedir.

Excel’i Excel yapan özelliklerden biri olan hesaplama fonksiyonlarının tamamı Planmaker’da da bulunmaktadır. 430’dan fazla fonksiyonu, makro ve pivot özellikleriyle Planmaker, Excel’e en iyi alternatif önerimiz.

Powerpoint için alternatif | Movavi slayt yapma programı

Microsoft’un ofis programları arasında belki de en çok kullanılan programlardan biri PowerPoint. Bilindiği üzere; Powerpoint ile sunum hazırlanmaktadır.

İlk çıktığı yıllarda farklı fonksiyonlarıyla çok kullanışlı bir program olan Powerpoint zaman geçtikçe ne yazık ki kendinden çok daha gelişmiş programlara yenildi. Bunda tabii ki yazımızın başında da belirttiğimiz Microsoft’un politika değişikliği sonrasında tüm ofis programlarını ücretli yapmasının da etkisi var. Ücret düzeyini yüksek tutan Microsoft’tan ziyade özellikle çok daha profesyonel sunumlar yapmak isteyenler için çok daha düşük ücretlere çok daha gelişmiş programlar mevcut. Bunlardan biri de profesyonel video düzenleme programı olan ancak çok gelişmiş bir slayt yapma aracı da olan Movavi.

Movavi ile fotoğraf ve videolarınızı da ekleyebildiğiniz ve bunları hazır filtreler ve geçişler ile tam profesyonel bir şekilde sunabileceksiniz. 150’den fazla dahili filtre, 100’den fazla geçiş ve 40’tan fazla görüntü başlığı ile sunumlarınız artık çok daha etkileyici olacak. Movavi slayt programı tarafından sunulan gelişmiş özelliklerden bir diğeri de uygulamada düzenlediğiniz slaytı doğrudan Youtube’a yükleyebiliyor olmanız.

Movavi ile bir iş sunumunu kısa film tadında yapabilirsiniz. Ayrıca eğer bir öğretmenseniz sınıfınızda öğrencilerinizin anlamakta zorlandıkları bir konuyu çok eğlenceli bir şekilde onlara sunabilirsiniz.

Movavi slayt düzenleme programı, Microsoft’un en sevilen programlarından biri olan Powerpoint’e sunacağımız en iyi alternatif.

Elbette Microsoft’un ofis programları bunlardan daha fazla. Burada bahsetmediğimiz birkaç ofis programı daha olsa da biz en çok kullanılanlara alternatifler sunduk. Yine sunduğumuz alternatiflerden de görüldüğü üzere Microsoft’un sunduğu gibi paket şeklinde tüm programların bir arada sunulduğu Libre ve Free Office gibi yazılımlar da var.

Dolayısıyla ofis yazılımları noktasında Microsoft’a mecbur değiliz. Microsoft’un programlarının çok daha gelişmişlerini kullanarak ofis işlemlerini çok daha az maliyetlerle yapabiliyoruz.

Umarız sunduğumuz programlar faydalı olur.