Belirli bir süreliğine bankaya faiz kazancı elde etmek için açılan para yatırım hesaplarına, vadeli mevduat hesabı denir. Bankalar kendi aralarındaki rekabete göre, kredi faizleri ile orantılı biçimde, mevduat faizlerini belirlerler. Mevduat faiz oranları, kredi faiz oranları ile doğru orantılı olduğu için ekonomideki ödeme dengesi, kurumların birbirine olan borçlarına olan sadakati ile de ilgilidir. Güvensiz bir ortamda, bütün bankalar, korumacı politikalar uygulayacakları için mevduat faizleri de düşecektir.

Mevduat faiz oranları, 2020 yılında Türkiye’nin dış siyasetteki konumu, cari açık, bankaların ve özel kurumların birbirleri ile olan ekonomik ilişkileri nedeni ile yükselecektir. Ancak bu yüselişin 2019 yılının başlangıcındaki %27 seviyelerine yükselip yükselmeyeceği belirsizliğini korumaktadır. Döviz kıtlığı, Türk Lirasının değer kaybetmesi ve Merkez Bankasının faizleri indirirken zorlanması, özellikle özel bankaların faiz indirim kararlarına olan tepkileri, bu noktada hem kredi faizlerinin hem de mevduat faizlerinin yükseleceğini göstermektedir.

Yapıkredi, İş Bankası, Ziraat Bankası, ING, Denizbank, Akbank, Vakıfbank ya da Aktifbank gibi her bankanın mevduat faiz oranları birbirinden farklı olsa dahi ülkedeki genel duruma göre aynı anda yükselmekte ya da düşmekteler. Bu nedenle aşağıda sizin için hazırladığımız mevduat rehberini takip etmeniz önem taşımaktadır.

Yazımızın bu noktadan sonrası, ileride mevduat kazancı sağlamayı hedefleyen okurlarımızı ilgilendirebilecek kavramlarla ilgilidir.

Mevduat Getirisi Stopaj yani Gelir Vergisi Nedir?

Vade

6 Aya Kadar

6 Ay - 1 Yıl

1 Yıl Üzeri

Türk Lirası (TL)

%15

%12

%10

Dolar, Euro

%20

%20

%18

Altın Katılım

%15

%15

%15

Vadeli Mevduat Hesabı bir gelir kaynağı olduğu için devlet tarafından vergilendirilmektedir. Bu vergi, günlük elde edilen faiz kazancı üzerinden kesilmektedir. Herhangi bir şekilde mevduat hesabındaki anapara miktarından vergi alınmamaktadır. Aşağıda, mevduat türlerine göre gelir vergisi oranları sıralanmıştır.

Daha fazla bilgi ve örnek için: https://www.hangikredi.com/yatirim-araclari/mevduat-faiz-oranlari

Mevduat Hesabı Türleri Nedir?

Bankalara yatırılan her türlü değerli yatırım aracı bir mevduattır. Mevduatın yatırıldığı hesap ise mevduat hesabıdır. Özelliklerine ve işlevlerine göre mevduat hesapları aşağıdaki gibidir:

  • Vadeli Mevduat Hesabı
  • İhbarlı Mevduat Hesabı
  • Kırık Vadeli Mevduat Hesabı
  • Vadesiz Mevduat

İhbarlı Mevduat Hesabı Nedir?

Ne kadar para çekileceği ve ne zaman çeileceği mevduat hesabının sahibi tarafından önceden bankaya bildirilir. Bu mevduat hesaplarında, belirtilen tarihten önce çekim gerçekleştirilemez. Süre uzadıkça, faiz kazancı artmaktadır.

Vadeli Mevduat Hesabı Nedir?

Günlük veya aylık biçimde bankaya yatırılan mevduatın hesabıdır. Belirli süre karşılığında belirli oranlarda faiz kazancı elde edilir.

Kırık Vadeli Mevduat Nedir?

Standart olan 1, 3, 6 ve 12 aylık mevduat hesaplarını değil, düzensiz vade sürelerine sahip olan mevduat hesaplarına verilen isimdir. Bankacılık geleneklerinde alışılmadık olan bu vade süreleri, tamamlanmamış olarak algılandıkları için kırık vadeli olarak adlandırılır.

Faizsiz Bankacılık ve Katılım Hesabı Nedir?

Ülkemizdeki faiz karşıtı bankacılık talepleri faiz kazancı yerine ortaklık ve pay üzerine kurulu bankacılık modelini oluşturmuştur. Bu sistemde, herhangi bir şekilde vadeli mevduat hesabı kanunları geçerli olmayıp, bankaya yatırdığınız para ile kazanca ortak olmakta ve banka ile paylaşmaktasınız. Faizsiz kredi ve faizsiz kazanç yolu olan bu bankalar aşağıda sıralanmıştır:

Faizsiz kredi ve kazanç sağlayan bankalar:

• Albaraka

• Kuveyt Türk

• Türkiye Finans

• Vakıf Katılım

• Ziraat Katılım

Kredili Mevduat Hesabı Nedir?

Hazır tanımlı kredi, kredili mevduat hesabı olarak da geçen KMH, kredi faiz oranının, ay sonunda vadeli mevduat faiz kazancına ve vadeli mevduat hesabına yansıtılmasını içerir. Böylece kredi borcu olanlar için kredi faizine karşı mevduat faizini kullanarak ödeme kolaylığı oluşturma yolu doğmaktadır. Ülkemizde, İş Bankası, Vakıfbank, Denizbank, Akbank gibi tüm başlıca bankalar KMH açma hakkı sağlamaktadır.

Her bankanın faiz oranlarını tek tek takip etmekte zorlanırsanız, Hangikredi.com, Enuygun veya Hesapkurdu gibi web sitelerini ziyaret ederek güncel faiz oranlarını hem krediler hem de mevduat özelinde takip edebilirsiniz. Sizin için hazırladığımız bu makaleyi faydalı bulduysanız, yorum bırakmanız ve öneri sunmanız bizim için önemlidir. 2020 yılında, her bankanın kredi faiz oranlarını düşürmesi ve ödeme kolaylığı sağlaması dileğiyle yazımızı sonlandırıyoruz.