LED, yarı iletkenleri kullanarak elektrik enerjisini ışığa çeviren teknoloji olarak ifade edilebilir. Katı hal aydınlatması olarak adlandırılan LED, İngilizcede Light Emitting Diode’un baş harflerinin kısaltması şeklinde karşınıza çıkar. Işık yayan bir yarı iletken olan LED bir çeşit ışık kaynağı olarak nitelendirilir.  Işık yayan diyot yarı-iletken bir ışık kaynağıdır. Gerilim uygulanarak elektronları harekete geçirilen LED ışık bu enerji ile birlikte etrafına ışın yayar.

LED aydınlatma ışıkların geniş yer kapladığı günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte farklı seçenekler ortaya çıkar. Yüksek güçlü beyaz ışık sunan LED teknolojisinin gelişmesi aydınlatma olarak kullanımını hızlandırdı. Bu sayede günümüzde daha az enerji harcayan ve etkin aydınlatma sunan bir seçenek olarak yerini aldı.

LED’ler temelde aktif katmanın materyal yapısına bağlı olarak varlığını gösterir. Buna göre, LED’ler görülebilir ışık tayfının belirli bir bölümünde ışık yayarak çalışma sağlar.  Tek renk ışık üretildiği için LED ışıkların rengi aktif katmanda kullanılan materyale göre değişiklik gösterir. Genel olarak LED ışıklarda seviye belirleyici bir etkendir. Yüksek seviyede ışık veren renkli LED’lerde aktif katman kısmında farklı materyaller yer alır. Bu nedenle renkli ışık seçenekleri kolayca görülebilir. Ancak beyaz LED ışığı üretmek oldukça zahmetli ve zorlu bir süreçtir.

Genel olarak beyaz ışığın üretiminde belli detaylara ihtiyaç duyulur. Temelde beyaz LED ışığının elde edilmesi için iki farklı materyalden destek alınır. Renkli LED bu şekilde üretilirken, beyaz ışığı üretmek zor ve zahmetlidir. Beyaz ışığın üretilmesi için kullanılan ilk yöntem bir LED kılıfının içerisine kırmızı, yeşil ve mavi LED yongalarını yerleştirmek olacaktır. Bu sayede beyaz LED ışığa ulaşılabilir.

LED çeşitleri modül LED, neon LED ve şerit LED olarak sıralanabilir.

LED’lerin Avantajları

Küçük boyutlara sahip olan LED ışıklar günümüzde geniş bir yer kaplar. Farklı kullanım amaçlarına uyum sağlayan LED ışıkları kolayca kullanabilir aydınlatma seçeneklerinin başında yer alır. Genel olarak LED ışıkların sağladığı avantajlar şöyle sıralanabilir;

LED ışıklar minimal yapısından dolayı dekoratif olarak kullanıma uygundur.

200 ns içinde ışık verebilecek kadar hızlı olduğu için geniş bir kullanıma sahiptir.

LED ışıklar diğer aydınlatma ürünleriyle karşılaştırıldığında yüksek ışık verimliliği sunar.

LED ışıklar parlaklık olarak artırılıp azaltılmaya uygundur.

Şok ve titreşimlere dayanıklı olduğu için diğer aydınlatma seçeneklerine kıyasla daha sağlam bir yapıya sahiptir.

Enerji tasarrufu sağlayan LED’ler aynı zamanda ek bir bakım gerektirmez.

LED spot, LED dimmer ve LED floresan daha fazla bilgiye https://www.devsanled.com.tr/ üzerinden ulaşabilir, sitemizden detaylı bilgi alabilirsiniz.