Kuru temizleme normal yıkama sonucu zarara uğrayabilecek nitelikte kıyafet ya da ev tekstil ürünlerinin temizlenmesinde kullanılan yöntemdir. Kuru temizleme işlemi sırasında ürünlerin üzerinde bulunan lekeler çıkarılır. Kumaşın yapısına uygun temizleme işlemi yapılır. Her kumaş, kendi hassaslık derecesine göre işleme tabi tutulur. Çeşitli aşamalardan meydana gelen işlemler sırasında, alanında profesyonel kişiler görev alır. Kumaşı doğru analiz eden uzman personeller, çok yüksek riskli kumaşlarla karşılaşmaları durumunda; kuru temizleme işleminin verebileceği zararları müşterilerine anlatarak, uyarıda bulunur. Bu yapılan bilgilendirme sonucu işlem yapmamaya karar verilebilir.

Kuru Temizleme Yapılan Kumaş Çeşitleri

Bazı kumaşlar doğal bir yapıda iken bazıları suni olarak üretilir. Doğal kumaşlar oldukça hassas bir yapıya sahip olduğu için temizleme noktasında daha hassas olurlar. Doğal yapıda ki kumaşlara örnek olarak yün, ipek, keten ve pamuk verilebilir. Özellikle ipek nasıl yıkanır sorusu, ipek eşarp tercih eden hanımlar için merak konusudur. Kuru temizleme, her kıyafete ve tekstil ürününe yapılabilir. Fakat yıkanabilir ürünler, çamaşır makinesinde kolayca temizlendiği için kuru temizlemeye genelde ihtiyaç duyulmaz. İpek eşarp için de kuru temizleme uygun bir yöntemdir.

İpek gibi aşağıda ki özelliklerden biri ya da birkaçını taşıyan ürünler, daha sık kuru temizlemeye getirilir:

  • Yıkama sonrasında kumaşında herhangi bir zarar oluşabilecek kıyafetler,
  • Etiketinde yıkama yapılamaz ve sadece kuru temizleme yazan ürünler,
  • Evde temizlenmesi çok zor olan ürünler
  • Sakız, kahve, yağ lekesi gibi çıkmayan lekeleri olan ürünler.

Bu tekstil ürünlerine örnek olarak abiye, gelinlik, yorgan, takım elbise kuru temizleme gösterilebilir.  

Yünlü Kumaşlar

Yün yapıdaki kıyafet ve farklı tekstil malzemeleri, yıkama şartlarından fazla etkilenir. Örneğin yünlü kıyafetlerinizi yüksek derecelerde yıkadığınız zaman, çekme yaparak küçülebilir. Aynı zamanda da yüzeyinde tiftiklenme oluşabilir. Yün yastık ve yorganlar ise yünlerinizi yorganın dış kumaşından ayırarak, yıkamanızı gerektirir. Bu nedenle temizliği oldukça zahmetli olan ürünlerdir. Çamaşır makinesinde yıkanabilen kazak, hırka, süveter gibi yünlü kıyafetler, yünlüler için özel olan programlarda yıkanmalıdır. Eski tip bir çamaşır makineniz varsa, manuel olarak en düşük ısı seviyesinde ve düşük devirde yıkama yapmanız tavsiye edilir.

Yünlü kıyafet ve diğer ürünlerinize kuru temizleme yaptırmanız; küçülme ve yıpranma riskini ortadan kaldırır. Özellikle yün kaban, yastık, yorgan gibi eşyalarınızı kuru temizleme firmalarında hizmet alarak temizletebilirsiniz. Yastık ve yorganlar da en sık meydana gelen leke, ter ve saklanma koşullarına bağlı olarak sararmadır. Bu sararmalar, yıkama sonucu geçmez. Bu noktada Yün yorgan kuru temizleme fiyatları hakkında araştırma yaparak, size uygun bir firmadan hizmet alabilirsiniz.

İpek Kumaşlar

İpek kumaşlardan üretilen kıyafetlerin maddi değerinin yüksek olmasının yanı sıra fazla hassas yapıda olması da kullanımını zorlaştıran unsurlardandır. En ufak bir ter lekesi bile ipek kumaşlarda kalıcı hale gelebilir. Bu nedenle sadece özel günlerde çok sık olmamak kaydıyla ipek giysilerinizi giymeniz tavsiye edilir.

Normal yollarla ipek giysilerinizde oluşan lekeleri çıkarmak ya da temizliğini yapmak; istenmeyen sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle kuru temizleme, ipek giysiler için en sık tercih edilen yöntemdir.

Keten Kumaşlar

Keten kumaşlar, renk dayanıklılığı yüksek olmayan ve çok kolay kırışan kumaşlardır. Yıkamalara karşı hassastırlar. Özellikle son yılların gözdesi keten perdeler nasıl yıkanır çok fazla merak edilen bir konudur. Bu tür kumaşlarda yıkama için soğuk su tercih edilebilir. Fakat daha iyi sonuçlar için kuru temizleme yapılması da uygun olur.

Pamuklu Kumaşlar

Pamuk, birçok kıyafetin hammaddesini oluşturur. Pamuklu giysilerde en sık yaşanan problem çekme ve renk atmasıdır. Bazen çok yüksek ısıda yıkamasanız bile pamuklu kumaşlar, çekme yapabilir. Bu kumaşın kalitesizliğinden kaynaklanabilir. Pamuklu kıyafetleriniz için de kuru temizleme yöntemine başvurabilirsiniz. Bu hem riskleri azaltır hem de lekelerin yok edilmesinde daha etkilidir.