KPSS’ye tek yıllarda 500.000’in üzerinde aday sınava girerken çift yıllarda ortaöğretim ve önlisans mezunlarının da sınava girmesiyle bu sayı iki milyonu aşmaktadır. Üstelik KPSS tek sınavdan da oluşmuyor. Öğretmen adayları lisans, eğitim bilimleri ve öabt sınavına girerken alan grubu mezunları lisans ve alan  (sabah ve öğleden sonra 2 oturum) sınavlarına girmektedir.

Ortaöğretim ve önlisans mezunlarıysa farklı tarihlerde sınavlara girerken bu adaylar katiplik, gardiyan, yazıcı vb. Memurluk kadrolarını tercih etmektedir. Adaylar p93 ve p94 puanlarına göre sıralamaya girmektedir.

Lisans mezunu adaylar içinse önemli olan puan türü p3’tür. P3 puan türünde %50 genel yetenek %50 genel kültür testleri etkilidir. Genellikle 80+ puan alan adaylar memurluk için b kadrolara başvuru yapabilmektedir. Ancak her şey bu yazılanlar kadar kolay değil. KPSS emek, sabır, disiplin ve azim isteyen bir sınav. Günde 5 saatin altına inmemek kaydıyla yaklaşık 6 ay boyunca düzenli olarak çalışmanız gerekmektedir. Çok fazla konu olduğu için sürekli tekrar etmeniz gerekiyor. Bu süreçte konuları bitirdikten sonra sık sık deneme çözmelisiniz.

2016 KPSS puan hesaplama yapmak için linke tıklayın.

http://www.unibilgi.net/kpss/

Açılan sayfada 121 farklı puan türünde puanınızı hesaplamanız mümkün. Hesaplanmasını istediğiniz alanlara ait derslerin doğru yanlış sayılarını girip hesapla butonuna basarak kpss’den kaç puan alacağınızı birkaç puan farkla öğrenebilirsiniz.

Bu şekilde hedef koyduğunuz netlerde KPSS’den alacağınız puanı görebilme şansınız var. Bu sayede eksiklerinizi de görmeniz mümkün. Örneğin adaylar genellikle tarih testinde zorlanırlar. 27 sorunun bulunduğu tarih testinde adaylar binlerce bilgi ezberlemelerine rağmen kendilerine güvenemezler. Bolca soru çözerek bunu aşabilirsiniz. Tabi yanlış yaptığınız soruların üzerinde de durmanızda fayda var.

unibilgi.net kpss puan hesaplama aracıyla p3, p10, p121 puanları başta olmak üzere sınava girecek tüm adaylar puanlarını hesaplayabilirler. Çözdüğünüz her denemeden sonra puanınızı hesaplayıp bir kenara not edin ve yıl sonuna kadar değişimi kendi gözünüzle görebilirsiniz.

Adayların puan hesaplama ile ilgili merak ettikleri konuların başında standart sapma geliyor. Değerli arkadaşlar standart sapmayı ben altın ve taşa benzetiyorum. Taş doğada çok olduğu için kimse parayla almıyor. Ancak altın doğada az olduğu için insanlar gramına 100 TL ödüyor. Standart sapmada sorular da bu şekildedir. Az yapılan test sizin daha çok yapmanız koşuluyla size daha çok puan getirecektir.