Kosher (koşer) İbranice bir kelime olup “uygun” anlamına gelmektedir. Koşer sertifikası Musevi inancına sahip kimselerin dini inancına uygun olarak üretilen gıda ürünlerini tescil eden bir belgedir. Belgenin alınabilmesi için firmaların üretim yaparken kullandığı malzeme ve ekipmanların Musevi inancına uygun olup olmadığı bir haham (Yahudi din adamı) tarafından denetlenmesi gerekmektedir. Kosher sertifikası Musevilerin yoğun olarak yaşadıkları ülkelere yapılan ihracatta da önemli rol oynamaktadır. Musevi inancına göre tüketilen tüm gıda ürünleri Kosher sertifikasına sahip olmalıdır. Kosher’a göre tüketilmesi uygun olan gıdalar; etli, sütlü ve parve gıdalardan oluşmaktadır. Etli ürünler; et, tavuk gibi ürünlerdir. Sütlü ürünler; süt ve sütten oluşan gıdalardır. Parve ürünler ise; meyve, sebze, bakliyat, yumurta ve tahıl ürünleridir. Kosher, Yahudilere özgü bir şart olarak belirlenmiş olsa da Müslümanların da tercihine uygunluk göstermektedir. Müslümanlar da tükettikleri gıdaların helal olmasına önem vermektedir. Koşer kuralları Müslümanlar tarafından aranan şartların birçoğunu barındırmaktadır. Fakat her Koşer ürünü helal değildir.

Kosher Sertifikası Nasıl Alınır?

Koşer sertifikası almak için bir takım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

  • Öncelikle firmanın tüm bilgilerinin yer aldığı başvuru formu doldurulmalıdır.
  • Başvuruda belirtilen bilgiler incelenir, düzeltilmesi gereken yerler varsa firma bilgilendirilir.
  • Sonra ortaklaşa belirlenen bir tarihte bir haham (Yahudi din adamı) ile birlikte üretim yeri denetlenir.
  • Denetim sonrası bir rapor hazırlanır.
  • Firmanın Kosher sertifikası almak için uygun olduğu tespit edildiğinde firma sertifika almaya hak kazanır.

Kosher Belgesi Ne İşe Yarar?

Koşer belgesi ihracat yapan bütün firmalar için oldukça önemlidir. Kosher belgesi gıda ürünlerinin Yahudi dinine mensup kişilerin kurallarına uygun bir şekilde hazırlanmış olduğunu göstermektedir. Kosher, artık neredeyse birçok kişinin aşina olduğu bir kelime haline gelmiştir. Hatta dünyada bir Koşer tüketici pazarı oluşmuştur. Sadece Yahudiler değil, vegan, vejetaryen olanlar da Koşer ürünlerini tercih etmektedir. Firmalar için Koşer sertifikası dünyaya açılacak bir kapının anahtarıdır. Sertifika sayesinde firmalar ürünlerini daha geniş bir pazara sunabileceklerdir.

Kosher Belgesi Kimler İçin Uygundur?

Koşer belgesi; Yahudiler, Hindular, Müslüman ülkeler dışında yaşayan Müslümanlar, veganlar, vejetaryenler gibi birçok gruba hitap eder.

Kaynak : https://kosher.com.tr/kosher-sertifikasi-nedir

İletişim Bilgilerimiz

Telefon: +90 545 434 7001

E-Posta: [email protected]