Hepimizin bildiği gibi günlük hayatta tükettiğimiz gıda ürünlerinin hem sağlığımıza hem de dini inançlarımıza uygun olmasına son derece önem veriyoruz. Kosher (koşer) kelimesi İbranice bir kelimedir. Uygun, doğru anlamına gelmektedir. Genellikle Yahudilere özgü yeme içme kurallarına uygun olan gıda ürünlerini belirlemek için kullanılmaktadır. Yani gıdaların gönül rahatlığı ile tüketilebilmesi için bir nevi onay belgesidir. Bir gıda ürününün Kosher sertifikası alabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır:

  • İlk olarak ürünün imalatında kullanılan her bir bileşenin Kosher şartına uygun olması gerekmektedir.
  • Üretim hattı yine Kosher şartlarına uygun olmalıdır.
  • Ürün ve üretim hattı Kosher denetçisi tarafından denetlenerek onaylanmış olmalıdır.

Kosher Sertifikası Nasıl Alınır?

  • İlk olarak Kosher sertifikası almak isteyen firmanın ürettiği gıdaların yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmaması gerekmektedir.
  • Bunun dışında üretim yapan firmalar Kosher sertifikası için başvuru yapmamalıdırlar.
  • Sertifika almak isteyen firma mutlaka tüm bilgilerini eksiksiz bir şekilde tamamlayıp başvuru yapmalıdır.
  • Başvuru formu gönderildikten sonra form incelenmeye başlar ve gerekli soruşturma süreci başlamış olur.
  • Başvuru sırasında herhangi bir problem yaşanmazsa sertifika görevlileri firmaya gider.
  • Bir haham (Yahudi din adamı) ile birlikte firmanın tüketim ürünleri kontrol edilir.
  • Onay görülen ürünler için Kosher sertifikası verilerek üretime sürülmesi sağlanır.

Amerika ve Avrupa’da üretilen ürünlerin neredeyse büyük bir kısmı Kosher sertifikalı ürünlerdir. Firmaların ürünlerini yurtdışına pazarlayabilmesi için Kosher sertifikası almaları gerekmektedir. Yine Türkiye’de yaşayan Museviler gıda alışverişi yaparken özellikle Kosher belgesi olan ürünleri tercih etmektedirler. Kosher belgesinin gıda ürünlerinin dışında bazı temizlik ürünlerinde ve tekstil ürünlerinde de arandığı durumlara rastlanmaktadır.

Kosher Sertifikası Alınmasına Uygun Olan Hayvanlar Nelerdir?

Kaşeruta göre; kara hayvanları içinde 4 ayaklı olan sadece geviş getiren ve ayak tırnakları ikiye ayrılı olan hayvanlar Koşer belgesi alabilir. Bunun dışında yengeç, midye, ıstakoz, karides, istiridye gibi deniz böcekleri Koşer belgesi alınmasına engel olan canlılardır. Deniz canlılarından yüzgeçli ve pullu balıklar yenilebilmektedir. Uçan hayvanlar arasında yenilemeyecek olanların listesi Tora’da belirtilmiştir. Tora’ya göre yenilmesi kesinlikle yasak olan 4 hayvan vardır. Bunlar; domuz, deve, şafan ve arnevettir.

Kaynak : https://kosher.com.tr/kosher-belgesi-nedir

İletişim Bilgilerimiz

Telefon: +90 545 434 7001

E-Posta: [email protected]