Günümüzde önemi iyice anlaşılan Önleyici/Yenileyici Tıp anlayışı yaklaşımının en iyi örneklerinden biri kök hücre tedavisi. Temeli, vücuttaki hasarlı ya da eksilen hücreleri yenileyerek, doku ve organları onarmak veya korumak için kök hücrelerden faydalanma prensibine dayanıyor.

Kök Hücre Nedir?

Vücut yaşam sistemimizin çalışmasından sorumlu olan birbirinden farklı yüzlerce tip hücreye sahibiz. Örneğin, kalp atışı, beynin fonksiyonu, böbreklerin kanımızı temizlemesi, derimizin yenilenmesi gibi işlevleri bu farklı hücreler sağlarlar.

Kök hücrelerin eşsiz görevi ise tüm bu farklı tip hücreleri yapmaktır. Aslında kök hücreler hasar gören ya da ölen hücrelerin yerine yeni hücrelerimizi tedarik ederler. Sınırsız bölünme kapasitesiyle kendilerinden veya diğer hücre tiplerinden üretebilirler.

Kök Hücreler Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılıyor?

Günümüz dünyasında yapılan çalışmalar gösteriyor ki, kök hücre tedavisi cilt gençleştirme, akciğer hastalıklarından, kalp ve karaciğer hastalıklarına, otizm ve Alzheimer’dan, beyin hasarına, cilt hastalıklarından, kas ve kemik hastalıklarından, birçok immün sistem hastalığına kadar çare olabiliyor. Tedavideki temel prensip, kök hücrelerin doğal yenileyici ve iyileştirici özelliklerinden faydalanarak kişiyi yeniden sağlıklı hale getirmek.

Corona Virüs Tedavisinde Kök Hücre Uygulaması

Kök hücrelerin, yeni damar oluşumlarını destekleme, doku sertleşmesini önleme, oksidanlara karşı savunma, iltihabi reaksiyonu önleme, hücre kaybını engelleme, hasarlı hücre ve dokuları onarabilme, bağışıklık sistemini düzenleyip kuvvetlendirme gibi belli özellikleri sayesinde, Covid 19 ile enfekte olan hastalar hızlı bir şekilde sağlıklarına kavuşabiliyorlar. Üstelik uzmanların belirttiğine göre, kök hücrelerin onarıcı/yenileyici özelliği sayesinde hastalık sırasında en çok da akciğerde oluşan lezyonlardan iz kalmıyor.