Kıdem tazminatı çalışanlar tarafından en çok araştırılan ve kafa karışıklığı yaşanan konulardan bir tanesidir. Özellikle uzun süre bir işyerinde çalışan ve bir şekilde işten ayrılan ya da ayrılmayı düşünen herkesin aklına ilk gelen şey kıdem tazminatı alma şartları ve tazminat hesaplama işlemleridir.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Kıdem tazminatı demek, bir işçi işyerinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra almaya hak kazandığı tazminattır. İş kanunlarında belirtilmiş olan kurallar dâhilinde işten çıkartıldığı ya da ayrıldığı takdirde kıdem tazminatını almaya hak kazanır. Kıdem tazminatı alma şartları kanunlarda net bir şekilde belirlenmiştir ve bu kuralların harici bir şekilde işten çıkıldı ise o zaman kıdem tazminatı hak edişi olmamaktadır. Kıdem tazminatı işveren tarafından ödenmektedir.

Kıdem Tazminatı Miktarı Nedir?

İşçi işe başladığı tarihten itibaren kaç yıl çalışmış ise o kadar yıl için 1’er aylık brüt maaş olacak şekilde hesaplanır. işçi 1 yıldan fazla çalışmış ise son çalıştığı ayda kazandığı brüt maaş üzerinden hesaplama yapılır. Kıdem tazminatı alma şartları- tazminat hesaplama robotu ile ilgili detaylı bilgiye BESLER.AV.TR sitesinden ulaşabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı Alma Şartları Nelerdir?

Kıdem tazminatı alabilmek için belirlenmiş bazı kriterler vardır. Bunlar arasında işçi işveren tarafından işten çıkartılmış olması gerekir fakat işten çıkarılma sebebi haksız bir nedenden dolayı olmuş olmalıdır. Yani işçinin haksız olduğu durumlarda işçi kıdem tazminatı alamaz. Fakat işçi zorunlu sağlık sorunu sebebi ile ya da işverenin ahlak kurallarına uymaması gibi haklı fesih ile işi bırakmış ise kıdem tazminatı alabilir. Ayrıca işverenin iyi niyet kurallarına uymaması nedeni ile de işçi kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir. İşçinin askere gitmesi yada emeklilik için prim gününün dolmuş olması da kıdem tazminatı alarak işten ayrılmak için yeterli sebeplerdir. Bunun haricinde işçi yeni evlenmiş ise evlendikten sonra 1 yıl içerisinde evlilik sebebi ile işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilir. Ayrıca işçinin vefatı halinde birinci derecede mirasçıları tarafından işverenden kıdem tazminatını talep edebilirler.

Kıdem tazminatı alma şartları- tazminat hesaplama robotuna ulaşmak için https://www.besler.av.tr/tazminat-hesaplama-2020 adresini ziyaret edebilirsiniz.