Zayıflama ile ilgili etkili ve sağlıklı yöntem arayanlar arasında oldukça popüler olan bazı diyet programları vardır. Genelde besin ve kalori odaklı ilerleyen bu diyet yöntemleri sabırlı bir şekilde uygulama yapanlar için etkili bir yöntemdir. Bunlar arasında en çok tercih edilen ketojenik diyetlerdir. Genel olarak ketojonik diyet programları uyması ve sürdürmesi zor bir besin listesine sahiptir.

Ketojenik diyet söz konusu olduğunda herkes özel bir beslenme listesi ile karşılaşmayı ister. Genel olarak ketojenik diyette önerilen besinler normal düzenden farklı bir şekilde karşınıza çıkar. Normal beslenme döneminde yağlı ve aşırı proteinli gıdalar ketojenik diyet için temel besinlerdir. Ketojenik diyetle zayıflamak ya da beslenmek isteyenlerin yoğun miktarda yağlı besinler tüketeceğini bilmesinde fayda var.

Özellikle karbonhidrat bakımından zengin gıdalarla beslenmeyi sevenler için ketojenik diyete geçiş yapmak biraz zor olabilir. Ketojenik beslenmeye başladığınızda karbonhidratlı gıdaları hayatınızdan çıkarmanız gerekir. Bunun yerine krema, kaymak ve mayonez gibi yağ oranı yüksek gıdalar eklenecektir.

Genel olarak ketojenik diyet türleri açısından çeşitlidir. Farklı beslenme ve uygulama şekilleri bulunan birçok ketojenik diyet vardır. Uzman desteği ile başlayacağınız ketojenik diyet için öncelikle çeşitli test ve incelemeler yapılır. Buna göre kişinin değerlerine en uygun ketojenik diyet programı ve beslenme şekli belirlenir.

Klasik Ketojenik Diyet

Klasik ketojenik diyet bedeni ketozise sokmak için belirlenen beslenme türünü ifade eder. Buna göre klasik bir ketojenik diyet ile yoğun bir yağ tüketimi hedeflenirken, karbonhidrat tüketimi yasak tutulur. Genelde klasik ketojenik diyet sağlık sorunları nedeni ile bu tarz beslenen insanlar için hazırlanır.

Düşük Glisemi İndeksli Ketojenik Diyet

Düşük glisemik indeks diyeti ile besinlerin içerisinde bulunan karbonhidratın yavaş bir şekilde kana geçmesi sağlanır. Bu diyet sayesinde çeşitli sağlık problemi olanlar düzenli bir şekilde beslenebilir. Kana yavaş karışmasını sağlayan düşük glisemi indeksi yöntemi ile kan şekeri daha yavaş yükselir.

Düşük glisemi indeksli diyet yönteminde toplam enerji alımının %60’ı yağdan oluşur. Fakat besinler nedeni ile daha yüksek karbonhidrat değerine ulaşılabilir.

Yüksek protein içerikli ketojenik diyet

Protein ağırlıklı beslenme yöntemi ile zayıflamayı benimseyen pek çok diyet listesi görmüş olabilirsiniz. Ketojenik diyetle birleşen bu yoğun protein bazı farklılıkları beraberinde getirir.

Ketojenik diyetin protein ile harmanlanması hem zayıflama hem de sağlıklı bir yaşam için ideal beslenme dengelerini oluşturur. Genelde kas kütlesini korumak isteyenler ve zayıflamayı hedefleyenler yüksek proteinli ketojenik diyeti tercih eder.

Orta Zincirli Yağ Asitleri (MCT) ile Ketojenik Diyet

Orta zincirli yağ asitleri (medium chain triglyceride) sindirim sistemi üzerine etki ederek anında enerjiye dönüşmesini sağlar. Orta zincirli yağ asitleri bu özelliği ile keton oluşumuna katkıda bulunur.

Bazı bünyeler ketosize giremeyebilir ya da diyete uyumsuz olabilir. Özellikle ilaca dirençli epilepsisi olan çocuklar için bu diyet yöntemi ideal bir tercihtir.

Ketojenik diyet ve aralıklı oruç diyeti ile ilgili merak ettiğiniz her şeye I Fastin üzerinden ulaşabilirsiniz.