Kedi maması tüm hayvanların üzerine bilgi sahibi olmak istediği bir konudur. Hayvanseverler bu konuyu öğrenmek istemekte son derece haklılardır çünkü gerek kedi maması gerek kedi konserve mamaları gerekse de kedi ödül mamaları küçük dostumuzun sağlığı açısından önemlidir.

Kedi Maması Alırken Neden Dikkatli Olunmalı?

Kedi sahiplerinin çoğu, beslenmesi sırasındaki özensizlik veya kalitesiz mamalara bağlı semptomlardan mütevellit olumsuz tecrübelere sahiplerdir. Kedi maması alırken dikkat etmemiz gereken en önemli şeylerin başında, minik dostlarımızı optimal sağlığını koruyacak besinlere odaklanmamız gerektiği. Fazlasıyla enerjik olan bu kusursuz canlıların besin değerleri içerisinde protein, sıvı yağlar, mineraller, vitaminler ve karbonhidratlar bulunmalı. Ancak kedi maması seçerken göz önünde bulundurulması gerekenler arasında, kedinizin cinsi, yaşı, kilosu ve sağlık durumları gibi pek çok konu bulunur.

Kaliteli bir kedin mamasında bu besin değerlerinin birçoğu, günlük ihtiyacına göre eşit dağılmalı. Besin değerlerinin karşılanmadığı mamalar, kedilerde metabolizma bozukluğu, aşırı zayıflık ve vitaminsizlikten doğan hastalıklara sebep olabilir. Öte yandan karbonhidrat açısından dengesiz olan mamalar yağlanmaya sebebiyet verebilir. Fakat hamile veya alerjisi olan kediler için apayrı bir diyet gerekir. Bunun için en doğru kararı alabilmeniz için veteriner hekiminiz size yardımcı olacaktır.  Gelin kedi maması alırken dikkat etmemiz gereken 5 şeye beraber bakalım:

Kedi Maması Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi maması, etobur dostlarımızın tüm ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Kediler her şeyden önce bir mamanın kokusundan etkilenirler. Dolayısıyla bir mama ne kadar güzel olursa olsun, kediler için cezbedici kokusu yoksa onu yemeyebilirler. Fakat genel olarak kaliteli mamaların içinde bulundurduğu besin değerlerinden ötürü güzel koktuğunu söyleyebiliriz. Bu sebeplere bağlı olarak kuru kedi maması alırken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Tam ve dengeli: Kediler, et proteinlerinden gelen besin maddelerine ek olarak, onları optimal sağlıkta tutmak için, yağlar ve karbonhidratların yanı sıra vitaminler, mineraller, yağ asitleri ve amino asitler de dahil olmak üzere çok çeşitli başka besine ihtiyaç duyarlar
  • İçeriğini okuyun: Seçtiğiniz mamanın kalitesini sorgulamak için paketin arkasındaki karbonhidrat, protein ve enerji gibi besin değerlerini ve besin dağılımının yüzdeliğini kontrol edin. Fazlasıyla tahıl içeren kedi mamalarının besin değeri açısından hiçbir faydası olmaz.
  • Sağlık faydalarını araştırın: Kedi sahiplerinin şikayetçi olduğu bazı konular vardır. Bunların başında sıcak mevsimlerde dökülen tüyler geliyor. Omega yağı, somon, keten tohumu gibi yiyecekler kürkünü beslerken, probiyotikler sindirim sistemini destekler.

Açık kedi maması alırken dikkat edilmesi gereken hususlar arasındaki en önemli şey, mamanın orijinal olup olmadığıdır. Açık satılan mamaların pek çoğunda sahtecilik yapılabilmekte. Elbette bunun için mamaları analize gönderme gibi bir şansımız bulunmuyor. Bunun yerine güvenilir ve her zaman alışveriş yaptığınız yerleri tercih edin.

Eğer kapalı pakette aldığınız kedi mamasının açık pakette aldığınız gibi kokmadığını, daha önemlisi kedinizin yemediğini fark ederseniz bir soruna işaret olabilir. Açık kedi maması alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer şey de mamanın bayat olup olmadığıdır. Mama konusunda seçici olan kedilerin çoğu bayat mamayı yemez. Ancak bazen bu bayat mamalar kedilerin sağlığını tehlikeye atacak şekilde istenmeyen durumlara sebebiyet verebilir.

Konserve Kedi Mamaları Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi sahiplerinin çoğu konserve mamaları haftada bir veya iki defa verirler. Genel olarak bunun bir ödül yöntemi olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu durumda kedi konserve mamaları alırken dikkat edilmesi gerekenler ile kedinizi şımartmak yerine sağlığından olmasının önüne geçebilirsiniz.

Kedi konserve mamaları her şeyden önce taze etlerden yapılmalı. Bu yüzden protein bakımından çok zengin olmaları gerekir. Kedilerin metabolizmaları insanlarınkine benzer şekilde karbonhidratları tolere edebilir. Fakat fazlasından kaçınılması gerektiği unutulmamalı. Yapay gıdalarla sulandırılmış veya kuru konserve mamaları kesinlikle tercih edilmemeli. Bunlar, kedinizin çok ciddi rahatsızlıklara yakalanmasına sebebiyet verebilir.

Kedi Ödül Mamaları Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi ödül mamaları, isminden de anlaşılabileceği üzere kedilerin çok sevdiği bir tada, kokuya ve hatta dokuya sahiptir. Kedi sahipleri evin küçük dostlarını şımartmak için ödül mamalarından faydalanabilir. Ancak kedi ödül maması alırken dikkat edilmesi gerekenler bulunur. Bunlar; kedinizin alerjen durumu, ne kadar yiyeceğe ihtiyaç duyduğu ve yaşı gibidir. Sonuç itibariyle ödül mamaları dostlarımızı şımartmak için veriliyor olsa da besin değerleri açısından zararlı gıdalardan arındırılmış olması bir seçenekten ziyade gerekliliktir.

Kedi sahiplerinin bazıları kedileri için ödül mamalarını kendi yapmayı tercih edebilir. Fakat bu durumda içerisinde çikolata, üzüm, Soğan, ekmek hamuru, avokado, fındık, meyve tohumu, domates, mantar, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar bulunmamalı.

Kedi maması alışverişlerinizde tazelik ve orijinallikten taviz vermeden en uygun fiyatları sunan UygunPetGross.com.tr ‘yi güvenle tercih edebilirsiniz.