Sevimli bakışları, zaman zaman ufak yaramazlıkları ve neşeleri ile hayatımıza mutluluk katan kedilerde bakım ve beslenme süreçlerinde doğru açılardan yaklaşılmadığı takdirde dostumuzun hayat kalitesi ve standartları düşeceği gibi, bu süreçler bizim için de hayli zahmetli bir hal alır. Dolayısıyla aynı evi paylaştığımız dostlarımızın belirli ihtiyaç ve beklentilerinin farkında olarak hareket etmemiz doğru bir yaklaşım olacaktır.

Kediler Nasıl Taranır ?

Kedilerde bakımın ilk adımı taramadır ve dostlarımız her ne kadar içgüdüsel bir şekilde tüylerini yalayarak temizlese de, belirli anlarda yardıma ihtiyaç duyarlar. Özellikle yoğun ve uzun tüylere sahip (Himalayan kedisi bu grupta en belirgin örnektir) kedilerde bu durum daha da belirgindir. Taramanın yetişkinlik döneminde bir sorun haline gelmemesi adına dostumuz daha yavruyken bu sürece alışkanlık kazanmasını sağlayabiliriz.

Eğer dostumuz Savannah kedisi gibi kısa tüylere sahip yani yalama ile tüylerini temizleyebilme ihtimali varsa haftada bir kez taranması yeterli olurken, uzun tüylere sahip kedilerde haftada en azından dört kez tüylerin taranması gerekir. Kedilerin tüylerine özel üretilen tarama fırçalarından temin ederek tüylerin çıkış yönüne doğru en az 5, en fazla 15 dakika taramanız yeterli olacaktır.

Kediler Nasıl Yıkanır ?

Daha önce de belirttiğimiz gibi kediler, vücutlarındaki kir, mantar ve zararlı bakterileri içgüdüsel bir davranış olan yalama ile yok edebilme yeteneğine sahiptirler ve hayli hassas ciltlere sahip olduklarından dolayı uzmanların birleştiği ortak nokta, zorunlu olmayan haller dışında kedilerin yıkanmamasıdır.

Vücudunu yalama içgüdüsüyle temizleyemeyen dostlarımızı yıkarken mutlaka veteriner hekim tavsiyesi ile onların cilt yapısına uygun bir şampuan kullanmalıyız. Yine kedilerimizi yıkayacağımız suyun ılık olmasına özen göstermeli ve eğer varsa banyo öncesinde dostumuzun tırnaklarını kesmeliyiz ki olası bir reaksiyonda bize ya da kendine zarar vermesin.

Kedilmizi ılık suyla ıslattıktan sonra şampuanın iyice köpürterek dostumuzun ağız, burun, göz ve kulak dışında tüm vücuduyla temas etmesini sağlayacak, daha sonrasında ise tüy diplerinde şampuan kalmayacak şekilde kedimizi titizlikle durulayarak kurulayacağız. Burada özellikle baş bölgesindeki belirli noktalara şampuanın temas etmemesi çok önemli bir noktadır.

Kedilerde Tuvalet Eğitimi Neden Önemli ?

Aynı ev içerisinde bir hayatı paylaştığımız kedilerin, tuvalet ihtiyaçlarını yaşam alanlarımızın farklı noktalarında gidermeleri yalnızca tuvalet eğitimiyle önlenebilir ve bu eğitimin dostumuz daha yavruyken verilmesi, onun hayat standartlarını yükselttiği gibi bizi de birçok problemden kurtaracaktır.

Dostumuzun algılama seviyesine bağlı olarak tuvalet eğitiminin süresi hiç şüphesiz değişkenlik gösterir. Süreç her ne kadar problemi olursa olsun temelinde yatan nokta sabır ve sevgidir.

Tuvalet eğitimi için kedi kumu ve ödül maması yeterli olacaktır. Tabi eğitim öncesinde mutlaka dostumuza ait bir alan oluşturmamız gerekir. Kedimizin tuvalet ihtiyacını günün hangi bölümlerinde karşıladığını gözlemledikten sonra onu sabırla kedi kumuna yönlendirmeli ve kumu kullandığı her seferde ödül maması ile tuvalet alışkanlığı kazanmasını sağlamamız mümkündür.

Eğitim sürecindeki başarıda belirleyici olan; gösterdiğimiz sabır ve disiplindir. Kedimiz kuma alışmakta zorluk çekse de ısrarla ona tuvalet alanının bu kum olduğunu göstermemiz ve bunu yaparken, katıksız sevgi ile yaklaşmamız gerekir.

Kedilerle ilgili daha fazla bilgi için; https://www.evcilhayvanal.com/2/kedi-ilanlari