Bir kedi sahiplendiğinizde ilk olarak onun beslenme ihtiyacını gidermeniz gerekmektedir. Günümüzde ise kedilerin gerekli olan tüm besin değerlerini alabildiği tek ürün kuru kedi mamasıdır. Peki kedilerin beslenmesini nasıl olmalıdır? Yavru kedi beslenmesinde nelere dikkat etmek gerekir? Kuru kedi maması kedi beslenmesinde tek başına yeterli midir?

Yavru Kedi Beslenmesi

Kedilerin daha anne sütünden kesildikleri ilk zamanlar kaliteli kedi mamalarıyla beslenmeleri gereklidir. Çünkü yavru kedilerin yetişkinlik ve yaşlılık zamanlarını iyi geçirmeleri için bu beslenmenin oldukça iyi olması gerekir. Yavru kedilerde sindirim sorunlarına yol açabilecek, insanlar için yapılmış yemekler, gıdalardan uzak durulmalıdır. Hatta kedi mamasında bile yapılacak ani değişiklikler yavru kedinizde sindirim sorunlarına sebebiyet verebilir. Mümkünse kediyi sahiplendiğiniz kişinin önceden kullandığı kedi maması markasını öğrenin ve o mamayla devam edin. Daha sonra yeni bir mamaya geçmek isterseniz de bunu aşama aşama gerçekleştirin. İlk günler %25 yeni mama, %75 eski mama, sonraki günler yarı yarıya, birkaç gün sonrasında %75 yeni kedi maması ve %25 eski mama, bir haftanın sonunda ise tamam yeni mamaya geçebilirsiniz. Böylelikle yavru kedinizin sindirim sisteminde herhangi bir sağlık sorununun önüne geçebilir, aynı zamanda kedinizin damak tadını da yeni mamaya hazırlamış olursunuz.

Kuru Kedi Maması

Kedilerin ataları çölde yaşamaktadırlar. Dolayısıyla vücutları da aşırı su kaybını ortadan kaldırma, vücudun su tasarrufu yapması, idrarlarını konsantre edebilmek yetenekleri gelişmiştir. Bu durum da kedilerde çok sık idrar yolu hastalıklarına sebebiyet vermektedir. Kedilerde idrar yolu hastalıklarını önleyebilmek için bir takım yapılması gereken vardır. Bunlar kuru kedi mamasının yanında zaman zaman ıslak kedi maması tüketimi, gün içinde yeterli su tüketimi gibi basit önlemlerdir. Hatta kedilerin idrar yolları hastalıklarına yakalanmasını önlemeye yardımcı, ya da yakalanmış kedilerdeki sorunları en aza indirmeye yardımcı idrar yolları problemli kedi mamaları da bulunmaktadır.

Kedilerde Su Tüketimini Arttırmanın Yolları

Her zaman kedi mamasının yanında, içinde taze ve temiz su bulunan bir kedi su kabı olmalıdır. Hatta evin farklı köşelerinde, bu yerler kedinizin en çok yattığı, uyuduğu yerler olabilir, birkaç tane su kabı bulundurmanızda yarar vardır. Bu davranışınız kedinizin suya erişimini oldukça kolay kılacaktır. Fakat kedinin kum kabı ile su kabı arasında en az yarım metre mesafe olmalıdır. Kedinizin kum kabından mikrop kapmaması için bu mesafe şarttır. Kediler genelde cam, metal veya porselen kaplardan su içmeyi sevmektedirler. Bu sebeple su kaplarının da bu materyallerden üretilmiş ürünler olmalarına özen göstermeniz kediniz su içmeyi sevmesine olanak yaratacaktır. Hatta kedi mamasının yanına koyacağınız bir otomatik kedi suluğu diğer ismiyle su kedi pınarı, kedinizin mamasını yedikten sonra muhakkak su içmesini de sağlayacaktır. Eğer kediniz halsiz gözüküyorsa onlara sürekli olarak taze ve temiz su imkanı sağlayın. Kuru kedi mamasına ek olarak da kedi ödülü, ıslak kedi maması gibi takviyelerde bulun ki hem idrar yolu hastalıklarına yakalanmasın hem de bitkin düşmesin