Kayak ve snowboard gibi kış sporları, doğada, açık havada, karların içinde yapıldığından tüm ekipmanların kaliteli olmasına dikkat etmek gerekiyor. Kayak sporunun karın içinde yuvarlanıp, binlerce metre yükseklikte yapıldığı düşünüldüğünde eksiksiz bir kayak çantası hazırlamak çok önemi anlaşılıyor.

Kayak için gerekli malzemeler ve kayak takımları fiyatları biraz pahalı olduğundan bir de taşımak için çanta mı alacağız diye düşünürseniz baştan yanılırsınız. Güvenli ve sağlıklı bir şekilde bu sporu yapmaya olanak tanıyacak kayak malzemeleri ve kıyafetlerini kolayca taşımak için mutlaka bir sırt çantası elde etmekte fayda var. Dolayısıyla tüm materyalleri eksiksiz taşımaya olanak sağlayacak çantaların doğru seçilmesi de çok önemli. Peki, kayağa gitmeden sırt çantasına koyulacaklar listesinde ne var ne yok?

Kayak Kıyafetleri

Kayağa gitmeden çanta hazırlarken hem kendi öncelikli ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurmalı, hem de bir kayakçının ihtiyacı olacak vazgeçilmez malzemeler var. Dağların zirvelerinde hava sıcaklığının normalden de düşük olması nedeniyle çantaya konulacak şeylerin başında vücut sıcaklığını korumayı sağlayacak olan, termal ve pamuklu özelliğe sahip, hafif yapılı kar kıyafetleri. Üzerinize giydiğiniz kıyafetlerin yanında mutlaka yedek kıyafetler de çantada yer almalı. Bunun yanında ateş yakmak için çakmak, kibrit, çakı, pusula, su matarası ve konserve yiyecekler de çantadaki yerin almalı. Son bahsettiğimiz çakı, kibrit, konserve gibi malzemeler bir kayak tesisine gitmeniz halinde çok ihtiyacınız olmayabilir fakat yine de eksiksiz bir çanta hazırlamak için yanınızda bulundurmanızda bir sakınca yoktur.

Kayak kıyafetlerinin en önemli kısmı belki de kayak pantolonu ve kayak montudur. Bu konuda soğuğa dayanıklı, termal özellikte herhangi bir malzemenin yeterli olmayacağını bilinmelidir. Çünkü kayak malzemeleri özel olarak bu spor için üretilmiş olup, su geçirmezlik özelliği, kumaş çeşidi, hareketlere izin veren yapısı gibi özellikleriyle farklı şekilde üretilir. Ayrıca termal tayt ve üzerine pantolon olarak giyilecek kayak kıyafetleri mutlaka yedekli şekilde sırt çantasına konmalıdır. Üst giyim için de yine termal içlik ve üzerine polar ve kayak montu şekilde giyinmek gerekir. Karda düşmek ve ıslanmak gibi durumlarda devam eden zamanı daha sağlıklı koşullarda geçirmek için çantanızdaki yedek kıyafetleri kullanacaksınız.

Kayak Takımları

Keyifli ve güvenli bir kayak sporu için kayak takımı fiyatları başta olmak üzere ekipman seçiminde fiyatların daha uygun fiyatlı ve düşük kalitede olmaması konusunda titiz davranmakta fayda var.  Çantalar özellikle kayak takımları için kolay taşıma imkanı sağlar. Kayak sırt çantaları bu eşyaların taşınabilirliğine elverişli üretildiğinden kayak takımı da çantadaki yerini almalıdır.

Kayak yapmaya yeni başladıysanız ve bir tesise gidecekseniz kayak takımını yanınızda taşımak zorunda kalmayabilirsiniz. Fakat profesyonel olarak kayak ve snowboard yaptığınızda yaş, cinsiyet, kayak stili ve seviyesi, görsel zevkler göz önüne alınarak yapılan kayak takımı seçiminin ardından yola koyulmaya hazırsınız demektir. Kayak takımları fiyatları da tüm bu seçim kriterlerine göre değişiklik gösteriyor.

Kayak Aksesuarları

Kayak gözlüğü, kask, kayak çorabı, kayak eldiveni, kayak çorabı gibi malzemelerin de çantaya konduğundan emin olarak yola çıkmalısınız.

Kar gözlüğü, karın bembeyaz bir örtü gibi sardığı zeminde güneş olması halinde gözünüzün kamaşmasını, yorulmasını önleyip, kayak sporunu konforlu bir şekilde yapmanıza olanak sağlar. Ayrıca darbelere dayanıklı malzemeden üretilmediği için olası bir düşme durumunda da gözler için yüksek koruma sağlar.

Eldiven ve boyunluk; karla ve soğukla bu kadar haşır neşirken üşütmekten kaçınmak ve yine olası düşme durumunda güvenlik sağlaması açısından çantada yer alması gereken malzemelerden.

Nemlendirici ve güneş kremi; tıpkı yaz güneşi gibi, kış güneşi ve soğuğunun hele ki bembeyaz karlar üzerinden yansıyan güneş ışınlarının suratınızı kıpkırmızı hale getirecek kadar yakabileceğini unutmamak önemli… O nedenle kayağa gitmeden önce çantanıza mutlaka nemlendirici özellikte bir krem ve güneş kremi almalısınız.