Büyük otomobil üreticisi Mercedes-Benz, kobalt tedarik zincirindeki karbondioksit (CO2) emisyonlarını izlemek için blockchain teknolojisini kullanarak bir pilot test yapıyor. Proje, provenans ve tedarik zinciri yönetimi (SCM) amaçları için merkezi olmayan defter teknolojisini (DLT) uygulayan en son proje.

Karbon Nötr Otomobiller için Blockchain Benimsenmesi Artıyor

Mercedes-Benz'in ana şirketi Daimler AG, pilot test haberlerini 30 Ocak 2020 Perşembe günü yayınlanan bir basın açıklamasıyla duyurdu. Basın açıklamasına göre, Alman otomobil devi Circulor ile ortaklaşa, CO2 emisyon verilerinin kobalt tedarik zinciri boyunca şeffaflığını artırmayı amaçlayan bir pilot çalışma yürütüyor.

Blockchain tabanlı bir sistem kullanan şirket, üretim süreci boyunca CO2 emisyonları hakkında veri toplarken malzemelerin üretim akışını izlemeyi planlıyor. Basın bültenine göre, Mercedes-Benz özellikle bu üretim döngülerinde meydana gelen geri dönüşümün kapsamını belirlemekle ilgileniyor.

Circulor - projenin ortağı, tedarik zinciri izlenebilirliği için teknoloji tabanlı çözümler sunan Londra merkezli bir girişim. Test projesi, Mercedes’in pil hücresi üreticilerinden birini içerecek.

Kobalt pil teknolojisindeki önemli minerallerden biridir. Elektrikli araçlardaki ilerlemelerle birlikte, küresel kobalt tedarik zinciri, özellikle dünya çapında kobalt arzının yüzde 60'ından fazlasını tedarik eden savaşla parçalanmış Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile daha da fazla inceleniyor.

Mercedes-Benz, tedarikçilerini karbon emisyonlarıyla ilgili düzenlemelere uyma çabalarının bir parçası olarak sektördeki en iyi uygulamaları benimsemeye çağırıyor. Proje aynı zamanda bir SCM pilotundan provenansı kapsayacak şekilde genişletilebilir ve böylece Mercedes’in tedarik zincirinden “çatışma kobaltı” ortadan kaldırılabilir. Volvo zaten Kongo'ya odaklanan kobalt tedarik zincirindeki çocuk işçiliğiyle mücadele etmek için blockchain kullanıyor.

Daimler için, blockchain pilotu, Mercedes’in önümüzdeki 20 yıl içinde tüm araç filosu karbonunu nötr hale getirme planı olan “Ambition 2039” ı gerçekleştirme çabalarının bir parçası.

Tedarik Zinciri Yönetimi

Mercedes-Benz, kobalt tedarik zincirinde blockchain kullanmak isteyen tek otomobil üreticisi değil. BTCManager tarafından daha önce bildirildiği gibi HashCash, akü minerallerini takip etmek için DLT'yi kullanmak için otomobil üreticilerinden oluşan bir konsorsiyum ile ortaklık kurdu.

Aralık 2019'da Fiat Chrysler Automobiles, IBM’in Sorumlu Tedarik Blockchain Ağına (RSBN) katıldı. Diğer otomobil üreticisi Ford Motor Company, IBM’in hammadde tedarik ve izleme blockchain platformunun da bir üyesidir.

Otomobil endüstrisinin yanı sıra, blockchain teknolojisi de SCM ve provenans kullanım örneklerinde fayda buluyor. Ocak 2020'de IBM, kahve tedarik zincirini izlemek için blockchain destekli bir platform başlatmak için Farmer Connect ile ortaklık kurdu.

Önemli Blockchain Uygulamaları

Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto’nun geliştirdiği blok zinciri teknolojisi dünya genelinde yaygınlaşmaya devam ederken, son yıllarda öne çıkan projeler arasında XRP, Ethereum, Binance Coin ve Tezos bulunuyor.