Stok fotoğrafçılıktan, mikro stok sitelerden ve bu işlerin nasıl yürüdüğünden biraz da olsa bahsetmiştik. Bu yazıda ise işinize en uygun fotoğraf, illüstrasyon, vektör ve video gibi görselleri nasıl bulabileceğinizden bahsedeceğiz ve bildiklerimizi aktarmaya çalışacağız.

Arama motorlarıyla görsellerin nasıl aranacağını internet kullanan herkes bilir. Bilmeyenler için söyleyelim, arama motoruna ilgilendiğiniz konuyu yazdıktan sonra arama sonuçlarının hemen üzerinde çıkan ‘Görseller’ sekmesinden ulaşabilirsiniz. Bu özelliği kullananlar fark etmiştir, arama motorları birçok konuda bu işi oldukça iyi bir şekilde yapabiliyor. Çoğu zaman hayalinizdeki imajı bulamasanız da, en fazla birkaç sayfa ileri giderek istediğiniz veya kabul edebileceğiniz bir görselle karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek.



Gerçek anlamıyla milyonlarca fotoğraf arasından aradığınız şeyi bulmak bazen oldukça zor bir göreve düşüyor. Bu zamanlarda dışarı çıkıp görseli kendiniz yaratmak daha kolay gibi görünüyor ancak çoğu zaman profesyonel bir fotoğrafçı bile olsanız bu mümkün olmuyor. Şanslıyız ki küresel bir dünyada yaşıyoruz ve dünyadaki bütün görsel içerik sanatçılarıyla iletişim kurmak mümkün.

Google gibi arama motorlarıyla bulduğunuz fotoğraf, vektör, illüstrasyon, video ve grafikleri kullanmak istediniz diyelim, bunu fikri mülkiyet hakkı yasasına aykırı olduğunu biliyor muydunuz? Sadece arama motorlarıyla bulduklarınız değil, bir gazetedeki bir haberde karşılaştığınız bir fotoğraf veya vektör de bu yasaların kapsamında. Telif haklarıyla ilgili yazımızda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz. Biraz özetlemek gerekirse: internette bulduğunuz her görselin, üzerinde telif hakkı saklıdır işareti olsun veya olmasın, bazı uç örnekler dışında izinsiz kullanılması yasaktır ve kullanılması durumunda hak ihlali oluşturur.
 

Peki doğru görsel bulunur?

Tabi doğru yeteneklere ve bilgiye ve aletlere sahipseniz bunları kendi başınıza da üretebilirsiniz. Böyle bir durumunuz yoksa arama motorları aracılığıyla aradığınız görsele ulaşmak mümkün. Arama motorlarında listelenen görsellerin büyük bir bölümünün mikro stok sitelerden geliyor.



Mikro stok siteler veya arama motorları sayesinde görsel aramanın kuralları mevcut. Ne istediğinizi az çok bilmeniz yeter, ancak; yaratıcı anahtar kelimeler bulmanız şart. Arama motoru optimizasyonu yapılmayan veya kötü yapılan ve internette dolaşan birçok görsel var ve bunlara ulaşmak için biraz yaratıcı biraz da şanslı olmak gerekiyor.

Dil meselesi ise Türkçe konuşanları birçok konuda İngilizce konuşan dünyadan ayırıyor ve bu işleri zorlaştırıyor. Neyse ki depositphotos.com gibi sitelerin Türkçe dil desteği var, böylece çevirim içi sözlüklere saatlerinizi harcamadan görsel bulabiliyor veya işlerinizi bu mikro stok sitesine yükleyebiliyorsunuz.

Sonuç olarak; iyi stok fotoğraf, vektör ve diğer görsel bulmak için arama motorlarını ve anahtar kelimeleri etkin ve yaratıcı bir şekilde kullanmak gerekiyor. Ancak, bu yeterli değil. Anahtar kelime bulma yeteneklerinizi mikro stok sitelerde de arama yaparken kullanmalısınız. Bazı forum sitelerinden de kaliteli bilgiye ulaşabilirsiniz. Sadece grafik veya görsel bulmaya çalışmayın, sanatçıları da arama kriterlerinize eklerseniz daha etkili bir sonuca ulaşabilirsiniz. İşlerini beğendiğiniz birinden özel sipariş fotoğraf, vektör, illüstrasyon ve video gibi içerikleri yeniden yapmasını isteyebilir veya arşivinin internete koymadığı bölümüne göz atmak için izin alabilirsiniz. Sanatçı bulmak internet sayesinde çok kolay. İnstagram, facebook gibi sosyal medya siteleri kullanarak veya fotoğrafçıların işlerini paylaştığı portallara göz atarak fotoğrafçı bulabilirsiniz. İşlerini beğenen insanlarla tanışmaktan, hatta onlarla ticaret yapmaktan memnuniyet duyacaklardır!