Günümüzün küreselleşen dünyasında hızla artan baş döndürücü teknolojik gelişmeler sebebiyle yenileşme ve sanayileşme şirketler için performanslarını daha ileriye taşımak zorunluluğu getirmektedir. Bu gelişime karşı ayakta durabilmek için şirketler daha verimli çalışmak zorundadır. Bu nedenle kurulan örgütler ve işyerlerinde çalışan elemanların günlük olarak değişen Global dünyanın şartlarına ve ihtiyaçlarına ayak uydurmalarını sağlayacak koçluk eğitimleri gibi yenilikler gerekmektedir. İşte bu noktada uzman koçluk ihtiyacı doğmaktadır. İş dünyasında koçların aldığı sorumluluk; elemanların öğrenme süreçlerini etkinleştirme ve geliştirme becerilerini arttırmak, iş konusundaki farkındalıklarını geliştirme konusundaki verim ve potansiyellerini arttırma yönünde pozitif sonuçlar doğurmaktadır.

Bu konuda yapılan birçok bilimsel araştırma vardır ve bütün bu araştırmaların ortak paydasında Koçluk yaklaşımının hem yöneticilere hem iş görenlere hem de işverenlere başarılı ve daha geniş vizyonlar kazandırdığı ortaya çıkarılmıştır. İş görenlerin iletişim etkinliğini motivasyon becerilerini problem çözme yeteneklerini arttıran Koçluk eğitimleri ile daha verimli çalışarak daha üretken olma sağlanabilir. Bir başka ifade ile profesyonel koçluk eğitimleri, bu becerilerin ve verimliliğin kazanılması için en önemli şart olmaya başlamıştır.

Koçluk Eğitimlerinin Yararları

Her alanda profesyonelleşmek için, özellikle na başvurmak içi koçluk eğitimleri alınmalıdır. Bunun nedeni büyük oranda iş ilanı verip, çok fazla eleman çalıştıran büyük ölçekli işletmelerin, elemanlarından en yüksek performansı alabilmelerini sağlamak için, bireysel eğitimlerin önem kazanmasıdır. Firmalar rakiplerini göz ardı etme gibi bir hataya düşerlerse, verimi azaltacak ve kısa sürede yok olacaklardır. Bu nedenle iş hayatında profesyonel bir yaklaşıma ihtiyaç vardır. Her bir bireyin algı kapasitesi eğilimi, ilgisi ve potansiyeli farklıdır. Bunların bireysel bazda değerlendirilmesi ve en verimli hale getirilebilmesi, koçluk eğitimleri ile mümkün olacaktır. Bu bakımdan gerek örgütsel gerekse toplumsal olarak daha nitelikli iş gücü üretmenin yolu koçluk eğitimlerinden geçer.

[ ]

Üretim Sistemlerinde Talebe Göre Değişim

Üretim sistemleri 1700’lü yıllardakinden çok farklı bir hal almaya başladı. Ekonomi globalleşti ve dünya küçüldü. Buna karşın inanılmaz bir nüfus artışı var. Ürün üretme mekanizmaları ve sistemleri ihtiyaçları karşılamak için hem üretim potansiyellerini arttırmak zorunda, hem de bunu yaparken daha kaliteli ve daha ucuz ürünler üretmek zorunda. Global çapta Çin bunu başararak bir dünya devi olmayı başardı. Bu başarıyı rastgele kurulan fabrikalarla sağlamadı. Tamamen sistematik bir şekilde dünyanın taleplerine gözünü dikti ve bu ihtiyacı karşılayacak iş gücünün sadece kendinde olduğunu, bilim ve teknolojinin sadece kendinde olduğunu çok iyi anladı. 1700'lü yıllarda da fabrikalar vardı ve insanlar yine sabah 8.00 akşam 5.00 saatleri arasında çalışıyorlardı. Ama birey başına düşen üretim çok çok azdı. İnsanlar yeteri kadar dikkat ve ayrıntıya inmiyordu. Şimdi ise dünya, insanlar yerine makineleri çalıştırmak istiyor. İş adamları, makinelerin sigorta ve istihdam sorununun, izin ve tatil sorununun olmadığını biliyorlar. İnsan gücü yerine makine gücünü seçiyorlar. Bazı ülkeler, istihdam dengesini bozmamak adına, insan yerine makine kullanımını kabul ve teşvik etmiyor. Durum böyle iken ve çalışan insanların önünde, yorulmaz acıkmaz ve maaşa gerek duymaz makineler varken, bu insanların tek seçeneği en iyi şekilde çalışmak oluyor. Bu potansiyeli sağlayacak kritik faktör ise profesyonel koçlar eşliğinde iş yaşamındaki performansı arttırıcı tedbirleri uygulamaktır.

Son Not:

Koçluk sonrası yöneticiliğe adım atacak adayların bu ve bunun gibi crm programlarını incelemeleri önemlidir.