Beton dökme için hazırlama, beton pompa makineleri, Beton Pompa Operatörü ve tarzında olan tüm iş makinalarını kullanabilen kişiler İş Makinası Ehliyeti almaya hak kazanmış kişilerdir. Vidanjör, çöp kamyonu, beton pompası, kar kür ekleme ve ekleme olarak takılan kamyonlar için kullanılabilir.

Forklift kullanımı için öncelikle kullanacak olan operatörlerin belge alması gerekir.

Forklift ehliyeti almak için 18 yaşının doldurulmuş olması gerekir. Aynı zamanda ilkokul mezunu olunması şartı da bulunur. Bedenen herhangi bir engelinin de olmasına dikkat edilir. Farklı türde ehliyet sahibi olmayan kişilerde başvurarak ehliyet alabilirler. Forklift kullanımı için alınan ehliyet G sınıfıdır.

G sınıfı ehliyet almak isteyenlerin öncelikle operatör belgesi alması gerekir. Ancak bu şekilde başvuru yapılarak ehliyet alınabilir. Operatör belgesi almak için kişilerin direksiyon sınavına girmesi gerekir. Bu sayede sınav sonrasında tekrar direksiyon sınavına girilmesine gerek kalınmaz. Evraklar ile başvuru yapanlar ilkyardım ve trafik sınavına girerek barajı aşmaları durumunda G sınıfı ehliyet almaya hak kazanırlar. Bu sayede artık ehliyetli olarak iş alanlarında forklift kullanmaya başlayabilirler. Operatör belgesi almak isteyenler 20 sorudan oluşan bir testi cevaplayarak geçerli olması durumunda belge almaya hak kazanırlar. Ehliyeti olanlar sınavdan geçtiklerinde trafik şubeye giderek G sınıfı ehliyetlerini alabilirler.

 

Vinç Operatörü Ehliyeti almak isteyen bir aday için müracaat ettikten sonra kazandığı kurstan evraklarını almalıdır. Evrakları aldıktan sonra ise kursa gittiğiniz ve belgeyi almaya hak kazandığınız ilçe trafik müdürlüğüne evrakları ile beraber başvuruda bulunmalıdır. Almış olduğunuz diğer ehliyetinizi yetkililere vererek g sınıfı ehliyetinize sahip olabilirisiniz. Aldığınız yeni ehliyetinizin üstünde hem diğer sınıfınız hem de g sınıfı yazılır. Eğer daha önceden bir belge almadıysanız, direk G sınıfı için başvuruda bulunabilirsiniz. İlk olarak yetkili kursa gidip müracaat formunuzu doldurmalısınız. Sağlık raporunuz ve temiz kâğıdınız da bu süreçte hazır olarak durmalıdır. Noter onaylı diploma örneğiniz, nüfus cüzdanınızın aslı ve fotokopisi ve savcılıktan aldığınız temiz kâğıdınız gerekli belgelerdir. Bu belgeleri bir araya getirip başvuruda bulunabilirsiniz. Yazılı mülakattan geçer notu aldığınız takdirde, gözle görülen bir kullanmadan sonra ehliyetinizi almaya hak kazanmış olursunuz.