İş Güvenliği Kanunu

İş güvenliği kanunu, işletmelerde çalışan personellerin ve işçi sağlığı ve iş güvenliğinin oluşması adına, mevcut sağlık ve güvenlik şartnamelerinin yerine getirilmesi aynı zamanda iyileştirilmesi için işverenler ile çalışanların görev, yetki sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek için oluşturulmuş kanundur. İş güvenliği kanunu, çalışanların iş kazalarını önlemek amacıyla güvenli çalışma ortamının oluşması için alınması gereken tedbirlere iş güvenliği denir. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, tüm kamu ve özel sektörlere ait işyerlerinde geçerlidir. Çıraklar, kalfalar ve stajyerler dahil olmak üzere tüm çalışanlara bu kanun uygulanmaktadır. İş güvenliği kanunu hakkında daha fazla bilgi edinmek ve hizmet talep etmek için bu yazımızı ziyaret edebilirsiniz: https://www.acarosgb.com.tr/is-guvenligi-kanunu/

Kanun Kapsamının Dışında Olanlar

Türk Silahlı Kuvvetleri Personelleri, Genel Kolluk Kuvvetleri Personelleri, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının yürüttüğü faaliyetler, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetlerinde çalışan personeller, yanında bir çalışanı olmadan (istihdam sağlamayan) kendi nam ve hesabına mal ve hizmet yürütenlere bu kanun uygulanmaz ve kapsam dışında kalırlar.

İSG Katip Nedir

İSG Katip Sistemi, iş güvenliği kanunu kapsamında olanların OSGB şirketleri tarafından hizmet alan firmalar için iş güvenliği uzmanının, işyeri hekiminin ve diğer sağlık personellerinin hizmet alındığına dair atama yapıldığı ve onaylandığı sistemdir. Aynı zamanda T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işletmeleri iş sağlığı ve güvenliği konusunda kontrol ettiği iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personellerinin istihdamların kontrolleri yapılır. İş sağlığı ve güvenliği müfettişleri teftiş etmeleri gereken işletmelere gitmeye gerek kalmadan bu sistem üzerinden tüzel kişileri belirleyerek cezai işlemde bulunabilmektedir. 2017 yılından itibaren temel hizmet olarak görülen OSGB Hizmetlerinden iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi hizmetinden alınmamasının aylık cezası 10bin Türk Lirası üzerindedir. Bu cezai işlemler İSG Katip üzerinden takibi yapıldığı için geriye dönük cezai işlemlerde yapılabilmektedir.

İSG Katip Onay Süreci Nasıl Yapılır?

İSG Katip sistemine girişler e-devlet kapısı üzerimden e-devlet şifresiyle gerçekleşmektedir. İSG katip sistemini hizmet alan işyerleri sorumlu kişisi e-devlet şifresi alarak giriş yapabilirler. İşyerinin tehlike sınıflarına göre A sınıfı, B sınıfı ve C sınıfı uzman ataması gerçekleşeceği için hizmet aldığınız şirket ile bu işlemi koordineli olarak yapmanızı tavsiye ederiz. Sisteme giriş ve onay süreçleri hakkında bilgi almak için https://www.acarosgb.com.tr/isg-katip-nedir-isg-katip-onay-sureci/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul OSGB

Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi anlamı tanışan ve OSGB olarak kısaltılmış olan kurumlar, iş sağlığı ve güvenliği kanununa göre çalışmalar yürüterek firmalara hizmet vermektedir. Bu konuda kaliteli hizmet sağlayan firmalar arasında bulunan Acar OSGB İstanbul Avrupa Firmalarına çoğunlukta hizmet vermektedir. İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve ihtiyaç halinde diğer sağlık personelleri yönlendiren Acar OSGB hizmet verdiği firmalardaki tüm denetimleri sıkı bir biçimde gerçekleştirmektedir. Eğer hizmet verilen işyerlerinde bu konuda sıkıntılar bulunuyorsa o sıkıntıların düzeltilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. En iyi OSGB firması konusundan inceleme yapmak ve kendiniz için olan en iyi OSGB firmasını belirlemek isterseniz İSG katip sistemini inceleyebilirsiniz. İstanbul OSGB hizmetleri hakkında bilgi almak ve hizmet talep etmek için bu adresi ziyaret edebilirsiniz: https://www.acarosgb.com.tr/osgb-istanbul-avrupa/