Bütün dünyada çok beğenilen bir bebek karakteri olan Barbie Bebek oyunları da bütün dünyada ilgi gördüğü gibi ülkemizde de büyük ilgi görmüştür.

PEKİ, NEDEN BARBIE BEBEK?

3-11 yaş arasındaki birçok kız çocuğunun en az 5-6  Barbie bebeği vardır ve bunlarla oynayarak saatler geçirebilmektedir. Barbie Bebeklerinin bu kadar ilgi odağı olmasının nedeni, bu bebekleri birçok rolde görebilmemizdir. Mesela Öğretmen Barbie, Buz Patenci Barbie, Doktor Barbie gibi. Çocuklar bu bebeklerle oynayarak kendilerine rol model seçerler. Ayrıca sağlıklı ve fit görüntüsüyle de genç kızları büyülemektedir. Barbi oyunları arkadaş canlısı, kibar, hassas ve hareketli oluşu genç kızların onu rol model seçmesinde etkilidir.

Çocuklar Barbie bebeklerle oynadıkça hayal gücü ve yaratıcılıkları artar. Bu sebeple anneler de çocukların Barbie Bebeklerle oynamasına izin veriyor.

Küçükken Barbie Bebeklerle oynayan bayanların, bir yanı hep küçük kalır ve bu bebeklere sempatileri hiç azalmaz. Bazen Barbie Bebekler büyüklerin de ilgisini çekebiliyor.

BARBIE BEBEKLERİN ÇOCUKLARA VERDİĞİ FAYDALAR

  • Sevgi ve hayal gücü dünyayı değiştirebilir.
  • Herşey mümkündür.
  • Seni değişik yapan şey seni özel kılar.
  • Düşündüğünden daha cesur olabilirsin.
  • Gerçek kendine inan.
  • Küçük insanlar büyük değişiklikler yapabilir.
  • Sadece senin yapabileceğin farklılıklar vardır.
  • Olabileceğin en güzel şey kendinsin.
  • Sihir kendine inanınca gerçekleşir.
  • Affetmek seni yüceltir.
  • Kendinden daha büyük bir şeyin parçası olmak güzeldir.
  • Seni değişik yapan şey en çok güç aldığın şey olabilir.
  • Gerçekten inandığın şey, herkes imkansız dese de olabilir.
  • Mucizeler seni bekliyor olabilir, Sandığından daha yakın olabilir. Eğer rehberimiz sevgi olursa, ona ulaşabiliriz.

BARBIE BEBEK VE BARBİE OYUNLARI NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

Barbie’nin ilk piyasaya çıkış yılı 1959’dur. 1990’lı yıllardan itibaren dünyanın en çok satılmış, kız çocuklarının vazgeçilmez oyuncağıdır. Barbie Markası, perde, çarşaf, terlik, çamaşır, parfüm ve akla gelebilecek her türlü ürüne imza atmıştır.

Barbie Bebeklerin aslında, yaratıcısı Amerikalı iş kadını RuthHandler’ın kızı Barbara Handler’dan esinlenilmiştir ve Barbie’nin tam adı Barbara MilicentRoberts’tır. 1950’lerin başında Barbara’nınannesi Ruth kızının ve arkadaşlarının yetişkin kadın bebekleriyle oynamayı, normal bebeklerden daha fazla sevdiklerini farketti. O zamana kadar yetişkin bebekler sadece kartondan yapılıyordu. RuthHandler, gerçeğe çok yakın ve üç boyutlu bir bebek yapmaya karar verdi.

Konuyu oyuncak şirketi Mattel’e ileten Ruth’un teklifi, tümü erkeklerden oluşan yönetici kurul tarafından ciddiye alınmadı. Bunun üzerine Ruth Almanya’ya gitti ve orada satılan Lili adlı bebeklerden aldı. Onu bir yetişkine benzeyen bebek yaptı. Hatta giysilerini tasarlaması için profesyonel bir terzi bile tuttu. Bebeği ellerinde gören Mattel yöneticileri daha fazla direnemediler ve Ruth’un kızından ismini alan ilk Barbie Bebekler 1959 yılınca piyasa çıktı. İlk çıkışı New York’taki Amerikan Uluslararası Oyuncak Fuarı’nda 9 Mart 1959’da oldu. Bu tarih aynı zamanda Barbie’nin resmi doğum günü olarak geçmektedir.

O günden bu yana satılan Barbie Bebeklerin sayısı bir milyarın üstündedir. Dünyada satılan bebeklerin yüzde otuzunu tek başına Barbie oluşturmaktadır.

İlk piyasaya çıkan Barbie Bebekler esmer olmasına karşın, ilerleyen zamanlarda sarışın ve mavi gözlü Barbie bebekler çıkmıştır ve daha da sevilmiştir. İlk piyasaya çıktığından bu yana Barbie Bebeğinin 2300 değişik versiyonu çıkmıştır.

Teknolojinin gelişimiyle bilgisayar oyunu olarak da görebildiğimiz Barbie bebekler, oyunlarda yine kız çocuklarının hayal gücüne yer vererek, kıyafet giydirme, saç modeli oluşturma gibi versiyonlar çıkmıştır.  Bu bebeklerle ilgili birçok ürün ortaya konmuş ve sanal oyunları çok beğenilmiştir.