Türkiye’de kartla yapılan harcamalar artış gösterirken, internet üzerinden yapılan harcamalarda dikkat çekici artışlar var. Bu kanaldan yapılan ödemeler 2005’te toplam kartlı harcamalar içinde yüzde 2 paya sahipken, bu yıl bitiminde yüzde 10’a ulaşması bekleniyor. Kartlı ödemelerde Türkiye’de 56 milyar TL’lik (Türk Lirası) bir hacim var.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, internetten yapılan ödemelerin toplam kartlı ödemelerdeki payının 2020’de yüzde 15’e ulaşmasının tahmin edildiğini söyledi.

ARTIŞ DAHA DA SÜRECEK

Canko’nun verdiği bilgiye göre internet yapılan ödemelerde havayolları yüzde 17 ile başı çekiyor, uçak bileti alırken interneti ve kredi kartı kullanmayı tercih ediyoruz. Uçakla yapılan seyahat ödemelerini elektronik - bilgisayar (% 15), diğer seyahat (% 14), hizmet sektörü (% 12), vergi ödemeleri (9) ve telekom (% 6) izliyor.

İnternet ödemeleri tahmin edildiği gibi en fazla gençler yapıyor. BKM Genel Müdürü Soner Canko, yüzde 36 ile gençlerin, 25 - 34 yaş grubunda olanların internetten harcamalarda bulunduğunu belirtti.

18 - 24 yaş grubunun payı ise yüzde 32. 45 - 54 yaşlarında olanların payı yüzde 18, 55’in üstü ise yüzde 11’lik bir paya sahip.

-Gelecekte internet alış verişi hangi alanlarda yoğunlaşır?

170 milyonun üzerindeki kart sayısıyla Avrupa ülkelerini geride bırakıyoruz. Ödemelerin % 10’u internetten yapılıyor. 2005’te % 2 olan bu oran önümüzdeki yıllarda da artışını sürdürecek.

Özellikle havayolları, elektronik-bilgisayar, seyahat sektörleri, internetten yapılan ödemeler alanında önemli aşama kaydetti. Henüz istenen seviyede olmayan market, giyim, yemek sektörleri içinse önümüzdeki dönem büyük fırsatlar barındırıyor. Son yıllarda hızlanan mobil dönüşüm, başta bu sektörler olmak üzere tüm sektörler için yeni fırsat kapıları açtı.

MOBİLLİTE ETKİLİYOR

-Mobil dönüşüm mü etkiliyor?


Birkaç yıl önce ağırlıklı olarak fiyat ve ürün karşılaştırma amacıyla kullanılan mobil cihazlarla, mağazada ödeme yapmaya başladık. Online ve offline dünyayı birleştiren bu çözümlerin sayısı artıyor. Bu fırsatları iyi değerlendiren, beklentileri karşılayan mobil uygulamaları çıkaran ve ödemeleri bu uygulamalar üzerinden kabul eden firmalar kazananlar listesine girecekler.

‘GÜVENLİK SORUNUMUZ AZ ’

- Güvenlik açısından Türkiye’nin durumu nedir?

 
Bankalar, işyerleri ve düzenleyiciler, sorun yaşamaması için uyumlu biçimde çalışıyorlar. Bu işbirliği rakamlara da olumlu yansıyor. Gelişmiş ödeme sistemi altyapısına sahip ülkelerle kıyasladığımızda Türkiye güvenlik açısından en az sorun yaşanan, en ülkelerden biri konumunda bulunuyor.

‘ŞİFRENİZİ CÜZDANDA TAŞIMAYIN’

- Güvenlik için uyarılarınız nedir?


İnternet üzerinde alışveriş yaptığınız sitenin güvenliğinin ulusal/uluslararası sertifikalarla sağlanmış olduğundan emin olun. Tanımadığınız kişilerin e-postaları açmayın. E-postaların içindeki adres uzantıları tıklamayın, ekteki dosyaları bilgisayarınıza yüklemeyin. Şifre, kullanıcı kodu, finansal bilgi, hesap numarası, kart numarası soran ya da kişisel bilgilerinizi güncellemenizi isteyen e-postaları dikkate almayın. Şifreyi, kullanıcı kodunuzu bilgisayarınıza yazmayın, cüzdanınızda taşımayın. (Kaynak: Milliyet)

Online ucuz uçak bileti almak için: http://www.online-bilet.biz/Online-Ucak-Bileti-Al.html