İngilizce denilince akla gelen konulardan biri de İngilizce hikayelerdir. İngiliz tarihi çok zengin olmakla beraber edebiyat alanında da birçok öncü eser vermiştir. Bu eserler günümüzde hala okutulmakta, tahlil edilmekte ve anlaşılmaya çalışılmaktadır. İngilizce hikayeler hayli fazla bulunmaktadır. Bunun nedeni İngilizce konuşulan yerlerde ve özellikle Britanya’da edebiyata verilen önemdir.

İngilizce hikayeler genel olarak uzun ve ağır olmasına rağmen İngilizce kısa hikayeler de mevcuttur. Bu kısa hikayeler çeşitli amaçlarla hazırlanmış olup, okumayı geliştirme, kelime öğrenme ve akıcılığı geliştirmek için öğretmenler tarafından kullanılmaktadır.

Türk edebiyatında olduğu gibi İngiliz edebiyatında da birçok önemli şahsiyet dönemini etkilemiş ve değerli eserler bırakmıştır. Bu eserler İngilizce hikâye olmakla beraber tiyatro, şiir, roman ve deneme alanında olmuştur. İngilizce edebiyatı ve hikayesi denilince akla gelen ilk kişi William Shakespeare’dir.

William Shakespeare dünya genelinde tanınan bir kişiliktir. İngiliz şiiri, oyunu ve tiyatro alanından eserler veren Shakespeare dünyanın en iyi oyun yazarı olarak bilinir. İngiltere’nin önde gelen ulusal şairlerinden biri olan Shakespeare Avon’un Ozanı olarak da tanınır. Shakespeare hayatı boyunca 154 şiir ve 38 oyun yazmıştır. İngilizce hikayeler konusunda öne çıkan bu yazarın en bilinen eserleri aşağıda verilmiştir:

  • Hamlet
  • Macbeth
  • Romeo and Juliet
  • A Midsummer Night’s Dream – Bir Yaz Gecesi Rüyası
  • Othello
  • Much Ado About Nothing – Kuru Gürültü
  • King Lear – Kral Lear
  • Twelfth Night – On ikinci gece
  • The Tempest – Fırtına
  • The Merchant of Venice – Venedik Taciri

İngilizce hikayeler demişken Emma’dan bahsetmek olmaz. Jane Austen tarafından yazılan bu hikâye çıktığı dönem hayli etki uyandırdı. Kitap zeki ve güzel olan Emma’nın hayatı hakkındadır. Hikaye Highbury denilen hayli bir kasabada geçmektedir. Emma insanları mutlu etmekten haz duyan bir kadındır. Çoğu vaktini arkadaşlarının özel hayatına ve evliliklerine ayırır fakat bazen de hata yapar. Romantizm, sosyal sınıf ve kadın gücü ekseninde yazılan bu kısa İngilizce hikâye okuyucularını bekliyor. Hikayeleri okumak çok mu zor? O zaman İngilizce sesli hikayeler sizi bekliyor. Uzun olan kitapları okumak yerine tercih edebileceğiniz yöntemlerden biri olan sesli hikayeler hem listening’inizi hem de anlama kabiliyetinizi geliştireceksiniz.

İngilizce Hikaye

Diğer bir İngilizce hikaye ise The Picture of Dorian Gray ( Dorian Gray’ın Portresi ). Ünlü yazar Oscar Wilde tarafından yazılan bu eser; yayımlandığı dönemden etkisini sürdürüyor. Felsefi ve macera hikâye olan bu kitap yalanlar, sırlar ve çözülemeyen gizemler barındırıyor. Hikâye ana karakter Dorian Gray ekseninde ilerlemekte. Büyükbabasından miras kalan Dorian Londra’ya taşınıyor ve orada yeni arkadaşlar ediniyor. Edindiği arkadaşlarından biri Dorian’ın portresini çizer ki bu da onun hayatını değiştirecektir. Çizildiği portredeki gibi genç ve asil kalmak isteyen Dorian arkadaşına eğer başarırsa tüm mirasını vereceğini söyler. Dorian artık yaşlanmıyordur fakat bunun arkasındaki sır nedir?

İngilizce hikayeler okuyarak İngilizcenizi geliştirmek istiyorsanız bu hikayeler tam size göre. Basit bir dilden başlayıp zora doğru giden ve 4. seviyede olan bu İngilizce hikayeler; konusu ve temasıyla okuyucularını kendisine çekiyor. Şimdi bir İngilizce hikâyeyi okurken dikkat edilmesi gereken 3 noktaya bakalım:

  1. Seviyenize göre kitap okuyun

İngilizce öğrenenlerin en sık yaptığı kolay okumadan zor seviye İngilizce hikaye okumak. Bu nedenle öncelik olarak İngilizce basit hikayeler okuyarak başlamanız tavsiye edilir.

  1. Sözlük kullanın

Okuma yaparken sözlük kullanmak hayli önemli. Bu nedenle dünyaca bilinen Cambridge sözlüğünü kullanmanızı tavsiye ederim.

  1. Bol bol okuyun

Bir İngilizce hikayeyi bitirdikten sonra tekrar okuyun ve bu sefer sözlük kullanmayın. Diğer İngilizce hikayeleri de bu yöntemle tekrar tekrar okuyun. Böylece hem okumanız hem de kelime dağarcığınız gelişecektir.

18. yy. İngiliz Hikayeleri

18. yy. İngilizce hikayeleri o dönem içinde yazılmış kitaplardır. Bu kitaplar bulundukları dönemin refah seviyesini, düşüncesini ve mottosunu yansıtır. Bu makalede 18. yy. İngiliz hikayelerini ve özelliklerini derledik.

Gulliver’s Travels (Gulliver'in Gezileri)

Yaklaşık 250 yıldır insanlar Lemuel Gulliverin Gezileri adlı İngilizce hikaye kitabını okumaktadır. Bu kitapta yazarın çeşitli ülkelere yaptığı geziler ve tecrübeleri ağır bir dille aktarılmakta. Özgün dili İngilizce olan bu kitap dünya klasikleri arasına girmiş fantastik roman kategorisinde yerini almakta. Bu kitap daha sonra birçok dile çevrilmiştir.

The Life and Opinions of Tristram Shandy (Tristram Shandy Beyefendi'nin Hayatı ve Görüşleri)

Aralık 1759’da yayımlanan bu kitap Laurence Sterne tarafından yazılmıştır. Bu kitapta Tristram Shandy’nin hayatı anlatılmıştır ve epey kalın bir kitaptır. Konusu konusuzluk olan bir kitap akademik camiada edebiyat tahlilleri için kullanılıyor.

Robinson Crusoe

Daniel Defoe tarafından 1719 yılında yazılan bu kitap listemizde üçünü sırada. Yeni başlayanlar için harika bir İngilizce hikaye kitabı olan bu kitap B1-B2 seviyesindedir. Bu kitap söyleşi tarzında bir nasihatle başlar: Robinson Mağribi korsanlar tarafından kaçırılır ve uzak bir adaya kölelik için götürülür. Fakat ana karakterimiz bu durumda savaşmak zorundadır. Pratik zekasını kullanarak adadan kurtulmaya çalışır, hikayede ise bu süreç detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.

Tom Jones

Allworthy adındaki karakter Tom’a kol kanat gerip bir ev bulur. Tom genç ve yaramaz olduğu için Londra yolunda aşk ilişkileri, çekişmeler ve kavgalar yaşar. Zamansal açıdan incelendiğinde bu kitap aslında 18. yüzyılın ne kadar eğlenceli olduğu ve bizi 19.yüzyılda nelerin beklediğini gözler önüne seriyor. Bu tarz edebi kitaplar ağır bir dille yazıldığı için İngilizce Türkçe karşılıklı hikaye yöntemiyle bu tür kitapları okuyabilirsiniz. Bu teknikte kitabın İngilizcesi bir sayfada diğer sayfada ise Türkçesi bulunmaktadır. Başlangıç için “Level 1” İngilizce hikaye kitapları kullanabilirsiniz.

Clarissa

Samuel Richardson tarafından yazılan bu kitap dönemine damga vuran kitaplardan. Katolik etkisiyle içlerine kapanan halk duygularını ve düşüncelerini ifade etmek için kitaplara başvuruyordu. Bu kitap ise daha önce pek konu olmayan olayları tahlil etmekte. Cinsel gerilim, şiddet ve gerilim öğelerini barındıran bu kitap, Clarissa ve onla evlenmek isteyen Robert’in hikayesini anlatıyor. Clarissa ailesi tarafından reddedilmiştir ve kader onu oradan oraya sürüklemektedir. Bunlara rağmen Clarissa nasıl hareket etmeli? Boyun mu eğmeli yoksa karşı mı çıkmalı?

Candide

Bu eser meşhur Voltaire tarafından 1759 yılında yazılmıştır. Felsefi açıdan öne çıkan bu İngilizce hikaye Candide ve hocası Pangloss ideal dünya kavramını araştırmaktadırlar ve oluşturulabilecek en iyi dünyayı hayal etmektedirler. Candide’nin aşka olan inancı bittiğinde orduya gönderilir ve orada işkenceye maruz kalır. Candide artık bu dünyanın en iyi dünya olmadığını düşünmeye başlar ve hocasıyla beraber başka evrenlere yelken açarlar.

Yukarıda bahsettiğimiz üzere bu İngilizce geliştirmek için kullanılabilecek yöntemlerden biri İngilizce hikayeler okumak. Bu hikayeleri okumaya başlamadan önce ilk önce kitap araştırması yapmak gerekiyor. İlginizi çekmeyen zor seviyede İngilizce hikaye kitapları okumak motivasyonunuzu kırabilir. Bu nedenle İngilizce hikaye okumaya başlayacak adaylar kısa ve basit İngilizce kitaplarından başlayabilir. Bu kitapları kitapçıda rahatlıkla bulabilirsiniz. Kitabın seviyesi genellikle kitabın ön yüzünde yazmaktadır. Level 1,2,3 ve 4 şeklinde sınıflandırılmasının yanı sıra A1-A2, B1-B2 ve C1-C2 şeklinde de karşınıza çıkabilir.

19. yy İngiliz Hikayeleri

Anna Karenina

1877 yılında Tolstoy tarafından yazılan bu hikaye ana karakter Anna’nın hayat hikayesini ele almaktadır. Anna toplumun dayattığı kadın rolünü reddedip kendi hikayesini yaratmaya çalışır. Bir baloda Kont Vronsky ile tanışır ve yasak ilişki yaşamaya başlarlar. O zamanın en katı kurallarından biri olan yasak ilişkiyi yaşarlar. Tolstoy bu hikayede Anna’nın tutkusunu en yoğun şekilde okuyucuya sunmuştur. Bu romanın ana dili Rusça olup İngilizceye çevrilmiştir. İngiliz hikayeleri ile ortak yönleri bulunan bu kitap okuyucularını bekliyor.

Madame Bovary

1857’de Gustave Flaubert tarafından yazılan bu kitap Anna    Karenina ile aynı çatı altında incelenebilir. Madame Bovary yine dönemin en kötü görülen fiilini işler: yasak ilişki. Bu ilişkiden sonra hayatı değişir ve aşka olan inancını tekrar kazanır. İngilizce versiyonunda hayli ağır kelimeler bulunan bu kitap İngilizce “Level 4” seviyesindeki hikayelerinden biridir. Bu kitap İngilizce hikayeler ile İngilizce öğrenmeye başlayanlar için biraz zor olabilir. Bunu yerine İngilizce kısa hikayeleri ve seviye olarak 1-2 arasında tercih yapmanız sizin için daha ideal olacaktır.

War and Peace (Savaş ve Barış)

Sıradaki kitap Rus düşüncesini hayli etkileyen Tolstoy’un Savaş ve Barış kitabı.  Mark Twain’e göre dünya tarihinde gelmiş en iyi kitaplardan biri olan Savaş ve Barış, Napolyon'un 1812'de Rusya'yı işgalini konu alıyor. Toplum sınıflarını detaylarıyla inceleyen bu kitapta ana karakterler Prens Andrey, Natasha ve Pierre’dir.

Middlemarch

Taşra yaşamı üzerine yazılan bu kitap 1871 yılında George Eliot tarafından yazılmıştır. Dorothea Brooke dünyayı kötü güçlerden arındırmak adına Casaubon adında bir zalim ile evlenmek zorunda kalır. Yaptığı bu hata hayatını değiştirecektir. Mutluluğu arama yolunda birçok problem ile karşılaşacaktır. Dönemin kadınlar üzerinde olan bakış açısını okuyucuya sunan bu kitapta çeşitli psikolojik analizler bulunmakta.

Karamazov Kardeşler

Listemizdeki son kitap ise Karamazov Kardeşler. Fyodor Dostoevsky tarafından 1880 yılında kaleme alınan bu kitap klasik Rus romanları arasında yerini alıyor. Bu romanda yazar 19.yy’da Rusya’da olan mantaliteyi ve bakış açısını aktarmakta ve aynı zamanda eleştirmekte. Bu hikayede 3 erkek kardeş var ve cinayetten ölen babalarının acı dolu hikayesi anlatılmakta. Kardeşlerden biri zevkine düşkün olan Dmitri’dir, diğerleri ise geçmişlerinde işkencelere uğramış olan aynı zamanda zeki ve asil olan Ivan ve Alyosha’dır. Bu insanlar romanda farklı felsefi görüşleri temsil etmektedirler.  Yazar Rusya’ya olan politik ve felsefi düşüncelerini bu karakterler ile aktarmaktadır. İnsanın acizliğini ve ahlaksızlığını tartışan ve eleştiren bu kitap Rus kültüründe baş yapıtlardan biridir.

Kitap fiyatlarının artması nedeniyle İngilizce hikayeler pdf versiyonlarına olan talep artmakta. Bu kitapları satın aldıktan sonra bir Kindle’da veya bir mobil telefonda çeşitli uygulamalar kullanarak keyifle okuyabilirsiniz.

20. yy İngiliz Hikayeleri

Bu dönemde ortaya çıkmış kitaplara baktığımızda daha çok politik, sosyal sınıf gibi konuları içeren ve realizm akımına bağlı kalınarak yazıldığını görüyoruz. Şimdi 20.yy’da yazılmış 7 İngilizce hikaye ve roman kitaplarına bakalım.

1984

1948’de yazılan bu kitap yazar George Orwell'ın gelecek hakkında ütopik düşüncelerini ve varsayımlarını anlatıyor. 1984 yılı çoktan gelip geçmiş olurken bu kitap hala popülerliğini sürdürüyor. Bu kitapta gelecekte insanoğlunun başına gelecek tüyler ürpertici ve korkutucu bir görüşü yazar bize sunuyor. Şimdiye kadar milyonlarca kişi tarafından okunan bu kitap zaman geçtikçe gerçekliğini arttırıyor. Bu kitap İngilizce “level 4” seviyesindedir ve ağır kelimeler bulunmaktadır. Bu nedenle okunurken Türkçe ve İngilizce karşılıklı kitaplar tercih edilebilir.

The Adventures of Augie March ( Augie March’ın maceraları)

Augie isimli karakterimizi problemlerle dolu bir macera bekliyor. Bazen komik, sarsıcı ve duygusal olan olaylara maruz kalan Augie’nin bu yolda nasıl davrandığını yazar gözler önüne seriyor. 20. Yüzyıl kitapları arasından önce çıkan bu kitap okurlarını bekliyor

The Age of Innocence (Masumiyet Çağı)

Dünyevi meşgaleleri seven ve zengin olan Newland Archer ile güzel ve itaatkâr olan eşi May Welland, harika bir evlilik geçiriyorlar. Fakat günlerden bir gün, May’ın kuzeninin Avrupa’dan gelmesi bu evliliği tehdit ediyor. 1921 Pulitzer Ödülü sahibi olan bu İngilizce hikâye kitabı okuyucusunu bekliyor.

All the King's Men (Kralın Tüm Adamları)

Bu kitap genellikle yazıldığın dönemin Amerika siyasetini eleştirel bir şekilde incelediğinden dönemin en iyi İngilizce hikâye kitabı olarak görülüyor. Willie Stark adındaki avukat karakterimiz iktidar aşkının ve idealizmin hat safhada olduğu bir ülkedeki macerasını anlatıyor.

The Ambassadors (Elçiler)

Zengin bir hemşire tarafından oğlunu kurtarması için Paris’e gönderilen Strether, birçok kompleks olayla karşılaşır. 1903 yılında Henry James tarafından yayımlanan bu kitap kara komedi türünde en iyi eserlerden biri.

The Gift of the Magi (Magi’nin Hediyesi)

İngilizce kısa hikâye türündeki en ünlü kitaplardan bir olan bu hikâye mutlaka okunması gerekiyor. Hikâye fakir bir genç bir çiftin Noel zamanı paraları olmadıklarından birbirlerine hediye alamama konusunu ele alıyor. Duygusal bir İngilizce hikâye kitabı olan Magi’nin Hediyesi en çok tercih İngilizce hikâye kitapları arasında.

To Build a Fire (Yangın İnşa Etmek)

İnsanın doğayla olan mücadelesi üzerine yazılan bu İngilizce hikâye, Kanada’nın Kuzeybatısındaki Yukon Bölgesi’nde geçiyor. “Köpek termometreler hakkında hiçbir şey bilmiyordu" ama "seyahat için yanlış zamanlama olduğunu" bilmek duygusuna sahipti”. Kuzey bölgelerdeki kış soğuklarını konu alan bu derin İngilizce hikâye okuyucularını bekliyor.

Hikayeler bir Milletin Düşünüş Biçimi midir?     

İngilizce hikayeler çocuklar için vazgeçilmez bir eğlencedir. Hikayeler çocuklar için sihirlidir ve başka dünyalara yelken açıp, farklı duygu ve düşünceler yaratır. Aynı zamanda günlük yaşama renk katar. Çocuklar gibi büyükler de hikâye kitaplarını okuyarak hayal güçlerini geliştirirler ve günlük hayatın monotonluğundan bir nebze de olsa kurtulurlar. Bizlere empati yapmayı öğretirler. Aynı zamanda kitapların didaktik yanı öğreticidir. İngilizce veya kendi ana dilimizdeki hikâye kitaplarını okuyarak o kültür hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Bunun yanı sıra hikayelerden ders çıkarabiliriz. Hikâye içerisindeki olaylar bizim hayatımızdaki tecrübelerimize benzeyebilir. Hikâye kitapları aynı zamanda bizi güldürebilir, ağlatabilir hatta korkutabilir. Öyle yazılmış hikâye kitapları vardır ki çocuklar etkisinden çıkamaz. Psikologlar çocuklara sık sık hikâye kitabı okumalarını öğütler. Bunun nedeni çocuğun hayal gücünü zenginleştirmektir.

Peki hikâye türleri nelerdir?

  • Olay hikayeciliği (Klasik vaka) 
  • Durum hikayeciliği (Kesit)
  • Modern hikayeciliği

Olay hikayeciliği adından da anlaşıldığı üzere olay ekseninde hikâyeyi anlatır. Bir olayı ele alıp, serim, düğüm ve çözüm başlıklarıyla sonuca bağlar. Bu hikâye türünde betimlemeler ve tasvirler çok yaygın olmasa da vardır. Asıl amaç okuyucuya bir fikir vermek ve heyecan uyandırmaktır. Bu hikayecilik türü Guy de Maupassant tarafından kullanıldığı için Maupassant adıyla bilinir.

Durum hikayeciliği ise herhangi bir olayın bir duruma bağlı kalınarak anlatıldığı hikayelerdir. Okuyucunun hayal gücü önemlidir bu yüzden bazı yerlerin tamamlanması okuyucuya bırakılır. Anlaşılır ve temiz bir kullanılır.

Son olarak modern hikayecilikte ise temel amaç modern hayata farklı bir bakış açısı getirerek bunu sorgulamaktır. Modern insanın en büyük problemlerinden biri olan düşüncesizlik ve umursamazlık gibi noktalara parmak basılır. Bu türün öncüsü Franz Kafka’dır.

İngiliz tarihi ve kültürünü bilmek kültürel açıdan insanoğluna epey faydalı olmaktadır. Başka kültürleri bilmek ve onları anlamak insana yeni vizyonlar kazandırabilir. Eğer bir ulusu yakından tanımak istiyorsanız o ulusun kullandığı dilin ne olduğunu ve edebiyatının nasıl olduğunu öğrenmek gerekir. İngiliz kültürü ise edebiyat alanında zengin olduğundan hayli hikâye, roman ve şiir alanında eserler vermiştir. İngilizce hikâye kitapları ise İngiliz kültürünün ilk basamaklarını oluşturur. Romandan önce kullanılan hikâye türü yazarların eleştirilerini, görüşlerini ve fikirlerini içermektedir. İngilizce hikayeler okuyarak İngiliz kültürü hakkında bilgi sahibi olabiliriz.

İngilizce Hikayeleri ve İngiliz Edebiyatını Bilmek Neden Önemlidir?       

İngilizce öğrenmeye başlayanlar birçok yöntem denemekte fakat çoğunda başarısız olmaktadırlar. Bunun temel sebebi kimi zaman teknikler iken, kimi zaman da bireylerin yanlış çalışmasıdır. Bu noktada kullanılabilecek bir yöntem ise İngilizce hikaye kitaplarıyla İngilizce öğrenmedir. Hikaye kitapları okuyarak o dile ait kültürü, tarihi ve fikirleri öğrenebilirsiniz. Hem genel kültür hem de dil öğrenmek açısından İngilizce hikayeler hayli işinize yarayacaktır.

Bunların yanı sıra o dile ait deyimleri ve atasözlerini de hikaye kitaplarında bulabilirsiniz. Genel yargının aksine bu ifadeleri öğrenmek zor değildir ve günlük hayatımızda bu tür ifadelerle karşılaşırız. Mesela A2 seviyesi bir İngilizce hikaye kitabında “It is raining cats and dogs.” cümlesine rastlayabilirsiniz. Bu ifadeyi olduğu gibi yani “Kedi ve köpek yağıyor.” gibi çevirirsek büyük hata yapmış oluruz. Bunun çevirisi şu şekildedir: “Bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor.” Bu bir deyimdir ve bu anlamda kullanılır. Dilin yapı taşları olan atasözleri ve deyimleri öğrenmek hikaye kitaplarını anlamak için şarttır. Bu yüzden bir İngilizce deyimler sözlüğü edinmekte fayda var.

Globalleşen dünyada artık tüm işlerimizi teknoloji ile halletmekteyiz. Bunun getirdiği kolaylık ile gün içinde insanlar ile olan iletişimimiz hayli azalmakta ve günlük kullandığımız kelime çeşitliliği azalmaktadır. Bunun önüne geçmek için kitap okumak iyi bir tercihtir. İster ana dilinizde ister İngilizcede olsun bir hikaye, roman veya şiir bile okumak sizin beyninizi çalıştıracak ve diri tutacaktır. Yabancı bir dilde kitapları okumak ise hem dil gelişiminize katkı sağlayacak hem de iletişiminizi güçlendirecektir. Kitap okumanın diksiyona ve iletişime ne kadar faydalı olduğu uzmanlar tarafından söylenmektedir.

İngilizceye ait olan söylemleri ve deyimleri bilmek sizi hem kültürlü gösterecek ve hem de olaylara olan tepkilerinizi değiştirecektir. Mesela yabancı bir arkadaşınız ile berabersiniz ve o gün çok fazla yağmur yağıyor. Siz çok fazla yağmur yağdığını kolay bir dille ifade edebilirsiniz: “It is raining much today.” (Çok fazla yağmur yağıyor). Bunun yanı sıra “It is raining cats and dogs.” (Bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor.)” deyimini de kullanabilirsiniz. Bu deyim gerçekten İngilizler tarafından kullanılmaktadır ve aşırı yağmur yağdığı zaman kullanılır. Bunu kullanmak hem sizi kültürlü gösterecek hem de tepkinizi tam olarak ifade etmenizi sağlayacaktır.

İngilizce öğrenmeye başlayanlar için muazzam bir kaynak olan İngilizce hikaye kitapları hem kelime dağarcığınızı geliştirecek hem de dile olan aşinalığınızı arttıracaktır. Bunun yanı sıra hikaye kitaplarının ses kayıtlarını dinleyip dinlemenizi geliştirebilirsiniz.