2009 yılında İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), dünyada milyonların tâbî olduğu, yaşayan büyük İslâm âlimi Mahmud Efendi hazretlerinin bir sözünü emir telâkkî ederek, bugün sayısı 206 olan, dünya üzerindeki tüm ülkelerde Mahmud Efendi Medreseleri tedris etmek, ehl-i sünnet sancağını yeryüzünde dalgalanmadık yer bırakmamak üzere kuruldu. O söz şuydu:

 “Medrese açmak lazımdır. Burası yeter hoca efendi. Nerede yeter; on kişi olsa bir kişi doymasa olmaz. Bu medrese bu mahalleye yeter, yandaki mahalleye de aynısı olacak. Ta Van’a, hududa kadar, Hatta sınırdan da öteye!”

İDDEF o zamandan bu yana tamamı medrese hizmetlerini gerçekleştirme ve sürdürebilme amacına hizmet eden çeşitli çalışmalar icra ediyor. Bunlar cami ve mescid imarları, su kuyusu açma, acil yardım çalışmaları, Ramazan ayı ve Kurban Bayramı çalışmaları, talebe ve hoca projeleri gibi faaliyetlerden oluşuyor.

Bugün baktığımızda Okyanusya’dan Danimarka’ya, Bangladeş’den Hindistan’a, Somali’ye, Amerika’ya kadar 30 ülkede irtibat kurmuş ve belirtilen amaç doğrultusunda türlü faaliyetlerde bulunan, 11 ülkede 23 Mahmud Efendi İsmailağa Medreseleri tedris etmiş olan İDDEF, yurtiçinde de 43 üye dernek, 300’e yakın gönüllü dernek ile İsmailağa cemaatinin yurtdışı hizmetlerini yürütüyor.

BİNLERCE TALEBE

Gine, Gana, Burkina Faso, Mali, Habeşistan (Etiyopya) Somali, Senegal, Pakistan, Kırgızistan, Suriye ve Sırbistan olmak üzere 11 ülkede tedris edilen 24 medresede 1.719 yatılı talebe Hafızlık ve şer’i ilimleri tahsil ederken, gündüzcü talebelerin sayısı 15 bini geçiyor. Bu ülkelerdeki 33 ilim halakasında ilmihal, hadis ve tefsir gören cemaat sayısı 2.000’i buluyor.

Her sene yüzbinlerce kişiye adak akika kurbanı ve vacip kurban faaliyetleri ile ulaşan İDDEF, Afrika, Asya ve Avrupa’daki medreselerinin olduğu bölgelerde maruf çalışmaları da gerçekleştiriyor. İDDEF’in bu bölgelerde istihdam ettiği 82’si hoca efendi ve hoca hanım olmak üzere, hizmetli ve güvenlik görevlileri ile birlikte 160 çalışanı bulunuyor.

İDDEF’in tüm çalışmalarının medrese amacına hizmet ettiğinin en büyük göstergesi, her ay düzenli gıda ve ilaç yardımı götürdüğü Suriye’de 2 çadır medrese kurarak 300 talebeye Kur’ân ve ilmihal eğitimi vermesidir. İDDEF iç savaşın başladığı dönemden bu yana Suriye’nin içlerine, çatışma bölgelerine kadar girerek yardım götürebilen 3 kuruluştan biridir. Bu süreçte giyim, sağlık ve bebek maması yardımları dışında yüzlerce ton un anlaşmalı fırınlarımıza götürülerek, milyonlarca ekmek yapılıp ücretsiz olarak dağıtıldı.

DEV BİR EHL-İ SÜNNET KURULUŞ

İDDEF bugün medreselerindeki gündüzcü ve yatılı talebeleri, ilim halakalarındaki cemaatleri ile 20.000’den fazla Müslümana İslâm akaidini, Kur’ân’ı, İslâmi ilimleri öğreten, yüzbinlerce kişiye din ve acil yardım hizmetleriyle ulaşan, bünyesinde 82’si eğitim hizmetlerinde olmak üzere 160 çalışanı bulunan dev bir çatı kuruluşudur.

Merkezi İstanbul Fatih Çarşamba’da bulunan İsmailağa Camii yanında olan İDDEF’e ulaşmak için 0212 621 0065 numaralı santral telefonunu arayabilir, en yakınınızdaki üye derneği, şube veya temsilciliğini öğrenebilirsiniz.