Havadan etkilenmeyen ve toprakta doğal halde bulunan gümüş, altın ve bakırla birlikte bilinen en eski elementlerdendir.

Beyaz bir metal olan, yıllar içinde kararan ve yumuşak bir yapıya sahip olan gümüş ilk olarak Romalılar tarafından işlenmiştir. Günümüzde ise pek çok endüstride kullanılmaktadır. Dişçilik endüstrisinden elektronik aksamlara kadar her türlü alanda kullanılan gümüş en çok takı ve süs eşyalarında karşımıza çıkmaktadır.

Gümüş Yüzük

Günümüzde gümüş en çok yüzükte tercih edilmektedir. Gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine hemen herkesin kullandığı bir aksesuar haline gelmiştir. Talep arttıkça farklı tasarımların yapılmasının yanı sıra uzun ömürlü olması nedeniyle de gümüş yüzük fazlasıyla kullanılmaktadır.

Günlük kıyafetleri renklendirmek için sade bir gümüş yüzük kullanılabileceği gibi önemli bir gün ya da özel bir kutlamada da kendini farklı tasarımlarla gösteren, şıklığa şıklık katacak, renkli taşlarla bezenmiş gümüş yüzükler tercih edilebilir.

Gümüş Yüzük Özellikleri

Gümüşün takıda kullanımında istenmeyen durumlara sebebiyet vermemek için birkaç unsuru bilmek ve buna göre alışveriş yapmak avantaj sağlayacaktır. Zira pek çok hassas cilt öylesine bir alışverişten zararlı çıkmaktadır.

Öncelikle alınacak ürünün gerçek mi imitasyon mu olduğunu anlayabilmek gerekir. Bu da herkesin anlayabileceği bir şey olmadığı için yapılması gereken tek şey, ürünün ayar damgasına ve patent numarasına bakmaktır. Ülkemizde gümüşün genelde 800, 900 ve 925 ayarları kullanılmaktadır. Günümüzde ise en sık 925 ayarı kullanılır.

Gerçek gümüşün karardığı kulaktan duyma da olsa genel olarak bilinir. Yani aldığınız gümüş yüzük bir süre sonra kararma yapıyorsa evet, gerçek bir gümüş kullanıyorsunuz demektir.

Gümüşün kendine ait bir ağırlığı vardır. Yani alacağınız yüzükte bir hafiflik varsa yüzüğünüzün sahte olma ihtimali çok yüksek demektir.

Gümüş Yüzük Taşları

Kadınların olduğu kadar erkeklerin de gümüş yüzüğe ilgisi olduğunu söylemiştik. Ve talep arttıkça farklı tasarımların çıktığını da… Şimdilerde erkeklere uygun, renkli taşlarla pek çok yüzük satışa sunulmaktadır. Kehribar, akik, sedef ve oniks gibi özel taşlar bu yüzüklerin tasarımında kullanılmaktadır.

Özellikle Hz. Peygamber’in yüzüğünde bulunduğu anlatılan Akik taşının stresi azalttığı ve ağrıları dindirdiği, depresyona ve sinir hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Sedef taşının da vücut dinçliği için gereken enerjiyi, gücü ve cesareti verdiği söylenir.

Oniks taşı ise, mutluluk hormonunu salgılatması ve şans getirmesi inancıyla yüzüklerde kullanılır.