Operasyonlar arasında en çok tercih edilen burun estetiği operasyonudur. Burun estetiği operasyonları güzel bir burun elde edilmesi dışında aynı zamanda burun fonksiyonlarının tam olarak yerine getirilmemesi halinde tercih edilmektedir.

İdeal bir nefes alma fonksiyonunu tamamlamak ve kişinin yüzü ile uyumlu bir hale getirilmesi için gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatında temel amaç fonksiyonun korunması ve iyileştirilmesidir. Sonuç olarak hem görsel hem de sağlık açısından başvurulan bir operasyon türüdür.

Burun Estetiği Kriterleri

Burun estetiği operasyonu talep eden herkese uygulanan bir operasyon değildir bunun için bazı kriterlerin bulunması gerekir.

  • Kişinin sağlık durumu
  • Burnun kemerli olması
  • Burnun büyük ya da uzun olması
  • Burun ucunun düşük olması
  • Burun deliklerinin büyüklüğü
  • Burunda asimetri sorunu burun estetiği operasyonun yapılması için aranan şartlardır.

Operasyonun Yapılma Nedenleri

Estetik amaçlı yapılan operasyonda burnun boyutu istenen ölçüye göre ayarlanır, burun delikleri küçültülebilir, burun ucunun şekli değiştirilir ve burnun alın ve dudak ile açısı düzeltilir.

Yapılan operasyon sonrasında nefes alma sorununa neden olan kemik eğriliği ve kıkırdak eğriliği düzeltilir aynı zamanda kaza ya da çarpma gibi farklı travmalara bağlı olarak gelişen şekil bozukluğu da yapılan burun estetiği operasyonu ile düzeltilir.

Bu durumda yapılan operasyonda burnun yeniden inşası yani rekonstrüksiyonu gerekir. Burun estetiğine karar veren kişinin danışması gereken en iyi burun estetik doktoru genellikle plastik cerrahi uzmanı ya da kulak burun boğaz uzmanıdır. 

Plastik Cerrah Mı? KKB Uzmanı Mı?

Sağlık problemlerinden dolayı kaynaklanan operasyon için kulak burun boğaz uzmanından destek alınırken sadece estetik amaçlı düşünmesi halin de plastik cerrahi alanındaki uzmandan yardım almak doğrudur.

Her iki branşta da tecrübeli cerrahlar tarafından yapılan operasyonda hasta beklentilerini doğru şekilde ifade etmelidir. Operasyonu gerçekleştirecek olan doktor hastaya yapılacak olan işlemin uygulanabilirliği konusunda kapsamlı bilgi vermelidir. Bu yüzden en iyi burun estetik doktoru tercihi yaparken doktorun uzmanlığı incelenmelidir.

Tercih Hastaya Ait

Burun estetiği operasyonu öncesinde 2 boyutlu ya da 3 boyutlu görsel araçlar ile uzman doktor tarafından hastaya operasyon sonrası burundaki görünümün nasıl olacağı gösterilir.

Bir plastik cerrah da burun içerisinde nefes alma ile ilgili yaşanan sorunların çözümünde gerekli olan donanıma ve bilgiye sahiptir bundan dolayı doktor konusunda tercih yapacak olan tamamen hastanın kendisidir.

Burun estetiği yöntemlerinde kullanılan teknikler açık teknik ve kapalı teknik olmak üzere ikiye ayrılır. Uygulanan her iki teknikte ortaya çıkan cerrahi duruma göre avantaj ve dezavantaj vardır.

Açık Ve Kapalı Rinoplasti

Açık rinoplasti burun delikleri arasının alt kısmından küçük bir kesi açılarak yapılan operasyondur. Operasyonda uzmanın buruna hakimiyeti daha fazla olur, açılan kesi dışarıdan görünmez bu yüzden en sık tercih edilen yöntemdir.

Kapalı rinoplasti burnun iç kısmından kesilerek yapılan tekniktir, operasyon burnu kaldırmadan gerçekleştirilir. Açık rinoplastiye göre operasyon çok daha kısa sürer üstelik burnun iç kısmı açılmadığından dolayı iyileşme süreci çok daha kısadır.

Operasyon Yöntemini Uzman Belirler

Açık rinoplasti ya da kapalı rinoplasti tercihi hastanın karar vereceği bir süreç değildir cerrah en iyi ve en başarılı sonucu hangi yöntemle elde edecekse o yönde karar verir. Dolayısı ile operasyonun nasıl yapılacağı konusu tamamen cerrahı ilgilendiren bir tercihtir.

Burun estetiği ameliyatlarında herhangi bir yaş sınırı yoktur, operasyon için gerekli olan yaş sınırı değil kemik ve kıkırdak yapısının gelişimidir. Operasyon genel anestezi altında yapıldığı gibi aynı zamanda lokal anestezi olarak da gerçekleştirilebilir.

Kaynak: https://eniyi-haber.com/en-iyi-burun-estetik-doktoru/