Bannerlar, reklam dünyasının en fazla aşina olunan terimlerinden birisi. Özellikle dijital dünyanın önemi arttıkça banner karşımıza daha fazla çıkmaya başladı. Bilhassa web sitelerinin boş kısımlarına markalar banner reklam verebilmek adına yarışa girdi. Ancak son dönemde trendi inanılmaz bir şekilde artan banner reklamların uyması gereken standartlar neler ve hangi boyutlarda olması gerekiyor kısmı bazılar için belirsiz olabilir.

Web siteleri ve diğer reklam mecraları için standart banner ölçüleri söz konusu. Bu ölçülerin dışında banner hazırlamak ise verilmek istenilen reklamın tam olarak aktarılmasını engelleyeceği gibi şekilsiz de durabilir. Standart banner ölçüleri ve modellerini ise yazımızın içerisinde bulabilirsiniz.

Banner türlerinin başında skycraper banner reklamları yer alıyor. Sitelerin en sağ kısmında yer alıp o bölümün tamamını kaplayan bir tür olarak ön plana çıkarlar. Birden çok reklamverenin banner çalışması  dönüşümlü olarak verilebileceği gibi sabit bir şekilde de verilebilir. Skycraper banner, JPG, GIF gibi farklı şekillere de sahip olabiliyor.

Banner türlerinin bir diğeri ise cover banner. Cover banner, farklı dosya formatlarında olabilir ve reklamveren şirketleri dönüşümlü olarak yayınlar. Boyut olarak ise 468x60 çözünürlüğü içerisinde oluyor.

Leaderboard banner ise bir başka reklam türü olarak kullanıcıların karşısına çıkar. Şirketlerin talebi doğrultusunda dönüşümlü olabilir. Ayrıca kullanıcılar bannere tıkladıkları durumda reklam veren markanın web sitesine ya da belirlenmiş bir başka web sayfasına yönlendirilir.

Micro banner ise sitelerin en alt kısmında yer alan reklamların tamamına verilen genel bir isim. Özellikle sağ alt kısımda yer alan micro banner, 120x60 boyutlarında olur.

Dünya genelindeki standart banner ölçüleri ise;

Skyscraper: 120 x 600 piksel

Wide Skyscraper: 160 x 600 piksel

Square pop-up: 250 x 250 piksel

Medium Rectangle: 300 x 250 piksel

Large Rectangle: 336 x 280 piksel

IAB 392 x 72 piksel

Vertical Rectangle: 240 x 400 piksel

Rectangle: 180 x 150 piksel

boyutlarında sıralanırlar. Tasarım yaparken standart banner ölçülerine uygun bir çalışma ise Canva’yı ziyaret edebilirsiniz. Herhangi bir programa ihtiyaç duymadan kolayca yapabileceğiniz banner çalışmaları ile standart ölçülerin dışına da çıkma şansınız yok. Bu sayede aklınızdaki reklamı kusursuz bir şekilde bannerlara yansıtabilirsiniz.