Vajina kapalı, ıslak ve nemli yapısından dolayı mikroorganizmaların sevdiği bir ortamdır. Fizyolojik akıntı ile patolojik akıntıyı birbirinden ayırmak gereklidir. Düzenli adet gören kadınlarda adet bitimi yumurta akı gibi uzayan renksiz, kokusuz, şeffaf adet yakın ise krem gibi beyaz bir akıntı doğal fizyolojik bir akıntıdır ve yumurtlamanın bir işaretidir, dalayısı ile gereklidir.

Esas olan kadının günlük hayatını etkileyen, ilişki konforunu bozan, doktora gidip tedavi olduğu halde bir türlü iyileşmeyen ve tekrar eden vajinitlerdir.

Vajinanın PH ‘sı 3.8 ve asidik bir yapıdadır. Laktobasil üreten doderlerin basilleri denilen faydalı mikroorganizmalar mevcuttur. Herhangi bir sebeple vajina florasının bozulduğu durumlarda gardenalla vajinais gibi kötü kokulu yeşil sarı renkli akıntıya yol açan bakteriler ve Candida albicons gibi kaşıntıya neden olan mantar türleri üremektedir. Ayrıca trikamaas vajinalis gibi parazitler, bel soğukluğu etkeni olan Neisseria ganere, Clamidya gibi bakteriler cinsel yolla bulaşıp vajinit ile birlikte servisite (rahim ağzı iltihabı) yol açıp yeterince tedavi edilmez iseler dirençli akıntılar olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Üroplazma ve mikroplazma % 30 kadında vajen florasında sessiz bir biçimde kalıp şikayete yol açmaz iken bir kısım hastada servisite neden olup vajen florasını bozmakta ve bu hastalarda bir türlü geçmeyen vajinal akıntılar ile uğraşmak zorunda kalmaktadırlar. Vajen florasını bozan ve dirençli genital enfeksiyonlara neden olan unsurları sıralayabiliriz;

  • Vücut direncini düşüren ağır hastalıklar.
  • Geniş spektrumlu özellikle penisilin grubu antibiyotikler
  • Sıkı diyetler, ani kilo vermeler
  • Genital bölgeyi tamamen tüysüz bırakan lazer uygulamaları
  • Sürekli günlük ped kullanımı
  • Banyoda sabun, duş jeli kullanımı, genital bölgeye uygulanam deodorantlar kokulu pedler
  • Sık partner değişimi yada partnerin çok eşli olması
  • Varsa lateks alerjisi ve lateksli kondom kullanımı
  • Sentetik iç çamaşırları kullanımı, dar pantolonlar ve taytlar

Vajina kendi kendini temizleyebilen bir organdır ve asla tam bir kuruluk istemeyiz. Doğal vajinal akıntıyı gidermek amacı ile yapılan tüm uygulamalar sonrasında dirençli vajinal enfeksiyonlar için zemin hazırlar.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Müge Aksoy