Türkiye’de ve dünyada 37 farklı ülkede hizmet veren start-up girişim Türkiye emlak istatistikleri için Ağustos ayı raporunu açıkladı. Sunduğu raporlarla emlak almak isteyenler için büyük bir fırsat sunan Flatfy aynı zamanda emlak piyasaları hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler içinde oldukça kaliteli veriler sunuyor. Bu verileri değerlendirerek sizde bir yatırım yapabilir veya ilk konutunuza sahip olabilirsiniz. 

Emlak istatistiklerinin açıklanması ise birçok soruyu beraberinde getirdi. Türkiye’de aylardır fiyatlarda artış göstermemek için çabalayan emlak sektörü yayınlanan verilere bakıldığında bunu Ağustos ayında da devam ettirmiş görünüyor. Türk parasının değer kaybı ve faizlerin artmasına rağmen sabit kalan ev fiyatları ise tüketicileri şaşırtıyor. Bu şaşkınlık ise şuan için tüketicilerde ev almak adına bir etki yaratmamış gibi görünüyor. Bu nedenle yakın zamanda emlak şirketleri tüketicilere yeni çözümler sundu. 

Tabloya bakıldığında en ilginç verilerden biri  fiyatları. Ankara Türkiye’de en uygun konut imkanlarını sunması birçok kişi için başta inandırıcı olmasa bile işin özüne bakıldığında bu bir gerçek. Aynı zamanda odalara göre ev fiyatları tablosunda da Ankara ilginç görünümler verebiliyor. Türkiye’de diğer şehirlerin ev ortalamasına bakıldığında İzmir’in İstanbul’la beraber en pahalı konutlar sunan şehirlerden biri olduğu gözüküyor. Bunun nedeni İzmir’de olan konut arzının yetersiz olması olurken İstanbul ise yıllardır olduğu üzere birçok etken ile beraber en pahalı konutları sunuyor. Antalya, Adana ve Bursa ise 200 Bin barajını geçmeyi başaran diğer şehirler. Konya, Kayseri, Mersin ve Gaziantep ise diğer şehirlere nazaran daha uygun konut imkanları sunuyor.

Odalara göre ev fiyatları tablosu incelendiğinde yukarıda söylediğimiz gibi Ankara yine en ucuz konutları 1, 2, 3 ve 4 odalı evlerde elinde tutuyor. Bununla beraber İzmir ise sadece 3 odalı evlerde en pahalı konutu sunarken İstanbul 1 ve 2 odalı evlerde en pahalı konut ortalamasına sahip. En ucuz konutu sunan bir diğer şehir ise Konya olup 1 odalı evleri 120 bin civarında sunarken 2 odalı evleri 210 gibi bir fiyatta sunuyor. Fiyatın 2 odalı evlerde bu denli artmasının sebebi ise Konya konut tercihleri nedeni ile denilebilir. Antalya ise 1 odalı evlerde oldukça yüksek bir rakam sunarken 2 odalı evlerde büyük bir artış sunmuyor.