Futbol ilk defa 1823 yılında İngiltere’de ortaya çıkmıştır. Bu tarihten uzun yıllar sonra 1890’larda İstanbul’da yaşayan İngiliz gençleri Kadıköy’ün geniş çimenliklerinde bu keyifli oyunu oynamaya başlamıştır. Benzer dönemlerde İzmir’de yaşayan İngiliz gençler de futbola merak sarmış, İzmir’de Football Club Smyrne’nin kurulmasıyla birlikte İstanbul-İzmir arası rekabet başlamıştır. İzmir’de futbolun öncülüğünü yürüten James La Fontaine, İstanbul’a geldiğinde burada oynanan oyunun Futbol-Rugby karşımı olduğunu görmüş ve daha iyi bildiği futbolu buradaki gençlere öğretmiştir. Bu tarihlerde Kadıköy’de ilk futbol takımı olan Kadıköy Football Association kurulur. Takım Rum, İngiliz ve Ermeni gençlerinden oluşmaktadır. İki yıl içerisinde Kadıköy Football Association kulübü İzmir karmasıyla maçlar oynamaya başlar.


2. Abdülhamit zamanında mevcut rejimin korunabilmesi adına Türk gençlerinin dernek kurmaları ise yasaklanmıştı. Ancak İngiliz gençlerine gıbta eden ve futbol oynamak isteyen Müslüman gençler Fuat Hüsnü (Kayacan) önderliğinde her türlü tehlikeyi göze alarak 1899 yılında Black Stockings FC (Siyah Çoraplılar) ismiyle bir takım kurdu. İngiliz isimle kurulan takım Türk gençlerinin oluşturduğu ilk spor ve futbol topluluğudur. Siyah çorap ve kırmızı üst formalarıyla sahaya çıkan Black Stockings FC, daha ilk müsabakasında hafiyeler tarafından baskına uğramış ve dağıtılmıştır.

Black Stockings FC’yi kuran isimler 1902 yılında Kadıköy Futbol Kulübü ve 1907 yılında Fenerbahçe Spor Kulübü’nü kuran aynı isimlerdir. Fenerbahçe Spor Kulübü’nün gayri resmi olarak ilk kuruluşu 1899 yılında kurulan Black Stockings FC’ye dayanmaktadır. Black Stockings FC iki defa kapatılması sebebiyle faaliyetine ancak 1907 yılında Fenerbahçe Futbol Kulübü adıyla başlayabilmiştir.

Fenerbahçe’nin ilk kuruluş yılları kolay geçmemiştir. Zaman zaman oyuncu bulmakta zorlanan kulüp, birçok kez gemilerden ödünç futbolcu alarak ligde mücadele edebilmiştir. 1909 yılında kulübün ismi Fenerbahçe Spor Kulübü olarak değiştirilmiştir. Kuruluşunda seçilen sarı beyaz renkler de bugün kullanılan sarı laciverte çevrilmiştir. Özellikle 1909 ile 1911 yılları kulüp için en zor zamanlar olmuş, takım dağılmanın eşiğine kadar gelmiştir. Bir lokali dahi olmayan kulüp Kadıköy Numune Mektebi, St. Joseph ve Robert College’den oyuncu toplayarak genç futbolcularla bir takım oluşturmuş ve o sezon hiç yenilmeyen kulüp ilk şampiyonluğunu elde etmiştir. Bu atılımla 2 odalı bir lokal sahibi olan takım 1912-1913 Balkan Savaşı sebebiyle yapılmayan sezon sonrasında yine namağlup olarak üst üste 2 sezon şampiyon olmuş, bu sayede yavaş yavaş Fenerbahçe camiası oluşmaya başlamıştır.

Şanlı bir tarihe sahip olan Türkiye’nin en büyük kulüplerinden Fenerbahçe’ye ilişkin son haberler Netsporhaber’de sizleri bekliyor. Netsporhaber’in Fenerbahçe haber sayfasına ulaşabilmek için burayı tıklayın.

Kaynak: https://www.netsporhaber.com/