Araç alımı sırasında ÖTV ve KDV oranları göz önünde bulundurulur. Vatandaşlar uygulanacak indirimleri dikkate alarak tercihte bulunmaya özen gösterir. İndirimlerin engelli raporuna sahip olan vatandaşlar için özel olarak sergilenmesi de dikkatlerden kaçmıyor. Bu duruma karşılık:

  • Engelli durumu göz önünde bulundurulur ve hesaplama yapılır.
  • %90 sınırına bağlı olarak indirimlerin uygulanması sağlanır.
  • Mevcut raporların incelenmesi halinde ÖTV ele alınıyor.

Engelli Ötv indirimi hesaplama hususuna etki eden birkaç faktör mevcut durumda. Bunun için önce faktörleri ele almak ve hesaplamaya başvurmak gerekir. Neyse ki tüm bu detaylar Hesaplamauzmani.com tarafından ele alındığı için işiniz uzun sürmez.

Engelli Taşıt Alımı Süreleri

Engelli raporuna sahip olan vatandaşlar binek araçlardan yana tercihte bulunabilir. Haricinde kamyonet ya da panelvan ihtiyaçlarını da gidermeleri mümkün. Bunun için indirimi araç listesini dikkate almak gerekir. Öyle ki bazı araçlara ilişkin sınırlandırmalara yer vermiştir.

Aynı sınırlandırma süreler için de ele alınır. Şöyle ki engelli vatandaşların indirimden 5 yılda 1 kere olacak şekilde faydalanmalarına izin verilir. Ve bu süreçler içerisinde ötv indirimi hesaplama yapılacak araç temin edilir. Olası 5 yıl içerisinde ki satış işlemlerine karşılık ise ÖTV’nin maliyeye ödenmesi gerekmekte.

Engelli ÖTV İndirimi Nedir?

Engelli Ötv indirimi hesaplama için seçilen aracın özellikleri dikkate alınır. Haricinde engelli raporunda yer alan orana göre Ötv indirim oranı belirlenir ve hesaplama gerçekleşir. Vatandaşların:

-Araçlar: İlk etapta marka ve model araştırmasında bulunması beklenir. Sıfır ya da ikinci el olan araçlara yönelik ayrı hesaplamalara yer verilir. Bu aşamada aracı satın aldığınız bedel göz önünde bulundurulur.

-İndirim: Engelli oranına göre %50 ya da %60 şeklinde hesaplama gerçekleşir. Aracın bedeli üzerinden hesaplama yapılır ve indirimi değerlendirmeniz sağlanır.

Ötv İndiriminde Geçerli Engelli Araçları

Ötv indirimi nasıl hesaplanır sorusundan önce araç şartlarının dikkate alınması gerekir. Çünkü belirtilen şartlara uygun olan araçlar üzerinden indirimin uygulanması söz konusudur. Örnek vermek gerekirse:

  • Motor silindir içeren otomobiller ve arazi taşıtları kabul edilir.
  • 2800 cm3 olarak eşya taşımaya uygun olanlara göz atılabilir.
  • Türk Gümrük Tarife Cetveli’ne uygun olan motosikletler tercih edilebilir.

Türk Gümrük Tarife Cetveli üzerinden pozisyonlar ifade edilir. Mesela 87.03 ile 87.11 pozisyonunda yer alan araçları satın alanlar, engelli Ötv indirimlerinden faydalanabilir.

Engelli Araç Alımında Rapor Tespiti

Engelli araç temini sırasında raporlar göz önünde bulundurulur. Bunun üzerine araç satın almanıza ve Ötv indirimlerinden faydalanmanıza izin verilir. Temelde %40 ile 90 olarak ayrı sınırlamalara yer verilmiştir.

%40 engel oranına sahip olan vatandaşlar kendilerine ait araçları satın alma hakkına sahip. Ancak söz konusu %90 oranı ise engelli vatandaşın yakınları devreye girer. Yani yakınları tarafından kullanılacak araçlar üzerine indirim uygulanır. Ötv indirimi nasıl hesaplanır öğrenenler listede yer alan araçlardan tercihte bulunabilir.

Ötv İndirim Hesaplama Araçları

İsteyenler direk olarak otomatik hesaplama araçlarından tercihte bulunabilir. Bu şekilde vergi oranlarından kısa sürede haberdar olur ve tercihte bulunursunuz. İlk başta:

  • Araç tipi ve motor hacmi üzerinden hesaplama yapılır.
  • Vergiler dahil olacak şekilde araç bedelini ifade etmeniz gerekir.

Aracın bedeline ve tipine uygun olacak şekilde oranlar sıralanır. Binek veya arazi taşıtı olması göz önünde bulundurulur. Otomatik araçlar sayesinde hesaplama hızlı bir şekilde gerçekleşir. Aynı durum engelli Ötv indirimi için de geçerli. Raporda yer alan orana, aracın tipine ve bedeline uygun bir şekilde otomatik hesaplamanın sonuçlanması uzun sürmez. Ayrıca bir başlık açmaya gerek duymadık. Ötv indiriminden faydalanan kişiler aynı zamanda mtv muafiyetinden de faydalanabilirler.